Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Dohányzás I.rész - Látás

2007.05.27. 12:51 Orosz Viktória

Világszerte május 31-én tartják a dohányzás elleni világnapot, amelynek célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a dohányzás veszélyeire. Éppen ezért május 31.-ig mindennap felkerül egy vagy több a dohányzással kapcsolatos téma(főként betegségek).

Manapság már közismert tény, hogy a dohányzás a rák különböző fajtáit idézheti elő. Kevésbé ismert azonban, hogy a dohányzás elősegítheti egy visszafordíthatatlan vakságot okozó betegség kifejlődését. A közelmúltban publikált kutatás megállapította, hogy a dohányzóknak ugyanakkora esélyük van szemük világának elvesztésére, mint a tüdőrák kialakulására. A dohányzás következtében nagyobb eséllyel jön létre az időskori makula degeneráció(világszerte kb.161 millió ember küzd a betegséggel). Ez egy fokozatosan kialakuló retina elfajulás, amely az idős emberek látásromlásának jelentős részéért felelős,  és amely a retina központi részét károsítva az éleslátás elvesztéséhez vezethet. Az esetek 90%-ban ez gyógyíthatatlan! Az Időskori Makula Degeneráció Szövetség 2005-ben készített felmérése szerint nagyon kevesen vannak tisztában a dohányzás és a látás elvesztése közötti összefüggésekkel. A dohányzás, akár passzív formában is, növeli az ún. szabadgyökök számát, amelyek károsítják a retina sejtjeit, s a cigaretta füstje rontja a retina vérellátását is.

A dohányzás következményeként 19 percenként meghal egy ember Magyarországon!


Szólj hozzá!

Címkék: látás makula degeneráció

Sejtbank

2007.05.25. 18:40 Orosz Viktória

Egy honlap ajánlás lenne a mai posztom és egyben egy sokak által ismeretlen eljárás megismertetése is.



















Ízelítőül:
Manapság az őssejt-átültetés számos életveszélyes betegség esetében alkalmazható, ismert és elfogadott gyógymód. Ennek ellenére napjainkban még mindig megszokott eljárásnak számít születéskor a köldökzsinórvért, mint "orvosi hulladékot" eldobni, holott az ebben található őssejtek a későbbiekben saját gyermekeink életét menthetik meg. A gyermeket váró családok nagy többségének azonban nincs tudomása arról, hogy a köldökzsinórvér igen gazdag forrása az őssejteknek, amiket megfelelő szakértelemmel megőrizhetünk gyermekeink, közeli hozzátartozóink, de akár saját magunk jövőbeni gyógyulása érdekében. A mai orvostudomány nélkülözhetetlen eszköze, a jövő orvostudományának pedig a legígéretesebb perspektívája az őssejtek alkalmazása, a sejt-alapú terápia.

Ha érdekel ez az eljárás és többet szeretnél megtudni róla feltétlenül látogass el a sejtbank oldalára. Sok hasznos információ található itt és részletesen leír mindent az őssejt terápiáról és lehetőségekről.

A kép forrása: 2006 legszebb orvosi-biológia képei

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség őssejt sejtbank köldökzsinórvér

Afázia

2007.05.24. 13:20 Orosz Viktória

Tegnapi részében kedvenc sorozatom, Doktor House, egy nagyon érdekes témát dolgozott fel. Egy ismerősöm megkért, a műsor után mondjam el neki mi az afázia(aphasia). Ezt a kérését most itt teljesítem.     

Az afázia befolyásolja a beszédképességet és a beszédműködést. A beszédközpont bármilyen eredetű (agyvérzések, balesetek miatt fellépő agyi sérülések,tumorok.agyhártya gyulladások…) sérülése miatt a beteg képtelen kifejezni magát szóban vagy írásban, vagy nem érti meg amit mondanak neki. Európában évente kb. 800. 000 új afáziás esettel kell számolni. Az afázia a nyelvnek egy olyan szerzett sérülését jelenti, mely az anyanyelv teljes elsajátítása után alakul ki. Az afázia kommunikációs zavar, mely a beszédmegértés, az expresszív beszéd, az írás, olvasás zavarát is magába foglalhatja. Ennek megfelelően különböző afáziaformákat különíthetünk el, melyek kialakulásáért más-más agyterületek sérülése okolható. A beszéd két alapfunkciója közül vagy a kifejezőeszköz, vagy a megértés, súlyosabb esetekben mindkettő sérül. Az afáziások rehabilitációjában az orvossal, pszichológussal, gyógytornásszal team-munkában vesz részt a logopédus, akinek feladata a kommunikáció, a beszéd és a nyelv helyreállítása.

Afáziához kapcsolódó oldalak(egyben mai összeállításom forrásai):

1 komment

Címkék: neurológia house afázia

Új epilepsziás kezelési módszer

2007.05.23. 12:34 Orosz Viktória

Az epilepsziás betegek jelentős része eredményesen kezelhető a forgalomban lévő gyógyszerekkel, ez alól kivétel az ún. parciális roham. Ezt a rohamfajtát olyan klinikai és elektrofiziológiai változások kísérik, melyek az agy egy bizonyos régiójához kötődnek. „Az új gyógyszer azonban áttörést jelenthet a parciális epilepsziák kordában tartásában." - mondta
Dr. Roger J. Porter, a Pennsylvania Egyetem kutatóorvosa.
Roger és munkatársai 399 epilepsziás beteget vizsgáltak 16 héten keresztül. A pácienseket négy csoportra osztották. Ebből három különböző dózisban kapott az új gyógyszerből, a fennmaradó csoport szolgált kontrollként, nekik placebót (hatóanyagot nem tartalmazó gyógyszert) adtak. A vizsgált betegek többsége egy vagy több epilepszia gyógyszert is szedett a felmérés előtt, és havonta körülbelül 8-10 roham jelentkezett náluk. A rohamok száma a legmagasabb dózisú gyógyszer hatására 35 százalékkal csökkent a kontroll csoport 13 százalékához képest.
Az új szer tehát kedvező hatásúnak tűnik, de - mint minden gyógyszer - mellékhatásokat is okozhat, melyek a következők: álmosság, szédülés, zavartság, remegés, feledékenység és beszédzavar.

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia gyógyszer epilepszia

Büszkeség

2007.05.21. 18:45 Orosz Viktória

Én Debrecenben élek, és a hazai 4 Orvosi Egyetemből 1 itt működik. Nagyon szép számmal jönnek ide külföldiek. Készítettek is egy kis videót itt létükről, hogy milyennek találják, hogy érzik magukat...stb Szerintem érdemes megnézni, mert nagyon jól sikerült. Jó látni, hogy jól érzik itt magukat:) Szó, ami szó büszke vagyok erre az Egyetemre(bár nem csak emiatt;))

 

8 komment

Címkék: egyetem debrecen deoec

Fejlődő transzplantáció

2007.05.21. 15:08 Orosz Viktória

1998-ban alakult meg a Transmedics Massachusetts-ben. Ahogy nevükben is benne van, a transzplantációk fejlesztésével foglalkoznak. Egy nagyon friss és nagyon hasznos újításukról szeretnék beszámolni.
Az ún. Organ Care System még kisérleti fázisban van. Az adott szervet melegen tartja és a szervkivétel és behelyezés között biztosít a szervnek egy olyan környezetet, mintha továbbra is 1 testben lenne(pl. szívben meleg vért v. speciális folyadékot keringet), így normális működése fenntartható, azaz a szív ugyanúgy ver, máj esetén a máj epét termel, a vese pedig továbbra is vizeletet termel. Előny továbbá, hogy nő a biztonságos időtartam a szerv kivétele és beültetése között. A szervsérülés esélye pedig minimalizálódik. Már megtörtént az első műtétek. Eddig 20 sikeres műtétről számoltak be.






















A OCS működése

Ezenkívül egy nagyon jó kis bemutató található(természetesen angolul) a http://www.transmedics.com/wi/organCare_flash.html címen.

Szólj hozzá!

Címkék: fejlődés transzplantáció organ care system transmedics

süti beállítások módosítása