Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Tényleg legalizációt akarunk???

2007.06.03. 21:56 Orosz Viktória

Bár újabban legalizálásért tüntetnek hazánkban is, a könnyü drogok igen is veszélyesek. Vegyük első példának a terhe anya cannabis fogyasztását:
Egy svéd vizsgálat szerint a terhesség alatt fogyasztott marihuána károsíthatja a magzat központi idegrendszerének fejlődését. A stockholmi Karolinska Intézet munkatársa, a vizsgálatot vezető Dr. Harkany Tibor szerint, az agyi sejtek százmillióinak megfelelő kapcsolódása határozza meg, hogy egy ember az élete folyamán hogyan érez, emlékezik, mozog, fejezi ki az érzelmeit. A folyamatot, amely során az idegsejtek felismerik egymást speciális kémiai jelek vezérlik. A kutatók azonosítottak egy endogén kannabinoid származékot - olyan vegyületet, amely természetesen termelődik az agyban és hatásában megegyezik a tetrahidro-kannabinollal (THC), a marihuána hatóanyagával-, mely meglepően jelentős szerepet játszik bizonyos idegsejtek egymáshoz való kapcsolódásának meghatározásában - olvasható a Science folyóiratban megjelent közleményben. "Az agyi fejlődés alapvető mechanizmusának azonosításán kívül, az eredmények új távlatokat nyithatnak a magzati korban, az anyai kannabisz fogyasztás okozta agyi molekuláris változások megértésében" - nyilatkozta Dr. Harkany.

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség marihuána

Tartsa 140/90 hgmm alatt!

2007.06.03. 10:00 Orosz Viktória

A Magyar Hypertonia Társaság 2005 őszén indított "Éljen 140/90 alatt!" programjának pozitív visszajelzései és eredménye alapján a Társaság fontosnak tartja, hogy folytassa a mára már mozgalommá nőtt kezdeményezést, és a cél-vérnyomásértéket már elért betegeket továbbra is segítse a normális vérnyomásérték fenntartásában. A kezdeményezés hatásának mérésére 2006 novemberében a programba bevont orvosok körében újra elindult a regiszter adatlapok felvétele, amelynek első eredményei azt mutatták meg, hogy az extrapolált adatok szerint a mozgalom segítségével mára mintegy 50 ezerrel több kezelt beteg éri el a kitűzött 140/90 Hgmm-es cél-vérnyomásértéket, mint 2005-ben. Mind a szisztolés, mind a diasztolés értékek elérésében pozitív változás figyelhető meg a 2005-ös állapotfelméréshez képest. Az újbóli mintavétel alapján a feldolgozott adatokból kitűnik az is, hogy a felvilágosító munka és a gondozás eredményeként 15 százalékról 7 százalékra csökkent a nem kezelt hipertóniás betegek aránya. A Társaság idén megújítja a már jól ismert 06-80/203-523-as, ingyenes tanácsadó vonalát is, amely a korábbi élő kapcsolaton kívül, már a fennmaradó időszakban is kibővített tartalommal várja a magasvérnyomás-betegség iránt érdeklődőket.
De mi is a hypertónia?
Manapság nagyon elterjedt, minden második felnőttet érint. A magasvérnyomás betegséget a kialakulás oka szerint két nagy csoportba oszthatjuk. Elsõt képezi az úgynevezett elsõdleges vagy primer hypertónia. Ezen esetben a magasvérnyomás kialakulása mögött nincsen kézzel fogható szervi elváltozás, az nem egy másik betegség, beavatkozás eredményeként jön létre. Másodlagos vagy secunder hypertóniának nevezzük azokat a magasvérnyomásos állapotokat, amik mögött kimutathatóan szervi, beavatkozási ok áll. Ilyen lehet például a vesertéria szûkület, phaeochromocytoma, steroidkezelés talaján kialakuló magasvérnyomás. Ezeknél az alapbetegséget kell gyógyítani, ami legtöbbször magával hozza a vérnyomás normalizálódását is.
Mi a teendő, hogy megakadályozzuk vagy ha már megvan enyhítsük?/ primer ht. esetén/
- szokjunk le a dohányzásról
- túl sós és zsíros ételek kerülése
- rendszeres testmozgás
- túlzott kávé és alkohol fogyasztás abbahagyása
- törekedni kell a stressz mentes életmódra
- óvakodjunk a túlsúlyosságtól
  
Ajánlott oldalak:
Magasvérnyomás a startlapon 

1 komment

Címkék: szív hypertonia

Koraszülöttek "napja"

2007.06.02. 20:00 Orosz Viktória

Koraszülött gyermekeknek szerveztek félnapos programot szombaton Budapesten a Semmelweis Egyetem II. számú Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján, ahol szakértők a probléma "népbetegség" jellegére hívták fel a figyelmet.A koraszületések gyakorisága nem változott Magyarországon az elmúlt 20 évben: továbbra is az újszülöttek 8-10 százaléka koraszülött - mondta a rendezvényen megjelent újságíróknak Nobilis András, a koraszülött napot immáron harmadik alkalommal szervező intézmény koraszülött részlegének vezetője. Magyarországon évente 95-97 ezer gyermek születik, közülük 8-8,5 ezer koraszülött. A koraszülöttek nagy része, 6.000-6.600 csecsemő intenzív ellátásra szorul - ismertette a szakorvos, aki hozzátette: "az adatok alapján továbbra is népbetegség a koraszületés idehaza". Az európai uniós 4,5 százalékos átlagarány mellett még néhány szomszédos országnak is sokkal jobbak a mutatói - hangsúlyozta Nobilis András. A specialista az MTI kérdésére elmondta: intézetükben az intenzív osztályon 23 finanszírozott ágyon 26-28 kis beteget kezelnek általában, ami havonta közel 20 millió forintos hiányt jelent a kórháznak. A folyamatos működéshez alapítványoktól és szponzoroktól igyekeznek pénzhez jutni. A szervezők 150-200 korábbi koraszülött részvételével a klinika parkjában számos családi programmal kísért juniálissal azt is szerették volna tudatosítani, hogy a leendő családanyáknak mennyi mindenre kell figyelnie: sokféle különböző betegségre és nyugodtabb életfeltételekre.

Mik lehetnek a koraszülés okai?
(a teljesség igénye nélkül!)
 - Korábbi vetélés, vagy aborusz növeli a kockázatot
 - Dohányzás(nagyon magas százalékban okoz koraszülést és fejlődési rendellenességet)
 - Alkoholizmus ill. kábítószer használata
 - Alultápláltság, kórosan alacsony testsúly
 - Méh fejlődési rendellenességei mint például a méhnyak záródási rendellenessége
 - Terhességi toxaemia
 - Különböző belgyógyászati és egyéb anyai betegségek
 - Bizonyos gyógyszereknek is nagy a rizikó faktora
 - Pszichés betegségek (főként erős depresszió és a túlzott stressz)
 -  Fertőzések(bakteriális, gombás ill. vírus)
 - Méhlepény tapadási rendellenessége
 - Baleset
 - Továbbá vannak esetek, amikor mesterségesen kell megindítani a korszülést.
Tehát magas százalékban elkerülhető a koraszülés helyes, nyugodt életmóddal. Legfontosabb odafigyelni a helyes táplálkozásra, a káros szenvedélyek elhagyására ill. törekedni a nyugodtságra. A terhesség végefele pedig kerülni kell az intenzív, fokozott testmozgást.

Egyéb tudnivalók:

A koraszülöttek speciális ellátást igényelnek, melyet a perinatális-neonatális intenzív centrumban kaphatnak meg. Ebből az újszülöttekre szakosodott intenzív osztályból összesen 22 van Magyarországon, 7 Budapesten, a többi főbb megyeszékhelyeken. Súlyuktól, állapotuktól, betegségüktől függően életük első heteit, hónapjait töltik itt a koraszülöttek. Az intenzív osztályok célja, hogy komplex orvosi kezelést biztosítson az arra rászoruló kora- és újszülöttek számára.

Koraszülött mentésre akkor van szükség, ha a kicsik olyan helyen látják meg a napvilágot, ahol nincs perinatális intenzív centrum. Ilyenkor speciálisan felszerelt mentőautóban, lényegében egy mozgó intenzív-kórteremben, illetve az abban lévő transzportinkubátorban szállítják őket a legközelebbi koraszülött osztályra. Magyarországon a 2002-ben alakult
Magyar Koraszülött Mentő Közalapítvány fogja össze a koraszülöttek mentésére létrejött alapítványokat és szervezeteket.

Ajánlott oldalak:
Magyar Koraszülött Mentő Közalapítvány
                       Szülőknek
                       Szakembereknek

1 komment

Címkék: terhesség szülés koraszülött

Skizofréniát okozó gén: NRG1

2007.06.02. 09:54 Orosz Viktória

Amerikai kutatók feltárták a skizofréniát okozó neuregulin1 (NRG1) gén titkát - olvasható a Neuron május 24-i számában. A felismerés új kapukat nyithat meg a betegség felismerésében és kezelésében egyaránt. Korábbi vizsgálatok szerint a skizofrénia oka multifaktoriális, genetikai és fejlődési rendellenességek következtében többek között egy jelátvivő anyag, a glutamát szintjének csökkenése vezet a betegség kialakulásához. "Ha ez a gén vagy az általa szabályozott jelátviteli útvonal sérül, egy olyan negatív visszacsatolási lánc indul meg a glutamát típusú szinapszisokban (idegsejtek összeköttetései), mely az idegpályák fejlődésében zavart okoz, és skizofrénia alakul ki" - mondta Bo Li, a kutatásokat végző Cold Spring Harbor Laboratory (CSHL) munkatársa. "A kutatások elengedhetetlen feltétele volt a labor által kifejlesztett technika. A laboratóriumban lehetséges egyes génekkel történő kísérletezés csakúgy, mint a glutamát szinapszisok dupla-foton mikroszkóppal történő megfigyelése - mely élő szövetek, sejtek vizsgálatát teszi lehetővé akár 1 milliméteres mélységig" - mondta Robert Malinow, a CSHL idegkutató programjának vezetője. Li azt reméli, hogy ezzel a felismeréssel lendületet adnak a NRG1-gyel kapcsolatos további kutatásoknak. "A neoregulin1 a skizofrénia mellett egyéb neurológiai és pszichiátriai kórképek kialakulásában is szerepet játszik, mint például az ún. bipoláris zavarokban. Most, hogy már ismerjük az NRG1 hatásának molekuláris és sejtszintű mechanizmusát, az idegpályákra gyakorolt hatás felismerésével megtalálhatjuk a fenti betegségek okának titkát" - magyarázta a szakember.

8 komment

Címkék: neurológia skizofrénia neoregulin1

Mobil és a vihar

2007.06.01. 19:28 Orosz Viktória

A mobiltelefonnal kapcsolatban már eddig is sok vád elhangzott: például, hogy – egyelőre nem bizonyítottan - agydaganatot okoz, vagy (bizonyítottan) autóvezetés közben többszörösére fokozza a baleseti kockázatot, és ez akkor is igaz, ha a sofőr kihangosítót használ.

Most újabb figyelmeztetés jelent meg az angol orvosi szaksajtóban: életveszélyes, ha valaki vihar közben a szabadban mobil telefonon beszél. Ismertetik egy tizenéves lány történetét, aki egyik londoni parkban használta maroktelefonját, és a villám belevágott a füléhez szorított készülékbe. Az ifjú hölgy szíve azonnal megállt. Az eseményeket a közelben tartózkodók mesélték el, akik – a 15 éves leányka szerencséjére – azonnal elkezdték az újraélesztést és sikerrel. A villámsújtotta áldozat szívét sikerült újra indítani, így visszahozták az életbe. Azon az oldalon, ahol a telefont tartotta, a dobhártyája megégett, arra a fülére egyáltalán nem hall. Annak ellenére, hogy a statisztikák szerint a világban minden pillanatban átlag 1800 vihar van és ezekből másodpercenként száz villám világítja meg az eget, annak esélye rendkívül kicsi, hogy valakit villámcsapás érjen: egy a három millióhoz. Ezt a minimális veszélyt viszont jelentősen megnöveli, ha valaki égzengés idején a szabadban tartózkodik és valamilyen, elektromosságot jól vezető anyag – például fém – van a bőrfelületén. A fémet tartalmazó tárgy – a fiatal lány esetében a mobiltelefon – nem a villámcsapás esélyét növeli, hanem a károsodás kockázata válik óriásivá. Ha a testfelületet villám éri, a bőr nagy ellenállása miatt az elektromosság szerencsés esetben csak szétáramlik a felületen, a jó áramvezető fém viszont bevezeti a testbe és ez súlyos szervi károsodásokat okoz. Hasonló esetet már korábban is leírtak: hét éve egy hölgy egy stadionban, valami tömeggyűlésen beszélt mobiltelefonján, amikor villámcsapás érte. Kínában, Koreában és Malájföldön is előfordult ilyen, minden esetben halálos tragédia. Az angol szakemberek fölhívják a figyelmet arra, hogy a gyerekek még a felnőtteknél is kevésbé vannak tisztában azzal, hogy vihar idején életükbe kerülhet a mobil telefon használata. A történet legfontosabb tanulsága azonban az, hogy ha hirtelen szívhalál esetén a közelben tartózkodók ismerik az újraélesztés, a reanimáció technikáját, amit bárki két órán belül elsajátíthat, az egyébként végzetes állapotból az áldozat jó eséllyel megmenekülhet. Több országban végeztek egész városokra – például az Egyesült Államokban Seattle -, vagy országrészekre – Svájc, Olaszországban Udine és környéke – kiterjedő tanulmányt arra vonatkozólag, hogy ha igyekeznek minél több embert kiképezni az újraélesztés alapismereteire, mennyire javítható az életveszélyes szívritmuszavarok okozta halálozás. Ha már az iskolában elkezdenénk a reanimáció tanítását, ami két óra alatt kitűnő eredménnyel elvégezhető és a felnőttek is valamennyien tudnának újraéleszteni, évente ezrek életét lehetne megmenteni. A népegészségügyi munkatervek közül ilyen rövid idő alatt és ilyen hatékonysággal semmiféle beavatkozás nem javítaná úgy a magyarországi halálozási statisztikát, mint ez a program. Kiváltképp,arra is gondolva, hogy manapság nálunk már nem csak felnőttek, de sok gyerek is járja a világot nem csupán egy-, de akár több mobil telefonnal a zsebében és a veszélyt nem ismerve családját éppen arról kívánja tudatni, hogy körülötte csapkodnak a villámok…

/Forrás:Weborvos/

2 komment

Címkék: mobil vihar reanimáció

Őssejt kérdés

2007.06.01. 09:21 Orosz Viktória

A Duchenne-féle izomdisztrófia az ún. disztrofin, egy izomfehérje hiányával járó örökletes betegség. „A működésre képtelen izom elsorvad, helyét zsír tölti ki." - magyarázza Bridget Deasy, a Pittsburghi Orvosi Egyetem orvosa. A legnagyobb amerikai közegészségügyi intézet, a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) adatai alapján az USÁ-ban minden 3500-5000-ik fiúgyermek örökli a szörnyű betegséget, közülük kevesen élik meg a 25 éves kort. Egy embrionális őssejt testünk bármely sejtjét képes helyettesíteni, ellentétben az izomban találhatóval, ez ugyanis már felnőtt szövetből származik, érettebb. A kutatók régóta dolgoztak már ezekkel az izom őssejtekkel, míg véletlenül rájöttek, hogy csak nőstény egereket használtak kísérleteikhez. Kíváncsiak lettek, befolyásolja-e mindez eredményeiket. Duchenne-disztrófiás egerekbe egészségesek izom őssejtjeit ültették, majd azt figyelték, képesek-e azok izommá alakulni. A nőstény egerek sejtjei sokkal több izomrostot képeztek, mint a hímeké. A különbség oka a sejtek stresszre adott különböző válaszában keresendő. Amint a szervezetbe idegen sejtek kerülnek, a szervezet gyulladásba jön és szabad gyököket termel, mely a beültetett sejteket differenciálódásra (érésre) késztetheti vagy egyszerűen tönkreteszi. „Egyelőre nem világos, mi állhat a nemi különbség hátterében. Ha mindez emberi sejtekre is igaz, nagyot léphetünk előre az őssejtkutatásban." -mondta Dr. Deasy.

/Forrás:Medipress/

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás őssejt duchenne izomdisztrófia

Dohányzás V. - Ma van a dohányzás ellenes világnap!

2007.05.31. 11:14 Orosz Viktória

Nem igaz, hogy dohányfüst tizedeli a magyart. Az igazság az, hogy legalább minden ötödik haláleset hátterében a dohányzás okozta betegség áll. Magyarországon kb. 28.000 ember hal meg évente dohányzás okozta betegségben, közülük 2300 passzív dohányos, akit mások cigarettafüstje öl meg.

 

A dohányzás betegség. A Betegségek Nemzetközi Osztályozásában F1720 az azonosító kódja. A beteget pedig meg kell gyógyítani. Valljuk be, a dohányos gyógyítására, azaz a leszokásra eddig alig volt esélyünk, és csak annak szövődményeit, súlyos következményeit próbáltuk kezelni - gyakran eredménytelenül. Az OEP milliárdokat költ a dohányzás szövődményeire, a dohányzás okozta betegségek kezelésére. A tüdőrák és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) a 3-4. leggyakoribb halál-ok. Mindkét betegség 80-90%-ban dohányzás miatt alakul ki, és ketten együtt mintegy 8000 ember életét veszik el évente Magyarországon. A tüdőrák emészti fel a tüdőosztályok költségvetésének több mint felét. A félmillió COPD-s beteg kezelésére költjük az ország teljes antibiotikum-fogyasztásának a 40%-át. A dohányosok többsége rosszul érzi magát, ha nem gyújthat rá. A betegség tüneteit a nikotinfüggő beteg a dohányzással csökkenti. Egy átlag dohányos naponta mintegy 200-szor adja be magának a nikotint egy-egy szippantás formájában. Nem véletlen tehát, hogy olyan erős függőség alakul ki a nikotin iránt, mint a kábítószer-fogyasztóknál. A dohányosok többsége szívesen megszabadulna a cigarettától, azaz meg szeretne gyógyulni, de nem tud. Mindössze minden harmincadik leszokási próbálkozás szokott sikeres lenni, amennyiben a dohányos semmilyen segítséget nem vesz igénybe. Az egyik legnagyobb tévedés, hogy a leszokás pusztán akaraterő kérdése. A nikotinfüggő dohányos gondolkodását, életritmusát az vezérli, mikor kell hozzájutnia a következő szippantáshoz, a következő adag droghoz, a nikotinhoz. Eddig alig állt rendelkezésünkre igazából hatékony, a leszokást elősegítő módszer, amellyel a nikotin által fenntartott ördögi kört meg tudtuk volna szakítani. Korábban a nikotinpótló készítményekkel próbálkoztak a legtöbben. A betegek gyógyítása orvosi feladat. Az orvos feladata eldönteni, mi az adott beteg számára az ideális kezelés, a tanácsai pedig megduplázhatják a leszokást segítő gyógyszer hatékonyságát. Ma már olyan minden eddiginél hatékonyabb nikotinmentes tabletták állnak a rendelkezésünkre, amelyek orvosi utasítás mellett biztonsággal alkalmazhatók, és megsokszorozzák a leszokás esélyét. Hatásuknak köszönhetően csökken a füstölés utáni vágy, és enyhülnek a nikotin hiánya okozta elvonási tünetek is. Ha azonban a leszokni vágyó a gyógyszer szedésének ideje alatt mégis rágyújt, a szer hatóanyaga képes a dohányzás által korábban kiváltott kellemes megelégedettségi érzést is csökkenteni.

Forrás:

3 komment

Címkék: leszokás nikotin

Dohányzás IV - Videó

2007.05.30. 08:19 Orosz Viktória

Mára először egy kisebb videó összeállítással készültem. Remélem elrettentő lesz a videó a káros hatásokról! Érdemes végig nézni, szerintem nagyon jól mutatja be a kockázatokat!

Szólj hozzá!

Dohányzás III.rész - Terhesség

2007.05.29. 08:58 Orosz Viktória


1. A terhesség alatti dohányzás növeli a gyermek, sőt még az unoka kockázatát is asztma kifejlődésére. Kaliforniai kutatók 338 asztmás gyermek és 570 nem asztmás gyermek szüleinek dohányzási szokásait elemezték. A számok azt mutatták, hogy a terhességük alatt dohányzó anyák gyermekei között nagyobb az asztma kialakulásának a kockázata a születés utáni első 5 évben. Meglepő módon ugyancsak nagyobb volt azoknak a gyermekeknek az esélye az asztma kialakulására, akiknek az anyai nagyanyjuk dohányzott akkor, amikor a vizsgált gyermek édesanyjával volt áldott állapotban annak idején. Amennyiben a dohányos nők, még a terhességük előtt abbahagyták a dohányzást, úgy megszületendő gyermekeiknek semmivel sem volt nagyobb esélyük az asztma kialakulására, mint a korábban sem dohányzó anyák gyermekeinek.

2. Egy spanyol kutatócsoport vizsgálata szerint a terhes nők dohányzása az eddig ismert veszélyeken túl a magzat genetikai állományát is károsítja, és így akár leukémia is kialakulhat a gyermekben később. Eddigi ismereteink szerint a dohányzó anyák gyermekei nagy eséllyel kisebb súllyal jönnek a világra, kevésbé ellenállók, és a koraszülés is gyakoribb ebben a csoportban. A terhesség alatti dohányzás ezzel együtt az anya egészségét is jobban megterheli, mint egyébként, és fokozza a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. Az Universitat Autonoma de Barcelona kutatói, Dr. Josep Egozcue vezetésével 25 dohányzó (naponta legalább 10 szál) és 25 nem dohányzó várandós nőnél végeztek rutin amniocentézist, mely során a hasfalon keresztül magzatvizet nyertek a méh üregéből. Ez a folyadék magzati sejteket is tartalmaz, a kutatók ezeket vetették alapos genetikai vizsgálat alá. Az eredmény nagyon meggyőző: míg a kromoszómák szerkezeti rendellenességeinek aránya nem dohányzó nők magzatainál 3,5%, dohányosok esetében ez az arány 12,1%. A kutatók analizálták az összes eltérést, és azt tapasztalták, hogy dohányzás hatására meglehetősen gyakran károsodik a 11. kromoszómán az a terület, amely a vérképzőrendszeri daganatok, leukémiák kialakulásáért felelős.

3. A terhesség alatti dohányzás a magzati fejlődés visszamaradását idézi elő. E káros hatás miatt magasabb a koraszülés aránya, kisebb lesz az újszülöttek testsúlya, testhossza, fej- és mellkörfogata.

4. A terhesség alatti dohányzás a születendő gyermek értelmi fogyatékosságának lehet az okozója.

5. Újabb megfigyelések szerint a terhesség alatti dohányzás veszélyeztetheti a születendő gyerek zsíranyagcseréjét.

6. A kisbabát váró dohányzó anyák újszülöttei körében gyakran észlelhető légúti megbetegedés.

7. A cigaretta szívása után a nikotin már rövid időn belül kimutatható a magzatvízben és a magzat vérében

Bizonyíték erre a következő demonstrációs bemutató:

Behoztak a színtérre egy előrehaladott állapotban levő várandós kismamát, akire monitorral összekötött műszereket kapcsoltak. A műszerek nagyszerűen mutatták a magzat életműködését, pl. a szabályos EKG jeleket. Amikor viszont az édesanya cigarettára gyújtott (önként vállalta), néhány másodperc elteltével felgyorsult, növekedett a magzati szívverések száma, és furcsa különleges jelek látszottak a monitoron. - Egy össze-vissza „kalimpáló” szívműködés látványa megdöbbenést okozott a jelenlévőkben...

Sorolhatnám még tovább mi mindent okozhat, egész hosszú posztom lenne az biztos, de igyekeztem a legfontosabbakat kiemelni(a teljesség igénye nélkül). Remélem ez várandós anyákra némileg ijesztően hat és 2x meggondolják, hogy rágyújtsanak-e. Egyébként várnám kommentbe, ha valakinek volt a családban, ismerősei között bármilyen hasonló eset.

Az idei 20. Nemdohányzó Világnapon a "DOHÁNYFÜSTMENTES KÖRNYEZETET!" jelmondat lesz az alapgondolata az egyes programoknak, rendezvényeknek.



 

Szólj hozzá!

Címkék: terhesség

25 órás napok

2007.05.28. 09:51 Orosz Viktória

A BBC News riportja szerint amerikai és francia tudósok nemrég kísérletet tettek a 24 órás nap kibővítésére.
 
A kutatók a kísérlet során 12 önként jelentkezőt teljesen elzártak a külvilágtól, és mesterséges fényforrásokkal teljesen lehetetlenné tették az éjszaka és nappal megkülönböztetését. Ezzel a módszerrel mind a 12 résztvevő biológiai órája visszaállt az eredeti állapotába. Mint kiderült, ez nem az évszázadok alatt belénk programozott 24 órás ciklus. A mesterséges fények segítségével a tudósok újra tudták programozni az alanyok biológiai óráját, így 25 órának adódott az ideális nap. Hogy miért lehet szükség a mesterséges időeltolásra? "Az időzónák közti különbségek, a műszakos munkabeosztás vagy az alvási rendellenességek mind kapcsolatban állnak azzal, hogy a biológiai óránk eltér a nappalok és éjszakák váltakozásától. A 25 órás napok bevezetésével visszatérhetnénk az eredeti állapotba" - nyilatkozta a kutatásban részt vevő tudósok egyike.
A kutatók eredményeiket a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban publikálták.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás alvás biológiai óra

süti beállítások módosítása