Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Új méhnyakrák szűrési technika

2007.07.09. 13:03 Orosz Viktória

Egy új tanulmány adatai szerint egy új, számítógép-vezérelt méhnyakrák-szűrővizsgálattal több abnormális sejt azonosítható, mint a hagyományos módszerrel. A méhnyakrák-szűrésre évtizedek óta hüvelykenetet használnak, de a jövőben az ún. folyadék-alapú citológia (LBC) átveheti helyét. A hagyományos kenetkészítésnél a méhnyakról az anyagot egy gyűjtőeszköz segítségével viszik át közvetlenül a tárgylemezre. Az LBC-lemez készítésénél a gyűjtőeszközt folyadékban leöblítik, így egy oldatot készítenek, amelyet a laboratóriumban dolgoznak fel ún. egysejt-rétegű vizsgálati anyagot létrehozva. Guglielmo Ronco, a torinói Rákkutató Intézet munkatársának korábbi kutatási eredményei szerint az LBC nem növeli meg szignifikánsan a mérsékelt és súlyos rendellenességek felfedezési lehetőségét, ha mindkét lemezt egy citológus értékeli manuálisan. Elizabeth Davey, a Sydney Egyetem kutatója és munkatársai azonban számítógépes leolvasó rendszert, az ún. ThinPrep Imager-t (TPI) használták a kenetek értékelésekor. A program kiszűri a további vizsgálatokat igénylő keneteket, a citológus csak ezeket nézi át. Davey és munkacsoportja 55,164 ausztrál nőtől származó mintát elemzett ki. Minden egyes mintából először hagyományos kenetet készítettek, majd ezután következett a TPI minta. Vizsgálataik legfontosabb eredménye, hogy a ThinPrep Imager segítségével 1000 nőre vetítve 1,3-szoros volt a magas fokozatú méhnyak-rendellenesség előfordulása a hagyományos citológiához képest. Ausztráliában 1000-ből 7,7 nőt szűrnek ki minden évben a kétéves, hagyományos szűrőprogram segítségével. A vizsgálat adatai alapján a ThinPrep Imager használatával a kiszűrt esetek száma 9/1000 nőre emelkedhet. A módszer további eredménye, hogy kevesebb kenetet minősítenek használhatatlannak: TPI-vel - 1,78 százalék, a hagyományos módszerrel 3,09 százalék. Ráadásul kevesebb nőt kell visszahívni ismételt kenetvételre, mint korábban. A TPI használata tehát úgy tűnik, megnöveli az alacsony fokozatú sejtelváltozások felismerését. A mérsékelt és súlyos változások pontosabb felismerési arányával együtt ez azt jelentheti, hogy TPI-vel a szűrővizsgálatok közötti időtartam hosszabbá válhat.





































Referenciák:

Medipress
CPO

Onestopclinics
A ThinPrep hivatalos oldala

Szólj hozzá!

Címkék: méhnyakrák daganat onkológia nőgyógyászat

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr58114595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása