Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Az első személyre szabott légcső átültetés

2008.11.22. 14:19 Orosz Viktória

Egy kolumbiai nő orvosi történelmet írt azáltal, hogy elsőként részesült egy teljes szerv transzplantációjában, amelyet saját sejtjei felhasználásával növesztettek.

A szakértők szerint a műtét a sebészeti ellátás új korszakát nyitja meg, ahogy az őssejtek és a mesterséges szövetek radikálisan javítják a súlyos betegségben szenvedők kezelési lehetőségeit.
A Barcelonában élő 31 éves Claudia Castillonak tuberkulózis miatt összeesett a tüdeje és képtelen volt lélegezni, ezért műtétileg új légcsövet kapott. Az új trachea Castillo saját sejtjeiből lett mesterségesen előállítva, amelyeket a csontvelejéből vettek ki és ültettek be egy donor légcsövébe. A Castillo bal tüdejéhez vezető csövet is kicserélték.

Castillonál a műtét után nem jelentkeztek szövődmények és az operáció után 10 nappal hazabocsátották. A hagyományos transzplantáción átesett betegekkel ellentétben Castillonak nem kellett immunszupresszánsokat szednie, mivel szervezete nem próbálta kilökni az új légcsövet. Ma már képes gyermekeit nevelni, két emeletet felfelé lépcsőzni és alkalmanként este táncolni is - csupa olyasmi, amely korábban lehetetlen volt számára.

A Bristol Egyetem sebész professzora, Martin Birchall szerint, aki részt vett a kezelésben, a technikát kezdetben kiterjeszthetik egyéb üreges szervek, mint a belek, a húgyhólyag és a reproduktív szervek növesztésére. Később pedig olyan tömör szervek esetében is alkalmazhatják majd, mint a szív, a máj vagy a vesék - közölte.

Szólj hozzá!

Címkék: transzplantáció tbc

A légzési nehézségeken lehet segíteni!

2008.11.21. 20:25 Orosz Viktória

„Ha képtelen vagy lélegezni, semmi más nem számít.”- ez volt régen az Amerikai Tüdőtársaság szlogenje. És ez igaz.

A krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) két rokon betegséget ír le, a krónikus bronchitiszt és az emphyzemát. Az előbbi esetében a légutak gyulladása és későbbi hegesedése fordul elő, az utóbbinál a tüdő léghólyagocskáinak megnagyobbodása és pusztulása történik.
 
Légzési nehézségek
Ez az állapot agresszíven támadja az egyén légzési képességét. A betegekben kisebb légutak fejlődnek ki és a léghólyagocskák (más néven alveolusok) részben elpusztulnak. A légutak emellett nyákkal tömődnek el, amely szintén zavarja a légzést. A COPD-s betegek esetében gyakran fordul elő köhögés, fulladás és köpetürítés.
A dohányzás máig a legfontosabb kockázati tényezője a COPD kialakulásának. A COPD esetek 90 százaléka dohányzás miatt alakul ki. Egy dohányos tízszer nagyobb valószínűséggel fog COPD-ben meghalni egy nem-dohányzóhoz képest.
Ám van remény. Noha a COPD nem gyógyítható, számos hatékony kezelése létezik. Az első és legfontosabb a dohányzás abbahagyása. Evvel szignifikánsan megelőzhető az állapot rosszabbodása. Ezután léteznek bronchodilatátorok, amelyek segítenek megnyitni a légutakat. A kortikoszteroidok mind a légutakban, mind a tüdőben gátolják a gyulladásos folyamatokat. Az oxigén, melyet palackokban tárolnak, segíthet a COPD-s betegnek az elegendő oxigénhez való jutásban. Az antibiotikumok segítenek a bakteriális fertőzések leküzdésében, amelyek súlyosbíthatják a COPD tüneteit.
Ha ön nehezen lélegzik, köpetürítése jelentkezik és fullad, tanácsos orvoshoz fordulni a COPD kizárása érdekében. Ez egy egyszerű, gyors és fájdalommentes teszt. Elképzelhető, hogy sokakhoz hasonlóan ön sem tud még róla, hogy COPD-ben szenved. 
A megfelelő kezeléssel jelentősen javulhat az életminősége!

Szólj hozzá!

Címkék: tüdő copd

Premenstruációs szindróma és dohányzás

2008.11.18. 12:26 Orosz Viktória

Hölgyeim, íme egy újabb érv a dohányzás ellen: a premenstruációs szindróma.

A Massachusetts Egyetem kutatásai szerint a 27 és 44 év közötti, dohányzó nők körében kétszer olyan gyakoriak a premenstruációs tünetek (hátfájás, puffadás, mellfeszülés, pattanások), mint a hasonló korú, nemdohányzó nőknél.

"Kutatásaink alátámasztják azt az elképzelést, mely szerint a dohányzás hozzájárulhat a közepesen súlyos és súlyos premenstruációs szindróma kialakulásához, ez pedig újabb ok, hogy a dohányos tinédzserek és fiatal felnőttek felhagyjanak a füstöléssel" - nyilatkozta Dr. Elizabeth R. Bertone-Johnson, a kutatás vezetője.

A premenstruációs szindrómában szenvedő nők körülbelül 20 százalékánál olyan súlyosak a tünetek, amelyek már a mindennapi életükre, és kapcsolataikra is kihatással vannak.

A dohányzásról régóta tudjuk, hogy komolyan befolyásolja bizonyos hormonok (ösztrogén, progeszteron, tesztoszteron) működését, ez pedig hozzájárulhat a PMS kialakulásához. A dohányzás emellett csökkenti a D-vitamin jelenlétét a szervezetben, ami szintén növelheti a PMS kialakulásának esélyét.

A mostani kutatás során összesen 1057 PMS-ben szenvedő és 1968 egészséges nőt vizsgáltak meg. Az eredmények szerint a dohányos nők esetében 2.1-szer gyakrabban fordult elő a premenstruációs szindróma, mint a nemdohányzóknál. A PMS kialakulásának esélye annál nagyobb, minél korábban kezdi valaki a dohányzást - állítják a kutatók.

Forrás

Szólj hozzá!

Címkék: nőgyógyászat menstruáció

süti beállítások módosítása