Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Biztonságosabb agyműtét

2008.01.07. 17:14 Orosz Viktória

A Kalifornia Egyetem idegsebészei sikeresen fejlesztettek ki egy olyan új agytérképező eljárást, mely segítségével pontosabban körülhatárolhatók a beszédközpontot alkotó agyterületek, és ezáltal biztonságosabban távolíthatóak el a közelben elhelyezkedő agydaganatok. - írja a Medipress.
 A beszédközpont és a hozzá kapcsolódó területek közelében elhelyezkedő daganatok eltávolítása mind a sebész, mind a műtéti érzéstelenítést végző orvos számára eddig nagy kihívás volt, hiszen a betegnek ébernek kellett lennie addig, amíg pontosan el nem különítették az eltávolítható és a nem eltávolítható agyszövetet. Az új módszer azonban nem csak ezt az ébren töltött időt rövidíti le, hanem pontosabb képet ad a tudósoknak arról, hogyan épül fel a beszédért felelős rendszer az agyban. Olyan új területeket fedeztek fel, melyek részt vesznek a beszéd kialakításában, az olvasásban, valamint a megnevezésben. A kutatók a kapott adatok alapján létrehozták az eddigi legrészletesebb térbeli képet a nyelvi központról.
„Munkánk nem csupán paradigmaváltást jelent az agysebészetben az agy térképezését illetően, hanem arra is rámutatott, hogy a nyelvi központ sokkal szerteágazóbb és egyénre szabottabb, mint azt valaha is gondoltuk volna. A nyelvi központ pontos felépítésének és kapcsolatainak megfejtése nem csupán a daganatsebészet vonatkozásában hasznos, hanem hatalmas segítséget jelent az epilepsziás roham, gutaütés vagy fejsérülés után nyelvi problémákkal küzdő betegek tüneteinek megértése terén is.” – magyarázta Dr. Mitchel Berger professzor, a kutatócsoport vezetője.
Az új technika a negatív agytérképezés, mely nem igényli az eddig használt módszer esetében szükséges nagy feltárást, valamint a térképezés során nem szükséges a beteg ébersége. A műtét során az orvos centiméterenként bipoláris elektródával ingerli az agyfelszínt és azokat a területeket próbálja meg megkeresni, melyek nem tartoznak a nyelvi központhoz.
„A betegeink közel felénél nem találtunk a feltárás során nyelvi központhoz tartozó területet, azonban a műtét funkcionális kimenetele legalább olyan jó volt, mint azok esetében, akiknél kiterjedt pozitív térképezést végeztek. Emellett eredményeink arra is rámutattak, hogy a negatív térképezést még akkor is lehet használni, amikor a daganat már beszűrte valamelyik nyelvi központhoz kapcsolódó agyterületet.” – tette hozzá Dr. Nader Sanai, a The New England Journal of Medicine legújabb számában megjelent közlemény első szerzője.
A módszert egyébként eredetileg a krónikus epilepszia sebészi ellátásának segítése céljából fejlesztették ki, mivel a műtét során meg akarták kímélni azokat a területeket és pályákat, melyek a rendszer normális működéséhez szükségesek. A technika további finomításával azonban elérhető, hogy egyre biztonságosabban végezhessék el az agydaganatok eltávolítását anélkül, hogy az a beteg kárára válna.
A kutatók nyolc éven keresztül 250 (146 férfi és 104 nő) domináns féltekét érintő gliomás (egy gyakori és gyakran halálos agydaganat) betegen tesztelték a módszert. A betegek több mint háromnegyede (77,6 százalék) esetében a műtétet követő héten legalább a műtét előtti szintű maradt a nyelvi készség, fél évvel a műtét után pedig csupán négy beteg (1,6 százalék) mutatott romlást ezen a téren.

Szólj hozzá!

Címkék: agy műtét

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr95288404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása