Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Onkológiai kongresszus

2009.06.08. 18:38 Orosz Viktória

Az éves összejövetelükre összesereglett onkológusok szerint előrelépés történt a tüdőrák elleni harcban, azonban a vastagbélrák kezelése csak keveset fejlődött.- írja a Medipress.
 
A világ legfontosabb onkológiai konferenciáján, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság 45. éves kongresszusán az orvosok és kutatók szombaton meghallgathatták a tüdőrák elleni harcban történt előrelépésekről szóló két előadást.
 
Az első tanulmány megmutatta, hogy a standard kemoterápia után adott két rákellenes gyógyszer lelassítja a tüdőrák terjedését. Az erlotinib és bevacizumab kombinációjával kezelt betegeknél a daganatok lassabban növekedtek, mint a csak bevacizumabbal kezelt páciensek esetében. Több, mint 750 beteget soroltak véletlenszerűen két csoportba, az egyik bevacizumabot és placebót, a másik erlotinibet és bevacizumabot kapott. Az erlotinib csoportban a daganatmentesen töltött idő átlagban 4,8 hónap volt, szemben a másik csoport 3,7 hónapjával, mondta el Vincent Miller, a tanulmány vezető szerzője.
Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy az erlotinibet és bevacizumabot szedő pácienseknél 29 százalékkal csökken a progresszió esélye. „Ez az első olyan tanulmány, ami azt mutatja, hogy a bevacizumab mellé adva az erlotinib késlelteti a betegség előrehaladását olyan betegek esetében, akik már kaptak bevacizumabot a kemoterápia kezdetén” – nyilatkozta Miller.
 
A második tanulmány 663, előrehaladott tüdőrákban szenvedő betegnél vizsgálta a sejtnövekedést gátló permetrexed hatását. Az előzetes eredmények azt mutatták, hogy a gyógyszert szedő betegek 26 százalékkal tovább éltek, mint a kontrollcsoport tagjai (13,4, illetve 10,6 hónap). Az első vizsgálathoz hasonlóan a páciensek itt is kaptak már előzetesen négy kör kemoterápiát.
„Ez a tanulmány meg fogja változtatni az alapvető kezelési irányelveket” – mondta el Chandra Belani, a Penn State Onkológiai Intézet helyettes igazgatója, aki az eredményekről beszámolt. „A permetrexed segítségével végzett fenntartó kezelés új lehetőségeket nyit meg az előrehaladott tüdőrákban szenvedő betegek számára, mivel kevéssé toxikus és hosszútávon is folyamatosan adható a páciensek életének meghosszabbítása céljából.”
 
Sajnos azonban kevés előrelépésről számoltak be a vastagbélrák kezelésében, miközben ez a negyedik leggyakoribb daganat az Egyesült Államokban és a második leggyakoribb halálok a daganatok között. Egy 2710 betegen végzett III. fázisú klinikai vizsgálat azt mutatta, a bevacizumab a hagyományos kemoterápiával együtt adva három és fél év után nem változtatott a túlélésen a kontrollcsoporthoz viszonyítva.
Egy Olaszországban 747 előrehaladott vasgtabélrákos betegen lefolytatott vizsgálat szerint az Eloxatin nevű gyógyszer nem csökkentette a daganat méretét, amikor a műtét előtti kemoterápiával együtt adták.
A kedden végződő kongresszuson vasárnap a nők emlő- és méhtestrákját vizsgáló klinikai tesztekre koncentráltak.

 

Szólj hozzá!

Címkék: daganat onkológia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr701172036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása