Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A hét képe 7.

2007.08.25. 14:06 Orosz Viktória























Első ránézésre mindenkiben felvetődhet a kérdés, miért ez lett a hét képe? Ron Mueck hyperrealista szobrász készítette ezt a gigantikus remekművet. Tökéletesen ismeri az ember felszíni anatómiáját, és szobrait sem statikus szoborként, hanem érzelmekkel megtöltött szoborként készítette el. Ez a kép csak egy bevezető, érdemes megtekinteni ezt hosszabb videót, melyben beavat minket a készítés rejtelmeibe is és további remekműveket is bemutat.

Szólj hozzá!

Meghökkentő - A világ legnagyobb keze

2007.08.24. 11:15 Orosz Viktória




















Liu Hua, 24 éves és már születésétől kezdve a bal keze újjai nagyobbak voltak az átlagnál és mára magáénak tudhatja a "világ legnagyobb kezü embere" címet. A betegség az ujjakon a csontszövet és a lágyszövet abnormális növekedésével jár, sajnos még kialakulásának okai ismeretlenek. Mint ahogy a képen is látszik Liu képtelen normális életet élni, hiszen bal keze használhatatlan és hamarosan egy plasztikai műtétet is végrehajtanak rajta Sanghai klinikáján, hogy esztétikusabbá és valamelyest használhatóbbá tegyék a kezét. 

2 komment

Címkék: érdekesség

A réz jó hatással van a szívre

2007.08.23. 11:52 Orosz Viktória

A Louisville-i Egyetem Orvosi Központja és a USDA Humán Táplálkozástani Kutatóintézet közösen publikált tanulmánya szerint a réz jó hatással van a szívműködésre. Egereken végzett kutatások bebizonyították, hogy a táplálékhoz hozzáadott réz enyhíti a szív terhelését, megakadályozza a szívmegnagyobbodást. Az alacsony rézbevitel ugyanakkor növeli a koleszterinszintet, a vérrögképződést és szívelégtelenséget okozhat.

A rézzel etetett egerekben a szívelégtelenség csökkenő mértéket mutatott, és a folyamatos terhelés ellenére is megfelelően működött a szívük. A rézkiegészítést nem kapott, terhelt egerek azonban szívbetegek lettek. A rézben gazdag diéta egy olyan fehérje termelődését stimulálja, ami támogatja az erek növekedését. Azt azonban még nem tudják pontosan, hogy önmagában ez hogyan segíti a szív működését. A kísérlet alapján az emberek számára a jótékony hatású mennyiség kb. 3 mg/nap rézfelvétel lenne. Kérdés továbbá, hogy melyek a réztartalmú ételek? Főként a szárnyas húsok, a hal, a szójabab, a burgonya, a spenót, és a sóska.

Szólj hozzá!

Címkék: táplálkozás szív réz

Segítő kutyák

2007.08.22. 15:08 Orosz Viktória

Hazánkban is egyre több kutyakiképző szervezet van, amelyek közül a szakember szerint a Tetra Állatterápiás Csoport, a Pacsi Alapítvány és a Négylábúak az Emberért Alapítvány és a KEA rendelkezik a legtöbb tapasztalattal. . A kutyák többféle módon tudnak segíteni az embereken.

- Vannak az ún. terápiás kutyák.

Az állatasszisztált terápiát, mint módszert B. Levinson, amerikai pszichológus dolgozta ki az 1960-as években, először érzelmileg zavart, illetve árva gyerekek gyógyítására. Azóta -főként az USA-ban és más Nyugat-Európai országokban- már egyre szélesebb körökben használják óta. Gyakran részesei különböző pszihoterápiának és egyre elterjedtebb a kórházi látogatás is a terápiás kutyákkal. Mind a gyerekek, mind a felnőttek képesek felüdülni egy-egy ilyen látogatás során és ösztönzőleg is hatnak a betegekre, hiszen még a fájdalmasan és nehezen mozgó emberek is megpróbálnak felkelni az ágyból a kutyákhoz. A terápiás kutyák javítanak az emberek hangulatán, életszemléletén, mellyel elősegíthetik a gyógyulást. Segítségükkel szóra bírható a trauma miatt némaságba temetkezett gyermek, oldható a depresszió és csökkenthető az egyedülállók magányérzete.


- Segítő kutyák:
A segítő kutyáknak is több fajtája létezik. A legismertebbek talán a vakvezető kutyák. Segítik a látáskárosultak mindennapjait, segítenek közlekedni, tájékozódni és társaságot, biztos támaszt nyújtanak, ami elengedhetetlen. Ismert még a mozgássérült-segítő kutya. A speciálisan kiképzett mozgássérült-segítő kutyák szerepe kettős: érzelmi és fizikai segítséget egyaránt nyújtanak gazdáiknak. Sokoldalú kiképzéséből adódóan számos rendszeresen előforduló problémában képes megoldással szolgálni. Például nemcsak ajtót nyit, villanykapcsolót kezel, telefont leemel/visszatesz, de leejtett tárgyakat felvesz és visszaad, sőt szükség esetén ugatással segítséget is hív. Emellett támaszként segíti gazdája kerekesszékből való ki-be ülését, vagy az önállóan mozgók esetén a járást vezeti. Továbbá van egy másik "csoport"-ja ezeknek a csodállatos állatoknak: epilepszia előrejelző kutya. Pontosan még nem tudni hogy, de egy amerikai kutatásban 21 kutyából mind a 21 képes volt előrejelezni akár 4 nappal is az epilepsziás rohamot. Ilyenkor kifejezetten vigyáznak a gazdira, pl nem engedik úttest közelébe, vagy vízhez.

Hasznos lehet fogyatékkal, bármilyen mentális vagy egyéb betegséggel élő embereknek, aki amellett, hogy hűséges társ a nap 24 órájában kész arra, hogy segítséget nyújtson.

Referenciák:
Tetra Állatterápiás Csoport,
Pacsi Alapítvány
Négylábúak az Emberért Alapítvány
KEA

Szólj hozzá!

Címkék: terápia kutya

Asztmaroham-előrejelző készülék

2007.08.21. 15:50 Orosz Viktória

A pittsburghi egyetem kutatói olyan speciális érzékelőt fejlesztettek ki, amellyel az asztmarohamokat kitörésük előtt akár több héttel is jelezhetik. A készülék kézben is hordozható, így a páciensek orvosok jelenléte nélkül is ellenőrizhetik magukat. Az emberi légzőrendszer az asztma eredményeképpen begyullad, ilyenkor a lélegzetben található salétromsav-tartalom megugrik. Szerencsére ezt a jelentősnek mondható kémiai folyamatot - amelynek során a salétromsav csaknem kétszeresére ugrik - a rohamok előtt egy-három héttel észlelhetik az új érzékelővel, nyilatkozta a pittsburghi egyetemhez kötődő Montefiori Egyetemi Kórház professzora, Jigme Sethi egy internetes oldalnak.
Az Alexander Star pittsburghi kémiaprofesszor nevéhez köthető eszköz egy széntartalmú nanocső, amelyet polietilénimin polimerrel fedtek be. Ezzel az asztmások saját salétromsav-szintjüket olyan egyszerűen mérhetik meg, mint ahogyan a cukorbetegek használják napi szinten a kézben hordozható vércukormérőt, nyilatkozta Sethi.

1 komment

Címkék: asztma

Két új szer az AIDS ellen

2007.08.20. 09:09 Orosz Viktória

Az Egyesült Államok elnökének AIDS-ellenes projektje, a PEPFAR(President's Emergency Plan for AIDS Relief) keretében két, a HIV retrovírus ellen ható gyógyszert engedélyezett hétfőn az FDA. A PEPFAR 15 szub-szaharai afrikai, ázsiai és karib-tengeri ország betegeinek kezelését támogatja. A két új gyógyszer hatóanyaga a nevirapine; az egyik készítményt más retrovírus ellenes készítményekkel együtt kell alkalmazni, míg a másik gyógyszer egy gyermekgyógyászati fix gyógyszerkombináció (lamivudine, stavudine és nevirapine), amely az első fix dózisú HIV-ellenes készítmény, amelyet a 12 éven aluli gyermekek kezelésére fejlesztettek ki. A két készítmény az 50. és 51. retrovírus ellenes gyógyszer, amelyeket a PEPFAR keretében engedélyeztek.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer aids

süti beállítások módosítása