Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Baktérium okozza a kellemetlen szájszagot

2008.04.13. 18:05 Orosz Viktória

Solobacterium moorei az a kórokozó, amelyik nagymértékben felelős a krónikus kellemetlen szájszagért vagy a halitózisért (rossz szagú lehelet) – jelentették be a biológusok szombaton, az „American Association for Dental Research” (Amerikai Fogtudományi Kutató Szövetség) éves találkozóján Dallasban.  - írja a Medipress.
 
A néha nagyon zavaró, tartós, kellemetlen szájszagot gyakran a nyelv felületén jelen lévő, bűzös kénvegyületeket képző lebontó baktériumok okozzák.  „A nyelv baktériumai kellemetlen szagú vegyületeket és zsírsavakat termelnek, és a halitózis-esetek 80-90 %-áért felelősek” –nyilatkozta Betsy Clark, a Buffaloi New York-i Állami Egyetem fogorvostan hallgatója. Egyes esetekben a kellemetlen szájszag a tüdőből vagy az arcüregekből származik. 
A vizsgálatba 21 kellemetlen szájszagtól szenvedő és 36 egészséges személyt vontak be. Clark és kollégái a hialitózisos betegek közül mindenkiben kimutatták a S. moorei-t, míg a másik csoportban mindössze négy esetben. A 4 személy mindegyike periodontitisben (fogínygyulladásban) szenvedett, ami szintén krónikus kellemetlen szájszaghoz tud vezetni. 
Egy korábbi, 8 hialitózisos és 5 egészséges személyt bevonó vizsgálat eredményei szerint a „S. morei mindig megtalálható a hialitózisos betegekben, és sosem fordul elő olyanokban, akiknek nincs ilyen problémájuk” tájékoztatta telefon-interjúban a Reuters Healt-et a mindkét vizsgálatban részt vevő Dr. Violet I. Haraszthy. „Számos egyéb vizsgálat is megtalálta ezt a baktériumot a halitózisos páciensekben.” 
 „Egyenlőre nem sokat tudunk erről a különös kórokozóról” mutatott rá Haraszthy.  „Ahogy azonosítjuk és jobban megismerjük a kellemetlen szájszagot okozó baktériumot, kezelést dolgozhatunk ki, hogyan csökkentsük a számát a szájüregben” tette hozzá Clark az egyetem által kibocsátott nyilatkozatban. A kutatócsoport eredményei szerint a naponta kétszeri, antibakteriális fogkrémmel és beépített nyelvtisztítóval ellátott fogkefével történő fogmosás megszünteti a krónikus rossz szájszagot.

Szólj hozzá!

Címkék: baktérium szájszag

Cukorbetegség elleni szer epilepsziára?

2008.04.12. 18:53 Orosz Viktória

Újabb kutatások szerint a metformin nevű, széles körben alkalmazott cukorbetegség elleni szer az epilepszia kezelésében is hatásosan és biztonságosan alkalmazható.-írja a Medipress. 
A szer reményt jelenthet az olyan epilepsziás pácienseknek, akiknek visszatérő rohamait a legjobb gyógyszeres kezelések sem képesek enyhíteni.
 A metformin hatása hasonló a ketogén diétáéhoz, amelynek lényege az alacsony szénhidrát-bevitel. Az epilepsziás betegeknél évszázadok óta sikerrel alkalmazzák ezt a drasztikus diétás módszert, így jogos a kérdés, hogy vajon el lehet e érni ugyanazt az eredményt gyógyszeres úton?
A kutatók felfedeztek egy apró molekulát a neuronokban, amely érzékeli, hogy éppen mennyi energia áll a test rendelkezésére. A metformin, amelyet a cukorbetegek vércukrának beállítására alkalmaznak, szintén ezeket a molekulákat befolyásolja. A megfelelő dózis alkalmazásával sikerülhet kiiktatni a túlműködő sejteket, amelyek így képtelenek a cukrot energiává alakítani.
A kutatók remélik, hamarosan állatkísérletek során is meggyőződhetnek a szer hatékonyságáról.

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia cukorbetegség epilepszia

Vérteszt Alzheimer- és Parkison-kórra

2008.04.10. 18:02 Orosz Viktória

Egy olyan új vérvizsgálati tesztet bocsáthatnak útra idén nyáron, amellyel korán diagnosztizálhatóvá válhatnak a neurodegeneratív betegségek és így el lehetne velük különíteni a Parkinson-kórt az Alzheimertől – jelent meg a Chemistry & Industry című lapban.  Az oklahomai székhelyű Power3 Medical Products proteomkutató („proteomics” a genomkutatás [genomics] analógiájára) cég nyilatkozata szerint a NuroPro nevű teszt eladását tervezik. Ez lenne az első diagnosztikus értékű teszt a neurodegeneratív betegségekkel kapcsolatban a piacon, először Görögországban a harmadik negyedévben, további tervként az amerikai piacra is eljuthat a harmadik negyedév végén vagy az év végén.
„Jelenleg a piacon nem áll rendelkezésre diagnosztikus teszt a neurodegeneratív betegségekkel kapcsolatban – a diagnózis jelenleg egyedül a tünetek klinikai diagnózisán alapszik.”- közölte Steve Rash vezérigazgató.
A Power3 a vérben található számos fehérjét azonosított és szabadalmaztatott, amelyek neurodegeneratív betegségekkel hozhatóak összefüggésbe. A NuroPro teszt 59 fehérje biomarkert mér, amelyek relatív szinte segítségével szerintük megkülönböztethető a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és az amyotrophiás lateralsclerosis (ALS, amelyet Lou Gehrig-kórnak is hívnak), vagy megállapítható, hogy ki betegség-mentes. A teszt rendkívül pontos, több mint 90 százalékos specificitással és szenzitivitással, Rash szerint.
Noha Kieran Breen, a Parkinson-kór Társaság kutatási igazgatója is kifejezetten hasznosnak véli a tesztet a betegség progressziójának nyomonkövetése és a gyógyszerek hatékonyságának megállapítása terén, egyben óvatosságra is int: „Annak ellenére, hogy a teszt ígéretesnek tűnik, nagyobb vizsgálatokra van még szükség, mielőtt meg lehetne erősíteni azt, hogy segít-e a diagnózis felállításában.”
Susan Sorensen, az angliai Alzheimer Társaság kutatási vezetője szerint: „Az Egyesült Királyságban 700 000 ember küzd dementiával, 62 százaléknak Alzheimer-kórja van, és ez a szám több mint egy millió fölé fog emelkedni 20 éven belül. Egy hatékony vérteszt a diagnosztizáltak és családjaik számára lehetőséget nyújtana a súlyos betegségre való felkészülésre és hogy a jövőjükkel kapcsolatban fontos döntéseket hozhassanak.”
„A proteomkutatás néven ismert módszer magába foglalja a vérben előforduló fehérjék vizsgálatát is, ugyanakkor egyelőre nem tisztázott, hogy a fehérjék mely alcsoportja felelős az Alzheimer-kór döntő jeleiért. Egyesek szerint az Alzheimer-kór például túl összetett ahhoz, hogy ilyen módon azonosítható lehessen.”
Jelenleg is folyik két validációs vizsgálat az arizónai Cleo Roberts Klinikai Kutatóközpontban (USA) és a Thesszaloniki Kutatóközpontban (Görögország).

Forrás: Medipress
 

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia alzheimer parkinson

Halálos gyógyszerek

2008.04.08. 19:13 Orosz Viktória

A gyógyszerek mellékhatásai hetedik helyen szerepelnek a halálozási okok között - állítják a svéd kutatók. A British Journal of Clinical Pharmacologyban közölt tanulmány szerint az össze halálozás 3%-át erre lehet visszavezetni. Az esetek 2/3-ában belső vérzés lép fel a betegnél, de gyakran fordul elő, hogy a mellékhatások agyvérzéshez vagy valamilyen szív és keringési betegséghez vezetnek. - olvashatjuk a Medipress oldalán. Már egy korábbi tanulmányból az derült ki, hogy a kórházra szoruló betegek több mint 5%-a gyógyszer miatt szorul orvosi kezelésre. Azonban akkor a halálozási arány csak 0,15% volt. A kutatók a korábbi tanulmányoktól eltérően nem a halotti bizonyítványok adataira hagyatkoztak, amelyek ebben e tekintetben pontban megbízhatatlanok. Minden hetedik halálozást elemeztek, ami 2001-ben Svédország három megyéjében történt. Az eredmény: a vizsgált 1574 halálozásból 49-nél (3,1%) fennáll az a gyanú, hogy halálos gyógyszer-mellékhatás történt. A leggyakoribb eset, hogy belső vérzés lépett fel (37%), de előfordult agyvérzés (29%), a szív- és keringési betegség (10%), egyéb vérzés (8%) valamint egy veseelégtelenség (6%) is. A leggyakrabban olyan gyógyszerek okoztak problémát, melyekben antitrombotikus hatóanyagok vannak (63%), ezt követték a nem szteroid gyulladáscsökkentők (18%), az antidepresszánsok (14 %) és a szív- és keringési gyógyszerek (8%). A vizsgált 639 halálozásból, 41-et gyógyszer-mellékhatásra vezettek vissza. A számok mindenesetre nem jelentik azt, hogy a betegek még ma is életben lennének, ha nem vették volna be a gyógyszereket- állítja a tanulmány. Ezek a gyógyszerek ugyanis sokszor életmentő funkcióval bírnak, mások elhagyása pedig a kezelés meghosszabodását és hatékonyságának csökkenését jelenthette volna. Mégis, az elkerülhető halálozások aránya magas lehet. A tanulmány szerzője ezt 18 és 70%-ra becsüli. A British Journal of Clinical Pharmacology szerint a probléma egyik fő kiváltó oka az orvosok rossz képzése saját szakterületükön. Elképzelhető az is, hogy a beteg felvételekor valamilyen hiba történt. Maga a tanulmány nem kísérli meg az okok kutatását. Mindenesetre úgy tűnik, hogy az orvosok alulbecsülik a gyógyszerek kockázatát és sok beteg számára nem világos, hogy az elterjedt és régen bevezetett szerek bevétele is, mint az Aszpirin halálos lehet.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer mellékhatás

süti beállítások módosítása