Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A gyűlölet biológiája

2008.10.31. 09:33 Orosz Viktória

Az UCL tudósainak új kutatási anyaga szerint az utált emberek látványa különböző agyi területeket aktivál, amelyek együtt egy úgy nevezett 'gyűlölet áramkört' alkotnak. - írja a Medipress.

Semir Zeki és John Romaya professzorok az agy utálatért és gyűlöletért felelős régióit vizsgálták meg, és arra jutottak, hogy a 'gyűlölet áramkör' bár jelentősen különbözik az agy félelemért, fenyegetettségért és veszélyérzetért felelős részeitől, az agressziót kiváltó területekkel van néhány közös tulajdonsága. A gyűlölet régió szintén több ponton különbözik a szerelemért felelős agyi részektől, de meglepő módon vannak közös strukturális pontjaik is.

"A gyűlöletet sokan egy gonosz érzelemnek tartják, amit egy civilizált világban az emberek elnyomnak, vagy tudomást sem vesznek róla. Pedig kutatásaink szerint a gyűlölet legalább olyan erős érzelem, mint a szerelem - nyilatkozta Zeki professzor - Hasonlóan a szerelemhez, a gyűlölet is gyakran irracionális és extrém tettekre sarkallhatja az embert. Vajon hogyan vezethet két ennyire eltérő érzelem hasonló viselkedésformákhoz?"

A mostani kutatásuk során a tudósok 17 férfi és női önkéntes agyműködését vizsgálták, miközben a résztvevők az általuk utált illetve semleges emberek arcképeit nézték. Egy utált ember képe olyan régiókat aktivált az agyban, amelyek együtt alkotják a gyűlölet áramkört, ahogy a tudósok nevezték ezeket a területeket. A gyűlölet áramkör az agykéreg olyan területeit is aktiválja, amelyek az agresszív viselkedés kialakulásában és annak tetté alakításában vesznek részt. Ezen kívül a frontális kéreg bizonyos részei is fontos szerepet játszanak a gyűlölet áramkör működésében, amely régió a másokkal szembeni viselkedésformák kialakításáért felelős.

A fentieken kívül további két terület, a putamen és az insula, a szerelemérzés által aktivált két régió is részt vesznek a gyűlölet áramkörben. "Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a putamen például abban az esetben is aktiválódik, amikor egy rivális tűnik fel a szerelmi életünkben, ez pedig agressziót eredményez" - nyilatkozta Zeki professzor.

A legfontosabb különbség a két érzelem által kiváltott agyi folyamatokban az, hogy míg szerelem esetén majdnem az egész józan ítélőképességért felelős agyi régió deaktiválódik, addig a gyűlölet esetében csupán az elülső kéreg egy apró területe válik inaktívvá. "Ha szerelmesek vagyunk, kritikai érzékünk csökken a szeretett személlyel szemben, és józan ítélőképességünket is elveszíthetjük, a gyűlölt személlyel szemben azonban szükség van a józan eszünkre, ha ártani akarunk neki, vagy bosszút akarunk állni rajta."

Fontos különbség továbbá, hogy míg a szerelem általában egy emberre irányul, addig a gyűlölet akár egy egész embercsoportra is kiterjedhet, ezért vagyunk képesek utálni bizonyos bőrszínű nemű és politikai hovatartozású embereket.

4 komment

Címkék: neurológia agy pszichológia

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr2741867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lorentovich 2008.11.11. 17:22:41

Kérdés, hogy a gyűlölet természetes megnyilvánulás-e. Ha gyűlölök valakit, felteszem el akarom pusztítani, ergo olyan viselkedésmintázatot működtetek ami mind az egyén mind a csoiport szempontjából káros (ellentétben a szimpla útálattal). Érdekes volna megvizsgálni, van e a gyűlöletnek evolúciós "értéke"

bébibálna 2011.12.08. 19:07:09

ismét kérnénk az eredeti forrás megjelölését... az összes cikkre vonatkozólag...

Orosz Viktória · http://cogito.blog.hu 2011.12.08. 21:35:52

Odaírtam, hogy "írja a Medipress", linkkel együtt. Nem értem mi a problémája!

Sol Durka 2015.11.27. 18:56:38

Lorentovich: közönségesen a szerelem és a gyűlölet ugyanannak az érzésnek a két oldala. Legjobb bizonyítékai azok az esetek, amelyekben a gyűlöletből szerelem lett. Bizonyára van evolúciós alapja és "értéke" is. Talán az ősidőkben a természet így akadályozta meg az embert, hogy meggondolatlan párválasztásával súlyos genetikai szennyeződést/hibát idézzen elő a családjában/törzsében. Érdekes volna megtudni.
süti beállítások módosítása