Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Matematika alapú immun-modell

2007.10.13. 18:12 Orosz Viktória

A Biológiai Tudományok Kutatóintézetének munkatársai egy matematikusok által vezetett nagyszabású projektbe kezdtek. Céljuk az immunrendszer matematikai alapú általános modelljének elkészítése, mely közös kiindulópontként jelentős mértékben fogja segíteni az egymással párhuzamosan végzett kutatások közötti kommunikációt.-tudtuk meg a Medipress forrásából. 

A kutatók megvizsgálják, hogy az immunrendszer különböző sejtes elemei hogyan dolgoznak egymás mellett, és az így kapott információkat próbálják matematikai nyelven megfogalmazni és egy számítógépes modellt létrehozni. A kutatók reményei szerint a modell lehetőséget teremt majd arra, hogy különféle kutatási területű tudósok egymással együtt tudjanak működni. Az immunrendszer az emberi szervezet egyik legbámulatosabb és legösszetettebb rendszere, melyet még a tudósok sem ismernek teljes mértékben. Az immunrendszerrel foglalkozó immunológia hagyományosan a minőségi tudományokhoz tartozott, azaz a sejtes és a molekuláris összetevők megismerésére és azok működésének meghatározására törekedett. Ahhoz azonban, hogy pontosan meg tudjuk érteni, miként működik a rendszer, az elemeket összességében, mennyiségileg kell vizsgálni.
"A valós idejű térbeli képmegjelenítő eszközök segítségével követhetővé vált paraziták egy alapjaiban új szemléletet hoznak az immunrendszer kutatásába. Ezek segítségével egyszerre tudjuk vizsgálni az immunválasz létrejöttét szabályozó sejteket, az általuk termelt fehérjék és egyéb jelzőanyagok mennyiségét, eloszlását, azok hatásait, melyre néhány évvel ezelőtt még remény sem volt. Az immunológia matematikai alapokra helyezése mindenkinek segíteni fog megfelelő módon értékelni a kutatás során kapott eredményeket, valamint segít feloldani az ellentmondásokat. De mindamellett lehetőséget teremt újabb és átfogóbb vizsgálatok elvégzésére, melyek alapján összeállhat a nagy kép az immunrendszer pontos működéséről" - fejtette ki Dr. Carmen Molína-Paris, aki a Leeds Egyetem kutatójaként a munka egyik irányítója.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás fejlesztés

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr94195322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása