Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Nem növelik a rák kockázatát a sztatinok!

2011.07.29. 16:01 Orosz Viktória

 Egy új, nagyszabású tanulmány eloszlatja az arra vonatkozó aggodalmakat, hogy a koleszterinszint-csökkentőként alkalmazott sztatinok szedése növelné a rák kockázatát.

A kutatók egy körülbelül 91 ezer felnőtt egészségügyi adatait tartalmazó adatbázis elemzése alapján azt állítják, hogy nem találtak jelentős eltérést a rák kockázatát illetően a sztatinokat szedők és nem szedők között. A 91 ezer személy átlagosan öt éves utánkövetése során, akiknek egy része szedett, a másik része nem szedett koleszterincsökkentő gyógyszert, a sztatint szedők 11,37 százalékában, és a sztatint nem szedők 11,11 százalékában alakult ki daganat – derült ki a Journal of the American College of Cardiology július 15-i számában megjelent tanulmányból. A kutatók azt is hozzátették, hogy a rákdiagnózisokhoz tervezett közös, tíz éves túlélési görbe sem tért el a két csoport között. A tanulmány szerzői szerint azonban eredményeiket az elemzésben részt vevő alanyok kiválasztásának módja miatt valószínűleg nem lehet az egész amerikai felnőtt népességre kivetíteni.
Dr. Stanley Rockson, a Stanford Orvostudományi Egyetem kardiológusa azonban úgy véli, hogy az eredmények a résztvevők nagy létszámának köszönhetően meggyőzőnek tűnnek. Hozzátette ugyanakkor, hogy bár a sztatinok valószínűleg nem növelik a rák kockázatát, a májkárosodás és az izompanaszok veszélyével járnak. Az olyan csoportokban azonban, ahol a kezelés hiányával járó kockázat magas, az előnyök túlsúlyban vannak a kezeléshez társuló kockázatokkal szemben.
Dr. David C Goff, a winston-salem-i Wake Forest baptista kórház szakértője szerint a kutatás újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a sztatinok esetében nem kell tartani a rák kockázatától. Dr. Goff szerint ugyanígy az olyan dolgok, amelyek csökkentik a szívbetegség kockázatát, számos daganatos betegség kockázatát is csökkentik. A szakember éppen ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy ne dohányozzon, éljen zöldségekben és gyümölcsökben gazdag, egészséges étrenenden, mozogjon rendszeresen, és tartson fenn egészséges testsúlyt.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás gyógyszer daganat sztatin

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr793110008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása