Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A hét legjobb orvosi cikkei

2008.01.27. 11:35 Orosz Viktória











1. Az Egészség[origo] a végbél problémákról ír:

A végbél problémái igen általánosak lehetnek: élete folyamán szinte mindenkivel előfordul, hogy viszketést, fájdalmat vagy vérzést tapasztal a végbéltájékon. Ezek általában jelentéktelen gondok, amelyek rendszerint maguktól, illetve esetleges otthoni kezelésre elmúlnak.
2. Az Informed a HPV vakcináról számol be rövid cikkében:
Baltimore-i kutatók olyan oltóanyagot fejlesztettek ki, amely mind megelőzésre, mind terápiás céllal hatásos a HPV (humán papillomavírus) ellen.
3.  A Vital egy érdekes cikket publikált egy lányról akinek megváltozott a vércsoportja májátültetés után:
A szervátültetések sikerességéhez járulhat hozzá annak a tizenéves ausztrál lánynak az esete, akinek vércsoportja megváltozott egy májátültetés után. Az eset a kezelőorvosok szerint példátlan.
4. Margarin kontra vaj címmel írt cikket a Házipatika:
Az elmúlt év utolsó hónapjaiban a média különböző csatornáin újra és újra felcsaptak a margarinellenes hadjárat hullámai. Az idő múlásával nem túlzás hadjáratnak nevezni a megjelenő nyilatkozatokat, állásfoglalásokat, már csak azért sem, mert a féligazságokból hamis következtetésekre jutó, a fogyasztókat alaptalanul megtévesztő "szakemberek" egyre elszántabban támadnak. De nézzük a tényeket!
5. A HVG  szerint dementiát okozhat az alvásközbeni légzéskimaradás:

Amerikai kutatók szerint az alvás alatt fellépő légzészavarok, így az apnoé, azaz a légzéskimaradás az idős nők esetében növelheti a szellemi károsodás kockázatát.

 


Szólj hozzá!

Címkék: ajánló web transzplantáció vércsoport végbél apnoe hpv

Életmentő géneket is károsít a dohányzás

2008.01.26. 19:10 Orosz Viktória

dohányzás során a cigarettában lévő toxinok elpusztítják a szervezet azon génjét, amely megvédi a testet az idő előtti öregedéstől-adták hírül a Rochester Egyetem kutatói. A gén hiányában nemcsak az öregedés gyorsul fel, de a tüdő védtelenné válik olyan betegségekkel szemben is, mint a krónikus obstruktív tüdőbaj (COPD) és a tüdőrák. A Sirtuin (SIRT1) gén a tüdőbetegségek kialakulásában betöltött szerepét felfedve a kutatók remélik, a gén helyreállításával a gyógymódot is megtalálhatják ezekre a betegségekre. A piros szőlő héjából származó resveratrollal már most megindultak az első tesztek. A kutatók reményei szerint ez az erős antioxidáns segíthet visszafordítani a dohányzás okozta káros folyamatokat.
"A resveratrol segíthet a szervezet saját immunrendszerét a tüdőbetegségek és a korai öregedés visszafordítására programozni. Így dohányosok, és ex-dohányosok millióinak segíthetnénk a tüdőbetegségek leküzdésében"-nyilatkozta Dr. Irfan Rahman a Rochesteri Egyetem Tüdőgyógyászati Részlegének professzora. A kutatás részletes leírása az 'American Journal of Respiratory Critical Care Medicine' január 3.-ai és az 'American Journal of Physiology' december 27.-ei számában olvasható. Jelenleg körülbelül 23 millió amerikai szenved a COPD-től, amely a légutak beszűkülésével, a tüdő szövetének ritkulásával, ezáltal a légzésfunkciók teljes leromlásával jár. 2020-ra ez a betegség lehet a harmadik vezető halálok világszerte. Jelenleg az idős lakosság mintegy 9 százaléka szenved COPD-ben. Rahman professzor éveket töltött a cigarettában lévő mintegy 4700 toxikus anyag tanulmányozásával. A kutatás során megvizsgálta azt is, miért lehet, hogy sokan a dohányzás ellenére sem betegednek meg. A SIRT1 gén úgy tűnik meghatározó szerepet játszik a betegség kialakulásában. Amikor a SIRT1 megfelelően működik, a szervezet stressztűrő-képessége magas, az anyagcsere-folyamatok jól működnek és a betegségek kialakulásának esélye is alacsony. Ha valamilyen okból azonban a SIRT1 károsodik, az súlyos betegségek kialakulásához vezethet. A dohányzás következtében felszabaduló mérgező anyagok jelentősen károsítják a gént, amely a korai öregedés megakadályozásában is fontos szerepet játszik. "Lehet, hogy valaki 45 éves és remekül néz ki, de ha dohányzik, vagy régebben hosszabb ideig dohányzott, akkor lehet, hogy a tüdeje olyan egészségi állapotban van, mint egy 60 évesnek"-nyilatkozta Rahman professzor.
Forrás:Medipress

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: genetika tüdő

Húgyúti fertőzésre tőzegáfonya

2008.01.24. 20:17 Orosz Viktória

A Stirling Egyetem kutatói újabb bizonyítékokat találtak arra, hogy a jó öreg házi kezelési módszerek nem haszontalanok: a tőzegáfonya leve hatékonynak bizonyult a húgyúti fertőzések gyógyítására. - írja a Medipress.
 „A húgyúti fertőzések gyakran egyfajta szégyenérzetet okoznak az emberekben és ezért inkább hagyományos, házi praktikákat választanak, semhogy orvosi kezelést vegyenek igénybe. Ez sajnos egy gyakori probléma, mely komoly többletköltséget jelent az egészségügyi ellátónak.” – mondta Dr. Ruth Jepson, a kutatócsoport vezetője.
Húgyúti fertőzésről beszélünk akkor, amikor a vizeletben olyan mértékben emelkedik meg a baktériumok száma, hogy vizeléskor fájdalom jelentkezik, és kezelés nélkül gyakran vagy a húgyhólyag, vagy esetleg a vese is érintetté válik. Az Amerikai Urológus Társaság szerint a húgyúti fertőzések a leggyakoribb olyan állapotok, melyek miatt a betegek orvoshoz fordulnak, ami több mint 7 millió orvos-beteg találkozást jelent évente. A társaság felmérése szerint a nők 40 százaléka, valamint a férfiak 12 százaléka életében legalább egyszer átesik húgyúti fertőzésen.
Az emberek évtizedeken keresztül használták a tőzegáfonya levét mind a húgyúti fertőzés megelőzésére, mind a kezelésére. A gyümölcs ugyanis tartalmaz például kininsavat és citromsavat, melyek antibiotikus hatásuk révén segítik a baktériumok kiürülését a húgyhólyagból.
A kutatók 10 vizsgálat összesen 1049 résztvevőjétől származó adatokat elemezték újra. A kutatások során a betegek vagy áfonyalevet, vagy egyéb gyümölcslevet, vagy vizet kaptak egy hónapon keresztül. Bár az alkalmazott gyümölcslé mennyisége nem volt minden esetben egyforma, csupán enyhe különbségek voltak.
Leggyakrabban napi két pohár gyümölcslevet fogyasztottak a résztvevők, azonban sajnos nincs általános érvényű szabály, hogy mennyi ideig kell ezt a mennyiséget fogyasztani a kívánt hatás megjelenéséig.
„Megállapítottuk, hogy a kontroll csoporthoz képest jelentősen csökkent a tőzegáfonya levét fogyasztók között a húgyúti fertőzések aránya, mely különösen a nők ismétlődő fertőzései esetében volt szembetűnő. Az egyik vizsgálat például kiemeli, hogy az áfonyalevet fogyasztók között hat hónap alatt összesen 8 nőnél alakult ki legalább egyszer húgyúti fertőzés, míg ez a szám a lactobacillust fogyasztók esetében 19, a kontroll csoportban pedig 18 volt. Több kutatás során tapasztaltak nagymértékű lemorzsolódást, mely részben a tőzegáfonyalé ízével, részben a magas költségekkel magyarázható.” – fejtette ki Dr. Jepson.
„A legtöbb urológus húgyúti fertőzés esetén a vizelet savanyítását javasolja, azonban nem minden fertőzés alakul ki alkalikusabb vizelet miatt. Ennél fogva megfontolható a tőzegáfonya használata a fertőzések leküzdésére, különösen a nők zavaró, visszatérő fertőzései esetében. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy ez csak egyike a kezelési lehetőségeknek, melyek között a bőséges folyadékfogyasztás és az antibiotikumok szedése is szerepel” – tette hozzá Dr. Roger Dmochowski urológus professzor, a társaság fertőzésekkel foglalkozó szakértője.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás gyümölcs

A koffein vetélést okozhat

2008.01.23. 16:58 Orosz Viktória

 A Kaiser Permanente Kutatóintézet nemrég közölt adatai szerint a terhesség alatt fogyasztott koffein - származzon az kávéból, teából, üdítőből vagy forró csokoládéból - növeli a vetélés kockázatát. A tanulmány részletes leírása az 'American Journal of Obstetrics and Gynecology' című szaklap online verziójában olvasható.
 A Kaiser Permanente kutatói 1063 terhes nő adatait vizsgálták meg az 1996 és 1998 közötti időszakból.
A vizsgálatok szerint azoknak a nőknek, akik naponta 200 milligrammnál több koffeint (két bögre kávé, öt pohár üdítő) visznek be a szervezetükbe, kétszer akkora az esélyük a vetélésre, mint azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztanak koffeint.
A koffein a méhlepényen keresztül jut el a magzathoz, aki nem képes azt lebontani, hiszen emésztő- és lebontórendszere még fejletlen. A koffein a sejtképződést is befolyásolhatja, valamint a véráramot is lassítja, amely szintén károsítja a magzatot.
A vizsgált adatok szerint az 1063 nőből 172-nél (16,18 százalék) következett be vetélés. 264-en egyáltalán nem fogyasztottak semmiféle koffeintartalmú ételt/italt terhességük alatt. 653-an (60 százalék) napi 0-200, 164-en (15 százalék) pedig ennél is több milligrammnyi koffeint fogyasztottak naponta.
 A tanulmány írói szerint ezért a kismamáknak terhességük alatt ajánlatos elkerülni a koffeintartalmú italokat/ételeket, illetve ha nagyon szükségét érzik, akkor is naponta maximum egy csésze kávé engedélyezett.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: kávé koffein terhesség vetélés

A sok csokoládé káros a csontokra

2008.01.21. 16:49 Orosz Viktória

Egyre több kutatás támasztja alá, hogy a csokoládé kedvező hatású a szívre – azonban úgy tűnik, a csontokra gyakorolt hatása már korántsem ilyen pozitív. A Nyugat-Ausztráliai Egyetem Orvostudományi Karának kutatói idős hölgyek csontjainak állapotát elemezték.
„Ez volt az első vizsgálat, amely a csokoládéfogyasztás és a csontok állapota közti kapcsolatot vizsgálta. Eredményeink alapján felvethetjük, hogy a csokoládéfogyasztás növeli a csontritkulás és a következményes csonttörések valószínűségét” – írják Dr. Jonathan M. Hodgson és munkatársai az eredményeket bemutató tanulmányban, amely az American Journal of Clinical Nutrition c. szaklapban jelent meg. 
A csokoládé gazdag flavonoidokban, amely néhány kutató szerint hasznos lehet a csontoknak, ugyanakkor sok benne az oxalát is, ami viszont a csont felépítéséhez szükséges kalcium felszívódását gátolja. A hatás pontos feltérképezése érdekében a kutatók 1001, 70 és 85 közötti idős hölgyet vizsgáltak, akik korábban már részt vettek egy kalcium-kiegészítő készítmény csonttörésekre gyakorolt hatását elemző kutatásban. 
Azon nők csontsűrűsége, akik napi rendszerességgel fogyasztottak csokoládét, 3,1 százalékkal alacsonyabb volt, mint akik kevesebb, mint heti egy alkalommal ettek a finomságból. Az édesszájúak a többi táplálékféleséget (zöldség-gyümölcsöt, fehérjét, szénhidrátot és zsírokat) ugyanolyan mennyiségben fogyasztották, mint a másik csoport tagjai. A naponta csokoládét fogyasztó nők testtömeg-indexe alacsonyabb volt, annak ellenére, hogy több kalóriát vittek be naponta. Érdekes megfigyelés volt az is, hogy ezek a nők magasabb társadalmi rétegből kerültek ki, mint csokoládét nem fogyasztó társaik.
A csokoládé és a leépülő csontállomány közti kapcsolat akkor is megmaradt, ha a szakemberek egyéb, a csontállományra ható tényezőket is figyelembe vettek. „A hatás valószínűleg önmagában a csokoládénak tulajdonítható, semmint más táplálkozási vagy életmódbeli tényezőknek” – írják a kutatók a közleményben. A szakemberek további kutatások fontosságára hívják fel a figyelmet a témában.
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: csokoládé csont

süti beállítások módosítása