Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Öngyilkosságra indíhtatnak az antiepileptikumok?

2008.07.10. 12:59 Orosz Viktória

Az USA Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyezési Hivatala (FDA) a legmagasabb veszélyességi csoportba akarja átsorolni az epilepszia elleni gyógyszerek egy részét, mivel több éves kutatómunka után kiderült, hogy fokozzák az öngyilkosság és öngyilkos gondolatok rizikóját. -írja a Medipress.

Az FDA szakértői a marylandi Beltsvilleben fogják nyilvánosan tárgyalni az antiepileptikumok ügyét, melyek közül a carbamazepin, felbamát, gabapentin, levetiracetam, oxcarbazepin, tiagabin, topiramát, valproát és a legjobb eladási mutatókkal rendelkező pregabalin és lamotrigin kaphatnak úgynevezett „fekete-doboz” figyelmeztetést, ami a legveszélyesebb gyógyszercsoportokra jellemző. Az FDA a témában megjelent, csaknem 200 kutatás eredményén alapuló áttekintése már megtekinthető a hivatal honlapján. A vizsgálatokba bevont betegek száma majdnem elérte a 44 ezret. A végkövetkeztetés szerint az antiepileptikumok 1,8-szeresére, vagyis kerekítve csaknem duplájára növelik az öngyilkos magatartásformák rizikóját. Öngyilkos magatartásformák alatt öngyilkos gondolatok, próbálkozások és végrehajtott öngyilkosságok egyaránt értendők.

A jelenség hátterében álló okok egyelőre tisztázatlanok, ismerte el Dr. Russell Katz, az FDA Neurológiai Termékek Osztályának igazgatója. Hozzátette, hogy az ismeretlen mechanizmus még nem ok az átsorolás elhalasztására, és hogy nem terveznek hasonlót minden epilepszia elleni gyógyszer esetében. Ezeket a szereket az epilepszián kívül egyéb betegségek, így a migrén, idegi eredetű fájdalom és néhány pszichiátriai rendellenesség, például a mániás depresszió kezelésére is használják. A Washington Post szerint az epilepszia elleni szerek ötödik helyen állnak az eladási listákon az Egyesült Államokban, 2007-ben 10 milliárd dollár értékben adtak el belőlük.

1 komment

Címkék: öngyilkosság gyógyszer epilepszia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr96562113

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szil5 · http://psycho.blog.hu/ 2008.07.15. 07:48:36

Az epilepsia és a deprsszio közötti összefüggés már régóta ismert. Az elektrokonvulziv therapia is azért került be a depresszio kezelésébe és( azóta is annak legfőbb indikátiója), mert megfigyelték, hogy azok a depressziós betegek akik egyidejüleg epilepsiában is szenvedtek, akkor érzezték jobban magukat, már ami a hangulatukat illette, amimor gyakrabban rohamoztak és fordítva.
Most van éppen egy betegem, akinek gyógyszerrel kezelhetetlen epilepsája volt, gyakran került intenziv osztályra a halmozott rohamok miatt. Sikeres idegsebészeti beavatkozást hajtottak rajat végre. Évek óta rohammentes, viszont egyre mélyülő és szintén kezelhetetlennek bizunyoló depresszioja alakult ki. Hogy van-e összeföggés jelen esetben a rohammenteeség és a depresszió között, nehéz lenne bizonyitani. A feltételezés azonban adja magát. Nagoyn suúyos öngyolkossági kísérlete volt, 150 tbl altató, majd rögtön ezután kiugrott a 2. emeletről. Túlélte.
Az egy másik kérdés, hogy maga az epliepsia betegség, rohamok spontán vagy áramaml kiváltva és az antiepleptikumok hatása( részben nem epilepsás betegek esetén) milyen összefüggést mutat.
süti beállítások módosítása