Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A szélsőséges émelygés és hányás kezelése a terhesség alatt

2009.05.10. 12:04 Orosz Viktória

Az émelygés és a hányás a terhesség olyan árulkodó jelei, melyek a leendő édesanyák több mint 50 százalékát érintik. Néhány kismamánál a tünetek olyan erősek, hogy a kórházi kezelés elkerülhetetlen.

Egy új orvosi protokoll, melyet a Sainte-Justine Egyetemi Kórházközpont vezetett be, hatásosnak bizonyul a tünetek gyorsabb enyhítése tekintetében, és biztonságosabb alternatívát kínál, mint a korábban rendelkezésre álló módszerek. Az eredményeket, melyek jó hírül szolgálnak az anyukák és a gyerekek számára a  Szülészek, nőgyógyászok és a reproduktív biológia európai folyóirat jelenlegi számában publikálták.

„2002-ben meg kellett változtatnunk a hyperemesis gravidarum (HG), vagyis a súlyos émelygés és terhességi hányás kezelésében alkalmazott orvosi protokollt az FDA és a Health Canada figyelmeztetései következtében.” - nyilatkozta  Anick Bérard rangidős kutató, a montreáli egyetem  gyógyszerészeti fakultásának professzora, és a Sainte-Justine Egyetemi Kórházközpont Terhességi betegségek gyógyítását kutató egységének igazgatója. 

„A figyelmeztetés rávilágított, hogy a korábban alkalmazott hányás elleni gyógykezelésnek kedvezőtlen szív- és érrendszeri kihatásai lehetnek az édesanyáknál. Haladéktalanuk egy másik, biztonságosabb kezelési módszert kellett választanunk. A jelenlegi tanulmány bemutatja azokat az adatokat, melyek  e kezelés hatékonyságát alátámasztják”

Dr. Berard és csapata,  a Bourgogne-i egyetem kutatóival kiegészülve, 229 kórházba szállított és HG-vel kezelt terhes nőt vizsgált. A kutatók összehasonlították  a szabvány gyógyszert, a droperiolt az újabb gyógykezelés során alkalmazandó metoclopramide-vel. Az eredmény azt tükrözi, hogy a metoclopramide gyorsabban csillapítja az émelygés és a hányás tüneteit, mint a droperiol. Nem találtak bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a két terápia közül bármelyik is növelte a születési rendellenességek arányát.

A várakozásoknak megfelelően a metoclopramide alkalmazása során nem léptek fel súlyos mellékhatások. „ A megfigyelés igazolja a protokollunkat,” mondja Dr. Berard.” A klinikai kísérleteket nem terhes nőkön végezték, így  prospektív és reprospektív  adatokra kellett hagyatkoznunk. Reményeink szerint más intézmények könnyebben tudják majd alkalmazni ezt az új kezelési módszert.” 

A hyperemesis gravidarum, vagy a súlyos émelygés és terhességi hányás a terhes nők körülbelül 1 százalékát érinti. Amennyiben nem kezelik, nagy testsúlyveszteséget, dehidratációt vagy halált okozhat. Dr. Berard szerint nem szabadna sokáig halogatni az orvoshoz fordulást. „Minél hosszabb ideje tapasztalhatók a tünetek, annál hosszabb ideig kell a kórházban maradni,” - mondja a kutató, s hozzáteszi, hogy a legtöbb HG-vel kezelt nő három napon belül elhagyja a kórházat, de többüknek a terhesség egész ideje alatt kezelést kell kapnia.

Forrás: Medipress

 

1 komment

Címkék: terhesség nőgyógyászat

Könnyen fogyok verseny

2009.05.08. 21:02 Orosz Viktória

 

Egy hónapja indult a Magyar Elhízástudományi Társaság támogatásával megvalósuló Könnyenfogyok Verseny, melyre már most közel hatszázan regisztráltak. A teljes életmódváltást kínáló program és a verseny célja, hogy a megfelelő étrend és testmozgás mellett az orvosi segítségre is ráirányítsa a figyelmet. A résztvevők közül július 1-én kerül ki az első három szerencsés, akik leadott kilóik, képeik és bejegyzéseik alapján a legtöbb szavazatot kapják.
 
A Magyar Elhízástudományi Társaság támogatásával létrejött Könnyenfogyok Program célja, hogy olyan komplex életmódváltást ajánljon a fogyókúrázóknak, ami a diétás étrend és a rendszeres mozgás betartása mellett az orvosi segítségre is hangsúlyt helyez.
A Társaság három hónapon át tartó „versenyének” célja, hogy minél több túlsúllyal küzdő ember szánja rá magát a változtatásra. Az érintettek a www.konnyenfogyok.hu weboldalon jelentkezhetnek a „versenyre”, másrészt a portálon egy átgondolt, hosszútávra szóló testsúlycsökkentő program megvalósításhoz szükséges hasznos információkkal, és tanácsokkal találkozhatnak.
 
Az eddigi statisztikák alapján megállapítható, hogy a regisztrált „versenyzők” jelentős része (91%!) nő, akik nagy többsége már többször, különböző módszerekkel próbált megszabadulni súlyfeleslegétől, eddig sikertelenül.
A kezdeményezés főként a budapestiek körében népszerű, hiszen a jelentkezők 25 %-a fővárosi, de fontos kiemelni, hogy minden megyéből neveztek a versenyre. Az internetes bejegyzések írása jelentősen segíti lelkileg a fogyni vágyókat, összehozza az egymástól távol élőket is, hiszen sokkal könnyebb kitartónak maradni, ha megoszthatják egymással tapasztalataikat, sikereiket és kudarcaikat.
 
A regisztrálók fele 70 és 90 kg közötti testsúlyú, de megdöbbentő az a tény, hogy az eddigi összes versenyző 56 %-nak testtömegindexe (BMI) 30 feletti, valamint az eddigi jelentkezők közül nyolcan több mint 180 kg súlyúak.
Ezen eredmények miatt is fontos hangsúlyozni, hogy csak a testsúly fokozatos, hosszú távú csökkentésével, az életmód megváltoztatásával érhetünk el tartós sikert, melyben elengedhetetlen szerepe van a háziorvosnak. A Társaság kiemelt célja a fogyni vágyók orvoshoz irányítása, főként az ilyen mértékű túlsúllyal küzdők tekintetében. Hiszen az orvos szakértelmével segít a megfelelő étrend és mozgásforma meghatározásában, lelkileg támogatja és motiválja a hozzá fordulókat, nem utolsó sorban pedig óvja az érintettek hosszú távú egészségét.
 
A versenyre továbbra is várják a jelentkezőket, akik három egyszerű lépésben vehetnek részt a programban:
 
1.      Regisztráció a www.konnyenfogyok.hu weboldalon.
2.      A jelentkezőknek minimum három fényképet kell feltölteniük magukról a verseny időtartama alatt.
3.      Legalább 3 alkalommal Internetes naplót kell vezetniük a honlapon.
 
A vetélkedő nyereményei is a már elért eredmény elérését és megtartását támogatják, ugyanis stílustanácsadónk átváltoztatja annak a három szerencsés résztvevőnek a külsejét, akik testsúlyuk legalább 5 %-tól megszabadulnak a verseny végéig, és akikre egyben a legtöbb szavazat érkezik képeik és internetes bejegyzéseik alapján.
 
A „megmérettetés” fő célja, hogy a honlapon található hasznos szolgáltatások, valamint orvosi segítség igénybevételével, az információk és tanácsok átgondolásával minél több fogyni vágyót bíztasson életmódja és szokásai megváltoztatására. A Társaság minden, a versenyen részt vevő, illetve túlsúllyal küzdő érintettnek azt tanácsolja, keresse fel háziorvosát, vegye igénybe segítségét annak érdekében, hogy a diéta alatt kitartó maradjon és tartós fogyást tudjon elérni.
 
A programról szóló további információkat találhat, illetve a versenyre jelentkezhet a www.konnyenfogyok.hu weboldalon.

 

Szólj hozzá!

Címkék: verseny fogyás

Lefagyasztotta gyűlölt lábát egy férfi

2009.05.06. 10:27 Orosz Viktória

Egy ausztrál, három gyermekes apa 25 éve „gyűlölt” jobb lábát 6 órán át száraz jeges vödörbe tartotta, így a sydney-i kórház sebészei kénytelenek voltak térdtől lefelé amputálni azt.
 
„Utálok állandóan hazudni, és csak azt akarom, hogy az emberek elhiggyék, nem vagyok őrült.” – közölte David Openshaw (29) első televíziós interjújában.
Openshaw szerint egy ritka neurológiai betegségben szenved, amelyet a testi integritás identitászavarának (Body Integrity Identity Disorder, BIID) neveznek. Erre a kórképre az jellemző, hogy az ebben szenvedők leküzdhetetlen vágyat éreznek egy végtag elvesztésére vagy a paraplégiára (deréktól lefelé való lebénulásra).
Más BIID-ben szenvedők már alkalmazták a száraz jeges technikát a kórházi amputáció eléréséhez. Ismeretlen számban végeznek öncsonkítást, vagy keresnek fel olyan sebészt, aki illegálisan elvégzi számukra az áhított műtétet. Noha világszerte ezrek vélik úgy, hogy BIID-ben szenvednek, számos pszichológus nem ismeri el a kórkép létezését. Csupán egyetlen orvos van, aki beleegyezik a BIID-ben szenvedők amputációjába.
2000-ben Robert Smith skót sebész több amputációt is elvégzett a Falkirk and District Kórházban, mielőtt elrendelték a leállítását. Avval érvelt, hogy páciensei öngyilkosságot követtek volna el, ha nem végzi el az amputációt.
„Éveken át folyamatosan képzelegtem, és akkor egyszeriben nincs már ott többé.” – közölte Openshaw a televíziós interjúban. „Kellett egy kevés idő, mire megszoktam.”
Opensaw, aki mankóval közlekedik, bevallotta, hogy négyéves kora óta vannak vegyes érzelmei a jobb lábával kapcsolatban. Mikor megtudta, hogy létezik a BIID szindróma, „abszolút gyönyörűséget” érzett.
Mint mások, akik sikeresen amputálták saját végtagjukat, Openshaw a kritikákat avval tompította, hogy kijelentette, lábát baleset következtében veszítette el. Ragaszkodott ahhoz, hogy egyedül a jobb lába zavarta őt, és nem érez vágyat több végtag elveszítésére. Nem bánta meg, hogy mankók használatára kényszerül.
A BIID, mint kórkép elismeréséért kampányoló Sean O’Connor amerikai lakos, aki önként használ tolószéket, azt fontolgatja, hogyan válhat végleg tolószékessé. „Egyedül a műtét segíthet rajtam.” – közölte. „A pszichoterápia nem működik. A pszichiátria nem segít. A gyógyszerek hatástalanok.”

8 komment

Címkék: psziché

süti beállítások módosítása