Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Beültethető cardiális defibrillátor

2007.07.29. 09:26 Orosz Viktória

A magas kockázatú hypertrophiás cardiomyopáthiában(a továbbiakban HCM) szenvedőknél úgy tűnik, csökken a hirtelen szívhalál kockázata a beültethető cardiális defibrillátor (implantable cardioverter-defibrillator, a továbbiakban ICD) segítségével, amely megszűnteti a veszélyes szívritmuszavarokat - derül ki a JAMA július 25-én megjelenő számából. A HCM a hirtelen szívhalál leggyakoribb oka fiatalkorban, beleértve a sportolókat is. A HCM egy genetikai betegség, melyben a szívizom rendellenesen megvastagszik, ami zavarhatja a szív elektromos rendszerét, növelve az életveszélyes aritmiák kockázatát - írja a MediPress. Csupán az elmúlt pár évben kezdték el rendszeresen alkalmazni az ICD-ket a magas kockázatú HCM-ben szenvedők potenciálisan életmentő kezeléseként. Az ICD az életveszélyes, rendellenes szívritmusokat képes gyorsan azonosítani és egy elektromos sokk segítségével próbálja meg normálissá visszaalakítani. Dr. Barry J. Maron (Minneapolis Heart Institute Foundation) és munkatársai megvizsgálták az intervenciós ICD klinikai kockázati profilját, incidenciáját és hatékonyságát a HCM betegek körében.






















A kutatók 506 HCM beteg adatait dolgozták fel, akiknek átlagosan 42 évesen ICD-t ültettek be 1986 és 2003 között, mivel a hirtelen szívhalál kialakulásának igen magas volt a kockázata. Átlagosan 3,7 évig történt a nyomon követés. A rizikófaktorok közé tartozik: a korai HCM-el összefüggésbe hozható hirtelen szívhalál előfordulása egy vagy több elsőfokú vagy egyéb, 50 évnél fiatalabb rokonban; masszív balkamra hypertrophia; a nem tartós kamrai tachycardiák bizonyos típusa; és a korábban előforduló megmagyarázhatatlan eszméletvesztés. Az 506 beteg 20 százaléka részesült egy vagy több megfelelő eszközös beavatkozásban, mely során az ICD megszűntette a kamrafibrillációt, vagy a kamrai tachycardiát. A szívleállás utáni másodlagos prevenció beavatkozási arányai évente 10,6 százalékosak (5 éves kummulatív valószínűség 39 százalék) és a primer prevencióé évi 3,6 százalékosak voltak (5 éves valószínűség 17 százalék). A leghosszabb idő, ami eltelt a beültetés és az első kisülés között majdnem 10 év volt, 5 vagy több évvel a beültetés után csak 27 százalékos valószínűséggel lépett működésbe először a szerkezet. Az elsődleges prevenció esetén az ICD-s betegek 35 százalékán csupán egyetlen rizikófaktor alapján végezték el a beültetést, a kisülés alkalmazásának valószínűsége hasonló volt az egy, kettő, három vagy több kockázati tényezőjű betegek esetében is.

Referenciák:
Stop
Medipress
MHIF
JAMA
Magyar Kardiológusok Társasága
American Heart Assocation

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás szív defibrilátor

Kutatás placebóval

2007.07.28. 14:41 Orosz Viktória

A Michigan Egyetem kutatói azt állítják, felfedezték a placebo-effektus magyarázatát. Vizsgálatuk szerint egy bizonyos agyterület felelős azért a jelenségért, hogy a kezelésbe vetett hit megnöveli a kezelés terápiás hatását.
A
Neuron folyóirat legutóbbi számában közölték a michigani Ann Arbor kutatói vizsgálatuk eredményeit, amelyben a nucleus accumbens(előagyi szürkeállománymag) placebo-effektusban játszott szerepét mérték fel. Az úgynevezett jutalmazó rendszer fő részét képező terület aktivitása szorosan összefügg azzal, hogy valaki milyen mértékben reagál a placebo-kezelésre, állítja Jon-Kar Zubieta, a kutatás szerzője.

A
placebo olyan, az egészségi állapotot javítani hivatott készítmény, amely orvosi értelemben hatóanyagot nem tartalmaz. A tabletta placebo általában a szervezetre befolyást nem gyakorló anyagokat, esetleg vivőanyagot tartalmazhat, míg az intravénás készítményeknél fiziológiás sóoldatot, vagy hasonló, a szervezet homeosztázisa szempontjából – kis mennyiségben – közömbös folyadékot használnak. A nucleus accumbens igen nagy számban tartalmazza a jutalmazáskor kialakuló elégedettség- és boldogságérzet kialakításáért felelős dopamin és egy másik neurotranszmitter, az endorfin receptorait is. A vizsgálat egyik lépésében a kutatók pozitron emissziós spektroszkópia segítségével figyelték meg 14 egészséges résztvevőnél a nucleus accumbens dopaminerg aktivitását, miközben a vizsgálati alanyok fájdalmas, de ártalmatlan fiziológiás sóoldat-injekciót kaptak nagy állkapocsizmukba. A vizsgálat résztvevőinek azt mondták, hogy egy újfajta fájdalomcsillapító gyógyszert tesztelnek rajtuk, melynek során valódi hatóanyagot vagy placebót kapnak. A valóságban azonban nem ez történt. A vizsgálat valamennyi alanya placebót kapott. A résztvevőket arra kérték, értékeljék a fájdalom mértékét, valamint azt, hogy ebben mekkora enyhülést tapasztaltak, amikor a „gyógyszert” kapták. A placebo hatására az alanyok fele számolt be fájdalomcsökkenésről. A megfigyelések szerint minél nagyobb elvárást támasztottak a megkérdezettek az álgyógyszer fájdalomcsillapító hatását illetően, annál nagyobb mennyiségű dopamin szabadult fel, illetve annál nagyobb volt az aktivitás a magban. A vizsgálat másik lépésében a kutatók különböző pénzjutalommal kecsegtették a vizsgálati alanyokat, mialatt funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal mérték össze agyuk különböző területeinek aktivitását. Akiknél a nucleus accumbens aktivitása nagyobb volt a nyeremény reményében, azoknál a placebo hatása is fokozott volt. A szerzők következtetése szerint a placebo hatásának érvényesüléséhez a nucleus accumbensnek aktiválódnia kell. Az ismeretek a jövőben új kezelési stratégiák kidolgozásának alapjait képezhetik.

Referenciák:
Geographic
Origo-Egészség
Neuron

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás placebo

A hét képe 3.

2007.07.27. 19:25 Orosz Viktória

























További képek: RX Gallery

1 komment

Altatásnélküli szívműtét

2007.07.26. 20:52 Orosz Viktória

A világon először altatás nélkül hajtottak végre nyitott szívműtétet mesterséges szív alkalmazásával Belgiumban - jelentette csütörtöki számában a La Derniere Heure brüsszeli napilap.A beszámoló szerint egyik belga kórházban július közepén egy 71 éves férfinek végeztek aortabillentyű-cserét oly módon, hogy közben mesterséges szív tartotta fenn a vérkeringést, s a műtéthez csak helyi érzéstelenítést alkalmaztak. Ezt az tette szükségessé, hogy a páciens a szívbetegség mellett súlyos tüdőelégtelenségben is szenved, s így fontos volt, hogy elkerüljék az altatással járó kockázatokat. A műtét kevesebb mint 3 órát tartott, s a beteg a beszámoló szerint jól van.


Forrás:MTI

Szólj hozzá!

Címkék: szív műtét

"Univerális nullás" - megoldás a vérpótlásra?

2007.07.25. 19:33 Orosz Viktória

A vér csodálatos folyadék, vörös színét a vörösvértestek adják, melyek csak 4 hónapig élnek, de ez alatt 1500 kilométert tesznek meg a testben. A bennük lévő hemoglobin oxigént vesz fel a tüdőben és azt leadja a többi szervben. A vérben lévő fehérvérsejtek a szervezet védelmezői, változtatni tudják alakjukat. Ha a vér fogytán van, tudni kell, milyen csoportba tartozik, mert így pótolható, hacsak nincs egy gép, amely változtat ezen... 

A vér pótlásakor vagy átömlesztéskor ismerni kell a páciens vércsoportját, amely lehet A(+,-), B(+,-), AB(+,-), vagy 0(+,-). Köztudomású, hogy a szervezet csak a saját vért fogadja be, az idegen vércsoportnak ellenáll. Ilyenkor a vér rögösödik, belső vérzés és halál következhet be. A nullás vér nagy előnye, hogy a más vércsoportúak is befogadják. Hátránya viszont, hogy a vért adó donorok közül csak 7 % -nak van nullás vércsoportja, ezért a vérellátóknál ebből az infúzióra univerzálisan használható vérből rendszerint hiány van.  A houstoni (Texas) Anderson rákkutató központban dolgozó Kathleen Sazama közreműködésével a
ZymeQuest cég kialakított egy kísérleti, a vért nullásá alakító berendezést. A mosogatógép méretű szerkezetről Douglas Cliboum, a cég vezetője elmondta, hogy lényege annak a két enzimnek felhasználása, amelyet a koppenhágai egyetemen Henrik Clausen fedezett fel. Ezek az antigénnek is nevezett molekulák a vörös vérsejtek felületéről eltávolítják a cukor-molekulákat, fellazítják a sejtek membránját, "bőrét" és így a sejtek belsejének vizsgálatával megállapítható a vér csoportja. Amíg a kutatók megfelelő enzimekhez eljutottak, 2500 baktériumot elemeztek. Az egyik, közülük, a bacteorides fragilis nevű a B vércsoport antigénjének, a elizabethkingia meningosepticum pedig az A vércsoport antigénjének bizonyult. A gép képes arra, hogy ezen molekulák segítségével a különféle csoportú donoroktól kapott vért az "univerzális nullássá" alakítsa. Így a vérellátók elegendő tartalékot képezhetnek, és például nagyobb baleset során, amikor nincs mód és idő az ismeretlen vércsoportú áldozat vérének ellenőrzésére, a páciens azonnal megkaphatja a szükséges vért. Még hátra vannak a szükséges klinikai ellenőrzések, amelyekhez az európai társklinikáknak is juttatnak a gépben előállított nullás vérplazmát. Közben a legnagyobb amerikai vérellátó, a seattle-i Puget Sound Center vezetője, D. Michael Strong felhívta a figyelmet arra, hogy ha az A csoportú vérből készítenek nullás vért,és az eredeti vérből csak néhány milligrammnyi A csoportú jut a tasakba, és azt egy B csoportú páciensnek adják, a következmény fatális lehet. A ZymeQuest gép kísérleti példánya óránként hat infúziós tasakot tölt meg nullás vérrel, ezért rendkívül jelentős eszköznek tekintik a gyors vérpótlás gondjainak enyhítésében.

Források:
ZymeQuest
MTI-press

Science Buzz

Szólj hozzá!

Címkék: vér fejlődés

COPD és tartósítószer

2007.07.24. 17:04 Orosz Viktória

Hörgőszűkületre utaló légzési zavart gyakrabban lehet kimutatni azon egyéneknél, akik rendszeresen fogyasztanak nitráttal kezelt húsokat. Körükben nagyobb az esélye a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) kialakulásának is - állítják amerikai tudósok egy táplálkozási felmérésben résztvevők adatainak vizsgálata alapján.

A New York-i Columbia Egyetem kutatói úgy találták, hogy közel kétszer olyan gyakran fordult elő a COPD azoknál, akik havonta legalább 14 alkalommal ettek az előkezelt ételekből, mint azok között, akik egyáltalán nem fogyasztottak az ezzel a módszerrel tartósított élelmiszerekből. Az elsősorban baconszalonnát, kolbászt, vagdalt húst és sonkát tartalmazó étrend lényegesen több nitráttal terhelte meg a hat éven át nyomon követett 352 személy szervezetét, mintha más módon étkeztek volna, és a szakemberek úgy találták, hogy az észlelt légzésfunkció-zavar egyik oka a fokozott nitrátbevitel lehetett. Részben a korábbi, hasonló eredményeket mutató amerikai vizsgálatoknak is köszönhető, hogy ma már az Egyesült Államokban lényegesen ritkábban alkalmazzák tartósítószerként a nitrátot, a világ számos részén azonban a különböző élelmiszerekben továbbra is gyakran előforduló adalék ez az anyag, ezért a vásárláskor érdemes ellenőrizni, mit, milyen mennyiségben is tartalmaz az adott áru. Szakemberek szerint akár napjaink egyik leggyakoribb krónikus tüdőbetegségének, a COPD-nek az előfordulását is alacsonyabb szintre lehetne szorítani ezzel az elővigyázatossággal. (A WHO 2004. évi jelentése szerint COPD-ben évente már többen halnak meg, mint emlő- és tüdőrákban együttesen.)A krónikus obstruktív tüdőbetegséget elsősorban tartós köhögés vagy fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés jellemzi. Kialakulásának leggyakoribb oka a dohányzás. A tartós dohányosok 15-20 százalékánál alakul ki, és visszafordíthatatlan légzésromlás jellemzi. A COPD-t ma megelőzhető és kezelhető betegségnek tartják, hiszen a dohányzás elkerülésével megelőzhető a baj, illetve hatékony gyógyszerek állnak a rendelkezésre a betegség tüneteinek enyhítésére, a hirtelen állapotromlások ritkítására. A megelőzés eszköztárába az amerikai dietetikusok szervezetének figyelmeztetése nyomán ezentúl érdemes bevenni a nitráttal kezelt élelmiszerek kerülését is.

Referencia: stop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: tüdő copd

PET/CT

2007.07.23. 11:02 Orosz Viktória

A Gyógyvarázs Program segítségével féláron lehet PET/CT vizsgálathoz jutni.- olvashattuk a Népszavában. Magyarországon a vastagbélrák a második leggyakrabban előforduló rosszindulatú daganatféleség. Évente 8000 új megbetegedés fordul elő, elsősorban a 40–60 év közötti korosztályban. A betegség előfordulása az utóbbi évtizedekben a háromszorosára emelkedett. Kialakulásának hátterében legtöbbször krónikus gyulladás, illetve vastagbélpolipok állnak, amelyet a helytelen, rostszegény táplálkozás is elősegít. A vastagbélrák a kezdetben nem okoz panaszokat, pedig az időben felismert betegség nagy eséllyel gyógyítható. A PET/CT segítségével azonosíthatók azok a bélben elhelyezkedő polipok, amelyek később rákos elfajulásra lesznek hajlamosak. Ezek korai kiszűrésével és kezelésével megelőzhető a rák kialakulása.

A Pozitron-Diagnosztika Központban végzendő vizsgálattal felismerhetők a belekben lezajló gyulladásos folyamatok is, amelyek fokozott rizikót jelentenek a daganat kialakulásában. A PET/CT berendezéssel az egész testet vizsgálják, így meghatározható a daganat kiterjedése és kizárhatók az esetleges távoli áttétek is. A Gyógyvarázs program keretén belül idén is támogatást nyújtott a Kereskedelmi és Hitelbank az onkológiai betegeknek. A rákdiagnosztikában csúcstechnológiát képviselő PET/CT vizsgálatra segítségükkel 50 százalékos kedvezménnyel juthatnak el a rászorulók a Pozitron-Diagnosztika Központba. További információt a 06-1-505-8888-as telefonszámon vagy az info@pet.hu elérhetőségen kaphatnak.

Kapcsolódó oldalak:
67 szeletes PET/CT Debrecenben

Szólj hozzá!

Címkék: pet/ct daganat gyógyvarázs program

süti beállítások módosítása