Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A bőrrák megelőzhető!

2008.01.10. 20:51 Orosz Viktória

Egy séta a napos tengerparton, egy hétvégi sítúra a vakítóan fehér hóban vagy a mindennapi kocogás a szabad ég alatt, ezek mind potenciális veszélyforrást jelentenek a bőrnek. A Fox Chase Rákkutató Központ adatai szerint az amerikai lakosság ezeken felül még rátesz egy lapáttal, így tovább növelve a bőrrák kialakulásának esélyeit.
A túl sok napozás, a túl gyenge fényvédő krémek használata, a szoláriumozás és a gyakori leégés mind extra kockázatot jelentenek a bőrrák kialakulásának szempontjából. Az Egyesült Államokban összességében a bőrrák a leggyakoribb rákfajta, és a betegség előfordulása évről évre növekvő tendenciát mutat. Az Amerikai Rákkutató Intézet adatai szerint 2007-ben közel 1.1 millió amerikait diagnosztizáltak a bőrrák különböző formávial, illetve a legveszélyesebb, gyakran halálos kimenetelű melanómával.   
A bőrszín is fontos szerepet játszik a különböző bőrrákfajták kialakulásában. Főleg a szőke és vörös hajú, fehér bőrű emberek vannak veszélyben, akiknek a bőre leégésre hajlamos és nehezen barnul.
A túl sok napfény azonban senkinek nem tesz jót, de megfelelő odafigyeléssel csökkenteni lehetne a betegség kialakulásának esélyeit. A Fox Chase adatai szerint a legnagyobb veszélyben a fehérbőrűek, a férfiak, a dohányosok valamint az alkoholfogyasztók vannak.
"A legfontosabb, hogy védjük magunkat a káros sugarak ellen, hosszú ruházattal, fényvédő krémekkel, vagy egyszerűen húzódjunk árnyékba a déli órákban, amikor a legerősebbek a sugarak"-magyarázza Dr. Stuart R. Lessin a Fox Chase bőrgyógyászati osztályának igazgatója-"A szoláriumozás sem tesz jót a bőrnek, ezért az is kerülendő, különösen a fehérebb bőrűeknek."
"Fontos a gyakori szűrés is, hiszen a melanóma korai stádiumban még jól kezelhető, rövid idő alatt azonban halálossá is válhat. Megfelelő óvintézkedésekkel csökkenthető a betegség kialakulásának esélye, ez pedig mindannyiunk-az orvosok és a páciensek-érdeke".
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: bőr daganat

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr86292695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása