Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Vérvétellel kiszűrhető lenne a hízási-hajlam

2008.11.08. 10:22 Orosz Viktória

Egy amerikai kutatócsoport kimutatta, hogy a vér trigliceridszintjének kifejezett emelkedése zsíros étel fogyasztása után hízásra való hajlamot jelent. A The International Journal of Obesity című tudományos lapban közölt cikk szerint ezzel a módszerrel hatékonyan kiszűrhetők azok a gyerekek, akik az elhízásra kifejezetten hajlamosak.

A trigliceridek a táplálékkal felvett zsír szervezetben tárolásra alkalmas formája. Az elhízás már-már járványszerű terjedése a fejlett országokban megfigyelhető jelenség. Az elhízás legfőbb oka a magas kalóriatartalmú, zsíros és cukros ételek túlzásba vitt fogyasztása, de emellett genetikai tényezők szerepe is feltételezhető. A kutatás során patkányok vérében lévő trigliceridszintet mértek, magas zsírtartalmú étel fogyasztását követően. Majd 4 héten át tartó zsíros étrendet állítottak össze, és figyelték a trigliceridszint ingadozását. Megfigyelték, hogy az egyszeri magas zsírtartalmú táplálkozás után mért magasabb vér-trigliceridszint emelkedés prediszponáló tényező volt a tartósan magas kalóriafogyasztás utáni bekövetkezett elhízásra. Ez a kutatási eredmény a jövőben lehetővé teheti a hízásra hajlamos egyének kiszűrését, vérvétel alapján, a trigliceridszintváltozás vizsgálatával.

2 komment

Címkék: elhízás triglicerid

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr85756882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jin 2008.11.09. 07:39:57

Nem a McDonaldos junk foodot kéne zabálni. A boltban kapható műkajákat is hanyagolni kell. Többször keveset, naponta ötször.

kettlebelledzes 2009.12.17. 13:48:15

A mozgás hiánya véleményem szerint a legfőbb oka a hízásnak, nem a genetika, de könnyű ráfogni :)
süti beállítások módosítása