Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

2010-re a rák lesz a vezető halálok világszerte

2008.12.14. 10:55 Orosz Viktória

Nemzetközi egészségügyi szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy a rák 2010-re a szívbetegséget megelőzve a világ vezető halálokává fog válni, és a szegényebb országok várhatóan leginkább a dohányzásból, a magas zsírtartalmú étrendből és egyéb tényezőkből eredő ártalmaktól szenvednek majd leginkább.

Az Egészségügyi Világszervezet jelentése szerint idén körülbelül 12 millió új rákos esetet diagnosztizálnak, és több mint hétmillióan halnak meg a betegségben. A trendek mögött húzódó több demográfiai változás közül a 2008 és 2030 között a kevésbé fejlett országok becsült 38 százalékos népességnövekedését határozták meg. A jelentés azt vetíti előre, hogy 2030-ban 20-26 millió új rákos esetet fognak diagnosztizálni, a betegséggel összefüggő halálesetek száma pedig 13-17 millióra emelkedik.

„A nemzetközi rákhelyzet gyors súlyosbodása óriási kihívást jelent az egészségügyi rendszerekre világszerte” – írta Peter Boyle, a WHO Nemzetközi Rákkutató Ügynökségének igazgatója.

A beszámoló szerint a népességnövekedés és a betegség terjedése kihívásokat jelent a rákellátásra, különösen Afrikában. A nemzetközi rákteher is emelkedik, mivel a nyugati életmóddal járó viselkedést, főként a dohányzást, a magas zsírtartalmú étrendet és a testmozgás csökkenését a fejlődő országokban is fokozatosan átveszik.

Kedden Atlantában tartottak találkozót a világ vezető rákkutató szervezetei, és a megbeszélés során a kormányokat cselekvésre szólították fel, egy nemzetközi dohányellenőrzési megállapodás ratifikálását sürgették, és arra kérték az Egyesült Államokat, hogy átfogó módon szabályozza a dohányhasználatot, és fektessen be rák elleni oltóanyagok fejlesztésébe és rák elleni kutatásba.

„Még a kihívásokkal küszködő gazdaságokban is felismerik az emberek, hogy a rákkutatásban előrelépéseket kell elérni, és megelőző intézkedéseket kell tenni” – véli Lance Armstrong kerékpáros világbajnok, aki a hererákot túlélve a betegség elleni harc éllovasává vált.

Az atlantai találkozó célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a rák veszélyére világszerte, amit egyes fejlődő országok nem ismernek el sürgető egészségügyi problémaként.

„Remélem, hogy a bevált intervenciók elvitelével a betegségtől leginkább sújtott területekre megszüntethetjük a felesleges szenvedést, és sok életet menthetünk meg” – nyilatkozta John Seffrin, az Amerikai Rákkutató Szövetség tagja. A szervezet bejelentette, hogy egy olyan szolgálatot állít fel, amely Indiában segít a dohányosoknak a leszokásban.

Hala Moddelmog, az emlőrák alapítvány elnök vezérigazgatója Susan G. Komen, a Race for the Cure megalapítójával együtt „globális egészségügyi diplomáciai” megközelítést sürgetett oly módon, hogy az Egyesült Államokban szerzett tapasztalatokat el lehetne vinni a fejlődő országokba.

Az adatok szerint a tüdőrák rendelkezik a legmagasabb előfordulási aránnyal és mortalitással az egész világon. A méhnyakrák a vezető rákos eredetű halálok a nők körében a szegényebb országokban, ahol az emlőrák előfordulási aránya évente öt százalékkal emelkedik.

A beszámoló szerint az ijesztő irányvonalakat a tudatosság növelésével, a rákmegelőzés fejlesztésével és a rákkal kapcsolatos több adat beszerzésével lehetne megfékezni. 

Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: daganat

A hét ajándékötlete

2008.12.12. 09:54 Orosz Viktória

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

A szív-lámpa megvásárolható a baronbob.com-on.

Szólj hozzá!

Címkék: ajándék

A mértéktelen ivás elzárhatja az artériákat

2008.12.10. 18:12 Orosz Viktória

Amerikai kutatók azonosítottak egy különleges útvonalat, amelyen keresztül a nagymértékű alkoholfogyasztás elősegíti az erek elzáródását.-írja a Medipress.

Az acetaldehid - amelynek szintje az alkoholfogyasztás mértékétől függ - arra készteti a monocitáknak nevezett immunsejteket, hogy az érfalhoz tapadjanak és ott gyulladást okozzanak, ami hozzájárul az erek beszűküléséhez, másnéven az érelmeszesedéshez.

A tanulmány - amelyet a Rochesteri Egyetem Orvosi Központjában végeztek – kimutatta, hogy az ivási mintázatnak nagyobb hatása van a szív- és érrendszeri betegségekre, mint az összesen elfogyasztott alkoholmennyiségnek.

A kutatók elmondták, hogy az eredmények segíthetnek az érelmeszesedés elhárítását célzó új kezelési eljárások kifejlesztésében is. „A nagyfokú alkofolfogyasztás megnövekedett szívbetegség rizikóval társul és az új gyulladásos modell azt is megmagyarázza, hogyan” - mondta dr. John Cullen sebészorvos, a kutatás vezetője.

Az alkoholos italok etanolt tartalmaznak, amely a szervezetben acetaldehiddé alakul.  „Az egyik kísérletünk értékelésekor azt tapasztaltuk, hogy - a nagyfokú alkoholfogyasztás során - a vérben megemelkedő acetaldehid szint mintegy 700%-kal növeli a monociták kitapadását az ereket bélelő sejtekhez” – mondta.

Az amerikai NIAAA (National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism) szerint mértéktelen ivásak számít az, ha valaki két óra alatt férfiak esetén 5 vagy több, nőknél 4 vagy több italt fogyaszt el.

Néhány tanulmány azt állítja, hogy a rendszertelen és mértéktelen alkoholfogyasztás körülbelül kétszeresére növeli a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. A kutatók szerint az amerikaiak 65%-a becsülhető rendszeres alkoholfogyasztónak és mintegy 15%-ukra jellemző a mértéktelen ivás.

Szólj hozzá!

Címkék: alkohol szív

süti beállítások módosítása