Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Steve Jobs küzdelme a rák ellen

2011.08.26. 13:34 Orosz Viktória

Steve Jobs, az Apple számítástechnikai óriásvállalat vezérigazgatója egészségügyi okokra hivatkozva bejelentette lemondását. Jobs már 2004 óta küzd a rák különböző fajtáival.

2004-ben Steve Jobst, az Apple vállalat vezetőjét a hasnyálmirigyrák egy ritka típusával, a neuroendokrin rákkal diagnosztizálták az orvosok, majd idén januárban Jobs májátültetésen esett át, miután a tumor átterjedt a májára. 

„A neuroendokrin tumor egy nagyon ritka betegség, évente mindössze néhány ezer ilyen esetről tudunk világszerte”- mondta Dr. Craig Deyoe, a New York-i North Shore-LIJ Egészségügyi Központ hasnyálmirigyrák-specialistája.

Dr. David M. Levi, a Miami Egyetem Miller Orvosi Karának klinikai sebészprofesszora szintén úgy gondolja, hogy a neuroendokrin tumor egy nagyon szokatlan rákfajta. A test számos helyén kialakulhat, többek között a hasnyálmirigyben, vagy a tüdőben is. Ez egyike azon kevés tumoroknak, amely ellen nem megoldás a szervátültetés, mondta Levi. Steve Jobs rákja a hasnyálmirigyben kezdett el kialakulni, majd idővel átterjedt a májára. 

Bár a neuroendokrin rák prognózisa általában jobb, mint a hasnyálmirigyrák gyakoribb típusáé, ahol a páciensek átlagosan kevesebb, mint egy évet élnek a rák diagnosztizálásától számítva, azért a neuroendokrin tumor is nagyon veszélyes, mondta Levi. A neuroendokrin rák ugyanis olyan makacs, hogy még azután is gyakran újra kialakul, hogy a rákos szervet eltávolították a páciens szervezetéből. 

„Kemoterápiával és besugárzással lehet ugyan kezelni a rákot, de a kezelés nem gyógyítja meg a betegséget, csupán némileg lelassítja a folyamatot. Egy-két évvel meg lehet hosszabbítani a neuroendokrin rákos betegek életét, de sajnos ez egyértelműen gyógyíthatatlan betegség” - foglalta össze Dr. Craig Deyoe. 

Szólj hozzá!

Címkék: apple daganat küzdelem

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr573181927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása