Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Harc a rákkal

2012.12.20. 20:18 Orosz Viktória

MedIQ blogon láttam ezt a videót, és szerettem volna én is megosztani. Egy 17 éves osteosarcomás fiú zenél és énekel, akinél kiderült már semmilyen kezelés nem használ. Igazán megható, ajánlom mindenkinek!

Szólj hozzá!

Címkék: zene rák

Rangos elismerések az idei Astellas Pharma – Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program díjkiosztóján

2012.12.14. 20:27 Orosz Viktória

Ma délután ünnepélyes körülmények között jelentették be az idén első alkalommal meghirdetett Astellas Pharma – Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program legjobbjainak névsorát. Az elismeréseket a Semmelweis Szalonban rendezett eseményen Dr. Molnár Mária Judit tudományos rektorhelyettes és Dr. Markovich György, az Astellas Pharma ügyvezető igazgatója közösen adták át. Phd kategóriában Domonkos Andor I. éves és Kiss Gergely II. éves hallgatók pályamunkája bizonyult a legjobbnak, TDK kategóriában pedig Kerényi Áron munkája került az élre. Az Astellas Pharma – Kerpel-Fronius Ödön Tehetséggondozó Program része annak az országos együttműködésnek, amelyen keresztül az Astellas Pharma az orvosképző egyetemeken tanuló tehetséges diákok felkarolását kívánja támogatni. „Nagy öröm számomra, hogy az egyetemi tehetséggondozás terén vállalt szerepünk és munkálkodásunk első gyümölcse éppen a Semmelweis Egyetem partnersége nyomán született meg. Több, az egészségügy területén jelenleg is sikeresen zajló programunk kötődik már ezen intézményhez” – nyilatkozott Markovich György, az Astellas Pharma igazgatója az ünnepséget követően.

Az Astellas Pharma nemzetközi szinten is komoly figyelmet szentel az egészségügyi területen megvalósuló kutatásoknak, valamint az azok eredményeit hasznosító innovációnak. Elkötelezettségét jelzi, hogy az Astellas Pharma Europe Ltd. éppen a napokban hirdette meg 2013. évi kutatási támogatás pályázatát és az Anti-infektív Kutatási Díjat (AGAR). A nemzetközi pályázat legfőbb célja, hogy az innovatív kutatást a fertőző betegségek kulcsterületein segítse elő. 

Szólj hozzá!

Címkék: díjkiosztó

Összefügg a HPV a gégerákkal

2012.12.09. 16:41 Orosz Viktória

A humán papillomavírus, melyet többnyire a méhnyakrákkal kapcsolatban ismernek, a legújabb kutatás szerint a gégedaganat ötször magasabb kockázatával is összefügg.

Kínai kutatók az elmúlt két évtizedben készült ötvenöt kutatás eredményeinek elemzésével kimutatták, hogy a gégedaganattól szenvedő betegek 28 százaléka olyan daganatos szövettel rendelkezett, amelyben kimutatható volt a humán papillomavírus (HPV). Ez az arány azonban a különböző kutatásokban rendkívül eltérőnek mutatkozott.

A nagymértékű alkoholfogyasztás és a dohányzás mellett az egészségtelen étrend és bizonyos vegyi anyagok behatása számít a gégerák, valamint más fej-nyaki daganatok fő kockázati tényezőinek. A Pekingi Egyetem Orvosi Kar és a Kínai Orvostudományi Akadémia kutatói Dr. Xiangwei Li vezetésével 12 olyan kutatást elemeztek, amelyek összesen 638 betegből származó daganatos és nem daganatos szöveteket vizsgáltak. Eredményeik azt mutatták, hogy a daganatos garatszövetekben 5,4-szer nagyobb valószínűséggel mutattak ki HPV-fertőzést, mint a nem daganatos szövetekben.

A szakértők szerint az összes fej-nyaki daganat közül a HPV nem a gégedaganat esetében játssza a legnagyobb szerepet, hanem inkább a manduladaganatban és a nyelvtődaganatban. A behatás azonban valószínűleg évtizedekkel korábban következett be. Ha valakiben 50 éves korban nyelvtődaganat alakul ki, valószínűleg évekkel korábban, valamikor a tízes vagy húszas éveiben érte a vírus behatása. Mindenesetre a HPV védőoltás fiúkra és a fiatal felnőttekre történő kiterjesztésével, amint azt az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) ajánlja, vissza lehetne szorítani az ilyen HPV vírussal összefüggő daganatok legalább egy részét.

1 komment

Címkék: daganat hpv