Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Hogyan lehetünk kevés alvással is kipihentek?

2012.03.10. 09:10 Orosz Viktória

Időnként mindenkivel előfordul, hogy minden igyekezete ellenére képtelen kipihenni magát éjszaka. A jó hír az, hogy a legtöbb esetben kevés alvással is jól érezhetjük magunkat másnap, feltéve, ha megfogadjuk a következő hét jótanácsot.

1. Engedjük be a fényt!
Bár a napsütés a legjobb ébresztő, a felhősebb, esős napokon is jót tehetünk magunkkal, ha beengedjük a természetes fényt otthonunkba, lehetőleg ébredés után azonnal.

2. Étkezzünk egészségesen
Kialvatlanság esetén hajlamosak vagyunk a leginkább kalóriadús cukros ételek után nyúlni. "Ezek az ételek azonban amilyen gyorsan felnyomják vércukorszintünket, olyan gyorsan ki is ürülnek, és akkor marad a fáradtság" - vélekedett Dr. Samantha Heller, a Griffin Kórház Rákkutatási Központjának dietetikus koordinátora.
Érdemes tehát teljes kiőrlésű gabonaféléket és egészséges fehérjéket választani, ezek ugyanis folyamatosan ellátják szervezetünket a szükséges energiával.

3. Relaxáljunk
Ha tehetjük, iktassunk be egy rövid délutáni szunyókálást a napirendünkbe. Ha erre nincs lehetőségünk, próbáljuk ki a következőt: Legalább 15 másodpercig testünk egy adott izomcsoportjára összpontosítsunk és próbáljunk csak oda koncentrálni. Ezt ismételjük meg a főbb izomcsoportokon. Ez az úgy nevezett paradox relaxáció segít felfrissülni alváshiány esetén is.

4. Kávét csak lassan, megfontoltan igyunk
Nem kell egyszerre legurítani a reggeli kávét. Egy, a Sleep című folyóiratban megjelent cikk szerint már egészen kevés kávé is elég ahhoz, hogy éberebbnek érezzük magunkat tőle. Fontos azonban, hogy három után lehetőleg már ne fogyasszunk koffeint, mert gondjaink lehetnek az elalvással.

5. Sétáljunk
"A mozgás felélénkíti a szívműködést, az agyat, az izmokat és segít elűzni a fáradtságot" - mondta Dr. Michael Breus alvásszakértő. "Már egy rövid, alig 10 perces sétától is éberebbnek érezhetjük magunkat."

6. Időben feküdjünk le
Se túl későn, se túl korán. Bármilyen csábító is a kanapé este nyolckor, próbáljunk ellenállni és minden nap ugyanakkor lefeküdni. "Szervezetünknek megvan a természetes alvás-ébrenlét ritmusa, amihez ha tartjuk magunkat, kipihenve ébredhetünk" - javasolja Janet Kennedy klinikai pszichológus, az alvászavarok szakértője. "Ha túl korán, vagy túl későn fekszünk le, felboríthatjuk ezt a ritmust, ami komoly alvásproblémákat okozhat."

7. Igyunk vizet

Az alváshiány dehidratálhatja a szervezetet, ami növeli a fáradtságérzést. Fogyasszunk hideg vizet, ez ugyanis felfrissíti szervezetünket és segít a dehidratáltság leküzdésében. 

1 komment

Címkék: kávé alvás séta víz

Az influenza gyógyszerével kezelhető az agysérülés?

2012.03.06. 16:33 Orosz Viktória

Véletlenül fedezték fel egy évtizeddel ezelőtt, hogy egy olcsó influenzagyógyszer minden másnál hatékonyabban gyorsíthatja a sérült agy felépülési folyamatát.

Az amantadinnal kezelt súlyos sérültek hamarabb gyógyultak, mint azok, akik placebót kaptak: négy hét elteltével képesek voltak igennel vagy nemmel válaszolni, a hajukat fésülni és kanállal enni. Mindössze 17 százalékuk maradt vegetatív állapotban, szemben a másik csoport 32 százalékával.
„Ezáltal reményt adhatunk a többség által már reménytelen helyzetűnek tartott embereknek” – vélekedett Joseph Giacino, a Bostoni Spaulding Rehabilitációs Kórház idegpszichológusa. Noha már korábban is többen használták az amaldint erre a célra, a New England Journal of Medicine című lapban megjelent írás az első átfogó tanulmány a témában.
Az agyi sérülés leggyakoribb oka az autóbaleset, valamilyen tárggyal okozott trauma, illetve az agyvérzés. Az esetek kétharmadában hamar felépül belőle a beteg, a többiek azonban tartós kórházi kezelést igényelhetnek.
Az amantadin igen olcsó anyag, amelyet a hatvanas évek óta alkalmaznak az influenza gyógyítására. Néhány évvel később felfedezték, hogy fejleszti az agy dopaminrendszerét, a mozgáskoordinációt és az éberséget, így hatékonyan kezelhető vele a Parkinson-kór
A mostani kutatásba 184 beteget vontak be. Átlagéletkoruk 36 év volt, egyharmaduk élt vegetatív állapotban, kevés ébredéssel. A többiek is csak minimális mértében voltak maguknál. Az átélt sérülés után négy hónappal kezdték a kezelésüket, mivel ez időtartam alatt a többség állapota magától is javul.
Az alanyokat véletlenszerűen kezelték amantadinnal vagy placebóval. Négy hét elteltével az amantadint szedők állapota sokkal jobb volt, mint a többieké, ám a kezelés befejezte után fejlődésük lelassult, és két hét múlva már mindkét csoport tagjai ugyanazon a szinten álltak. A rövid idő miatt nem egyelőre nem tudni a szer hosszú távú hatásait.

Szólj hozzá!

Címkék: agy gyógyszer influenza amantadin

Szívelégtelenséghez vezet a csökkent tüdőfunkció

2012.03.05. 15:27 Orosz Viktória

 A legújabb kutatások szerint a csökkent tüdőfunkció és az olyan légzési nehézséget okozó betegségek, mint a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) növelhetik a szívelégtelenség kialakulásának esélyét.

A szívelégtelenségben szenvedő betegek szíve nem tudja biztosítani a szervezet számára szükséges vérmennyiséget. A mostani kutatásban a tudósok összesen 16 000, az Egyesült Államokban élő, 45 és 64 év közötti önkéntest vizsgáltak meg. Az állapotukat 15 éven keresztül kísérték figyelemmel.

A vizsgálati eredmények szerint a szívelégtelenség kialakulásának esélye a tüdőfunkciók romlásával egyre nő. A tüdőfunkció meghatározásához a kutatók spirometriai vizsgálatot alkalmaztak, amelynek során a terhelés utáni másodpercenként kilélegzett levegő (FEV1) mennyiségét mérték meg. Az eredmények más tényezőket (kor, korábbi szívbetegség, dohányzás) figyelembe véve sem változtak jelentősen.

European Journal of Heart Failure című szaklap legutóbbi számában megjelent tanulmány alátámasztani látszik azt az elképzelést, mely szerint az alacsony tüdőkapacitás közvetlen összefüggésben van a szívelégtelenség kialakulásával.
"Az alacsony FEV1 érték hasonlóan erős rizikófaktort jelent, mint a cukorbetegség vagy a magas vérnyomás" - mondta el Dr. Sunil Agarwal, az Észak-Karolina Egyetem munkatársa, a mostani kutatás vezetője. "Ennek jelentős közegészségügyi vonatkozásai lehetnek, hiszen a dohányzás és a légszennyezés világszerte súlyosan károsítja az emberek tüdőfunkcióját."
"Nem ritka, hogy a betegek egyszerre szenvedjenek szívelégtelenségben és krónikus obstruktív tüdőbetegségben, de a kórképek ok-okozati jellege csak most került napvilágra" - tette hozzá Agarwal.
 
Bár a kutatóknak sikerült kimutatni, hogy kapcsolat van a tüdőfunkció és a szívelégtelenség között, még egyelőre nem sikerült bizonyítani, hogy az egyik állapotból egyértelműen következne a másik.

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás beteg betegség szív tüdő szívelégtelenség fev1

süti beállítások módosítása