Egy amerikai kutatócsoport kimutatta, hogy a vér trigliceridszintjének kifejezett emelkedése zsíros étel fogyasztása után hízásra való hajlamot jelent. A The International Journal of Obesity című tudományos lapban közölt cikk szerint ezzel a módszerrel hatékonyan kiszűrhetők azok a gyerekek, akik az elhízásra kifejezetten hajlamosak.
A trigliceridek a táplálékkal felvett zsír szervezetben tárolásra alkalmas formája. Az elhízás már-már járványszerű terjedése a fejlett országokban megfigyelhető jelenség. Az elhízás legfőbb oka a magas kalóriatartalmú, zsíros és cukros ételek túlzásba vitt fogyasztása, de emellett genetikai tényezők szerepe is feltételezhető. A kutatás során patkányok vérében lévő trigliceridszintet mértek, magas zsírtartalmú étel fogyasztását követően. Majd 4 héten át tartó zsíros étrendet állítottak össze, és figyelték a trigliceridszint ingadozását. Megfigyelték, hogy az egyszeri magas zsírtartalmú táplálkozás után mért magasabb vér-trigliceridszint emelkedés prediszponáló tényező volt a tartósan magas kalóriafogyasztás utáni bekövetkezett elhízásra. Ez a kutatási eredmény a jövőben lehetővé teheti a hízásra hajlamos egyének kiszűrését, vérvétel alapján, a trigliceridszintváltozás vizsgálatával.
Kommentek