Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Személyreszabott vastagbélszűrés

2007.09.26. 19:16 Orosz Viktória

Javíthatja a vastagbélszűrésen megjelenők arányát, ha személyre szabottan kapják meg a szükséges információkat - derül ki egy új tanulmányból, mely a Cancer novemberi számában fog megjelenni. A vastag- és végbélrákok gyakoriság és halálozás szempontjából is harmadik helyen állnak az Egyesült Államok daganat-listáján. Sajnos a tünetek legtöbbször már csak előrehaladott stádiumban jelentkeznek, ezért a korai szűrés alapvető fontosságú. Az amerikai lakosságnak mindössze 42%-a esett át széklet, vérteszt vagy endoszkópos szűrővizsgálaton az elmúlt öt évben. A Philadelphia-i Thomas Jefferson Egyetem kutatói 1546 ember bevonásával vizsgálták a standard és személyre szabott módszerek hatásosságát. A résztvevők véletlenszerűen négy csoportba kerültek: semmilyen beavatkozásra nem került sor, a standard csoportban postázták az oktatási és szűrővizsgálati anyagokat, a harmadik csoport ugyanezt kapta de személyre szólóan, a negyedik csoport tagjait pedig ezen felül egy éven belül telefonon is felhívták. - írja a MediPress. Két éven belül az utolsó csoport 48, a második 46, a harmadik 44 míg a kontrollok 33 százaléka jelent meg szűrővizsgálaton. A szerzők szerint eredményeik alátámasztják az egyszerű, egyénre szabott orvosi tájékoztatás létjogosultságát főképp azon emberek körében, akik nincsenek tisztában a vastagbélszűrés fontosságával.
Egyéb cikkek: Vérből is kimutatható a vastagbélrák




















Forrás/Stop/

1 komment

Címkék: daganat vastagbél szűrés

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr89177917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dogabi 2008.05.01. 15:03:42

Szerintem azért nem megyünk szűrésre magunktól,mert épp attól félünk,hogy kimutatják a rákot.Ha a betegség előtti állapotot tudnánk megállapítani,sokkal többen lennénk kíváncsiak az eredményre.Hab lenne a tortán, ha több szűrővizsgálatot egy napon ejtenének meg rajtunk.A várakozás ideje alatt felvilágosító anyagokat olvashatnánk,vagy hallgathatnánk.Esetleg késő este is lehetne vizsgálatra menni.Ehhez a civil szervezetek aktív szervezése szükségeltetne az orvosok és eü. dolgozók aktív együttműködése mellet.Amíg az alapítványi pénzek minden szinten propagandára fordítódnak,nem a konkrét vizsgálatra,addig nem lesz változás.
Szép álom ugye?
süti beállítások módosítása