Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A lábujjközti papucs káros lehet!

2008.06.14. 14:03 Orosz Viktória

A nyári slágerpapucsok - melyek többnyire habosított műanyagból álló lapos talpból és egy Y alakú gumipántból állnak és jellegzetesen „slattyogó” hangot adnak - kárt tehetnek egészségünkben. -írja a Medipress.

Az Amerikai Sportorvosi Iskola tanulmánya szerint ezeknek a papucsoknak a viselete felelős lehet számos, testünkön észlelt fájdalomért és panaszokért. A lábgyógyászattal foglalkozó szakemberek véleménye szerint, kedvenc nyári papucsunk több egészségügyi problémáért felelős, mint bármely más lábbeli, a magassarkú cipőket is beleértve. „Akkor figyeltünk fel ezekre a lábbelikre, amikor tanulóink alsó lábszár fájdalommal tértek vissza nyaralás után, mielőtt utcai- vagy teniszcipőre váltottak volna” – mondta Wendi Weimer, az Auburn Egyetem professzora. Végzős hallgatóival végzett tanulmányt arról, hogy miként érintkezik a lábfej a talajjal, miközben a résztvevő diákok tornacipőt vagy pántos lábujj-közötti papucsot viseltek. 

Auburn egyik diákja, Justin Shroyer szerint ez a teszt rámutatott arra, hogy „az emberek igen szorgosan kapaszkodnak ujjaikkal, különösen láblendítés közben”. „ Megfigyeltük, hogy az emberek sokkal rövidebb lépéseket tesznek, és a boka szöge (a lábszár és lábfej közötti szög) a lépés során megnő. Ez annak tulajdonítható, hogy lábfejlendítés közben így védik a lábujjaikat, és a papucs is sokkal közelebb tartható a talphoz, mely így nem repül el előrelendítéskor. Azonban megváltozik a járásmód.” – mondta Shrover. Egy átlagos amerikai körülbelül 10-20.000 lépést tesz naponta, ám ezek az apró lépésbeli változások összeadódnak és komolyabb sérülésekhez vezethetnek. 

„A legnagyobb ütéselnyelődés a hátsó sarki részen történik, és ha nincs kellő védelem alatt a talajszinttel érintkező sarokfelület, akkor nem tudja olyan jól elnyelni az ütődést, mint kellene. Más szóval sokkal keményebben dolgozik a lábfejünk, mint szabadna, ezért megjelennek a túlzott megerőltetésből származó tünetek, mint például az ínszalaggyulladás, vagy az alsó lábszár-, térd- és gerincproblémák” – magyarázta Dr. Rock Positano, a New York-i Speciális Sebészeti Osztályról. Szerencsére Positano megnyugtatta a lábujjközötti-papucs fanatikusokat, hogy ne dobják el olyan hamar a papucsaikat. „ Nézzék. Ez nem egy lábujjközötti-papucsok ellen intézett támadás. Ennek ahhoz van köze, ami a lábbal történik a viselésük közben. Ha csak a strandon, vagy uszodában használják, vagy baráti lófrálásoknál, az teljesen rendben van”- mondta.

2 komment

Címkék: divat egészség káros hatások

A dohányzás kihat a memóriára!

2008.06.11. 16:04 Orosz Viktória

Egy hétfőn közzétett tanulmány szerint a dohányzás nyilvánvalóan szerepet játszik a középkorúak romló memóriájában.

A francia Nemzeti Egészségtudományi és Orvosi Kutató Intézet munkatársa, Severine Sabia és kollégái által publikált tanulmány 10308, 35 és 55 év közötti londoni köztisztviselőt vizsgált 1985 és 1988 között. A kutatók elmondták, hogy szoros összefüggést találtak a dohányzás és a későbbi kognitív- és memóriaproblémák között.

Korábban már írtam arról, hogy a dohányzás kihat az intelligenciára. A Medipress most egy újabb kutatás eredményéről ír. Ezúttal a vizsgálat középpontjában a dohányzás és a memória romlásának kapcsolata áll.

„Először is, a középkorúak dohányzása összefügg a memória romlásával és az érvelő képességek csökkenésével” – írták az Archives of Internal Medicine június 9-i számában megjelent tanulmányban. –„Másodsorban a régen leszokott dohányosoknál kisebb valószínűséggel fordul elő romlás a kognitív funkciókban, a szókincsben, illetve a beszéd folyékonyságában. Harmadszor a középkorban abbahagyott dohányzás hatással van más egészségmegőrző szokásokra. Negyedszer pedig az eredményeink azt sugallják, hogy az összefüggés a dohányzás és a kognitív képességek között messze alulbecsült, épp amiatt, hogy a késő középkorúak halálozási aránya magasabb, illetve kevésbé működnek együtt a kognitív tesztekben.”

A szerzők kiemelték, hogy „az eredmények nagyon fontosak, mert a kognitív nehézségekkel küzdő középkorúaknál gyakrabban és gyorsabban fejlődik ki dementia a későbbi életkorban. Az elmúlt 20 évben a dohányzás ellen lefolytatott közegészségügyi kampányok elérték, hogy a dohányzási szokások megváltozzanak” – írták. – „Ezeket a kampányokat úgy kellene folytatni, hogy függetlenül az életkortól, minden dohányoshoz eljussanak. ”

Szólj hozzá!

Címkék: memória agy dementia

Sérülések az EB-n

2008.06.09. 20:39 Orosz Viktória

  Az utóbbi napokba sorra sérülnek meg a szombaton kezdődött labdarúgó Európa-bajnokság játékosai. Cannavaro, Panucci és Kuszcak még a kezdő sípszó előtt szenvedett súlyos sérülést, így ki kell hagyniuk a kontinensviadalt, a svájci Frei pedig az első meccsen sérült le ugyanígy. De vajon minek köszönhető ez a sérüléshullám? Elsőként Dr. Varga Lehelt, a kupagyőztes debreceni csapat orvosát kérdeztük erről: „Nyilvánvaló, hogy az Eb-n szereplő játékosok egy igen megterhelő bajnokságon vannak túl, így a fáradtság számlájára írhatóak ezek a főleg szakadásos sérülések. Mivel az egész torna igen kemény lesz, ezért várhatóak még ilyen jellegű sérülések - mondta a szakember - de persze jós nem vagyok”– tette hozzá viccelődve. Dobos Attila, a kupadöntős BP. Honvéd csapatkapitánya nemrég tért vissza egy igen komoly belső térdszalag-szakadás utáni sérülésből, így véleménye fontos lehet. „Ezeket a sérüléseket nagyon nehéz elkerülni, hiszen általában egy szerencsétlen mozdulat eredményei. A szakadások gyakran rosszabbak, mint a törések, mert az izületek és szalagok nehezebben regenerálódnak, mint a csontok” – kezdi a futballista. Dr. Varga Lehelhez hasonlóan ő is a fáradság számlájára írja a kontinenstornán történt sérüléseket és hozzáteszi: „Egy játékos számára a rehabilitáció során nem is a fizikai, hanem a lelki megpróbáltatás a legnehezebb, hiszen az a legrosszabb az, ha a focista nem játszhat.” Mindenesetre az megnyugtató, hogy orvos és játékos abban egyetért: hazánkban a személyi és tárgyi feltételek is adva vannak a sikeres rehabilitációhoz. Bár ugyanezt a futballunkra is elmondhatnánk!

2 komment

Címkék: sport trauma

süti beállítások módosítása