Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Baktérium

2007.09.29. 19:18 Orosz Viktória

Szalmonella baktérium:

Szólj hozzá!

Címkék: baktérium

Szívünk napja 2007

2007.09.27. 18:22 Orosz Viktória

A Magyar Nemzeti Szívalapítvány és a Magyar Kardiológusok Társasága minden évben szeptember utolsó vasárnapján, a Szívünk Napján hívja fel a figyelmet a szív és érrendszeri megbetegedések kiemelkedő gyakoriságára, a mindennapi életben is megvalósítható megelőzési módszerekre.

2007. szeptember 30.-án 10 órától, a Szív Világnapján a Magyar Kardiológusok Társasága és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány az idén is a Városligetben rendezi meg a Szívünk Napját. Az immár hagyományosnak mondható Szívünk Napja rendezvény középpontjában idén a család, a közösség egészségmegőrző szerepe áll, melynek jelmondata: "Együtt az egészséges szívekért"
A szervezők számítanak a 10-18 éves korosztály közreműködésére, ezért "Apád-anyád idejöjjön!" címmel
versenyfelhívást intéznek feléjük.
A Szívünk Napjára a háziorvosokat is
invitáljuk. Ők azok, akik a legtöbbször találkoznak a betegekkel. A régióban minden háziorvoshoz eljuttatjuk azt a kártyát, amivel "beutalják" betegeiket a Szívünk Napjára.

                                                                          www.szivunk-napja.hu 

"Szívünk napja" helyszínei és programjai:
Debrecen
Nagykőrös
Kecskemét

Ajánlott cikkek:
World Health Day
A szív chartája
Tartsa 140/90 alatt

Szólj hozzá!

Címkék: szív

Személyreszabott vastagbélszűrés

2007.09.26. 19:16 Orosz Viktória

Javíthatja a vastagbélszűrésen megjelenők arányát, ha személyre szabottan kapják meg a szükséges információkat - derül ki egy új tanulmányból, mely a Cancer novemberi számában fog megjelenni. A vastag- és végbélrákok gyakoriság és halálozás szempontjából is harmadik helyen állnak az Egyesült Államok daganat-listáján. Sajnos a tünetek legtöbbször már csak előrehaladott stádiumban jelentkeznek, ezért a korai szűrés alapvető fontosságú. Az amerikai lakosságnak mindössze 42%-a esett át széklet, vérteszt vagy endoszkópos szűrővizsgálaton az elmúlt öt évben. A Philadelphia-i Thomas Jefferson Egyetem kutatói 1546 ember bevonásával vizsgálták a standard és személyre szabott módszerek hatásosságát. A résztvevők véletlenszerűen négy csoportba kerültek: semmilyen beavatkozásra nem került sor, a standard csoportban postázták az oktatási és szűrővizsgálati anyagokat, a harmadik csoport ugyanezt kapta de személyre szólóan, a negyedik csoport tagjait pedig ezen felül egy éven belül telefonon is felhívták. - írja a MediPress. Két éven belül az utolsó csoport 48, a második 46, a harmadik 44 míg a kontrollok 33 százaléka jelent meg szűrővizsgálaton. A szerzők szerint eredményeik alátámasztják az egyszerű, egyénre szabott orvosi tájékoztatás létjogosultságát főképp azon emberek körében, akik nincsenek tisztában a vastagbélszűrés fontosságával.
Egyéb cikkek: Vérből is kimutatható a vastagbélrák




















Forrás/Stop/

1 komment

Címkék: daganat vastagbél szűrés

1 máj 2 beteg

2007.09.24. 19:28 Orosz Viktória

Két májátültetésre váró súlyos beteg: egy 9 éves Pretoria-i fiú és egy 17 éves nigériai lány életét mentette meg egy máj, melyet két részre osztva sikeresen ültetett be a dél-afrikai Wits Donald Gordon Orvosi Központ transzplantációs csapata még szeptember 18-án.Mindkét beteg stabil általános állapotban várta a műtétet a központ intenzív osztályán. Ahhoz, hogy külföldi recipiens kaphasson szervet, az Egészségügyi Minisztérium külön engedélyére volt szükség. Bár más országokban ez a beavatkozás már rutin eljárásnak tekinthető, a Wits Donald Gordon transzplantációs osztályán most először alkalmazták. Bár valószínű, de nem biztos, hogy az országban ez volt az első ilyen átültetés, ugyanis Dél-Afrikában az egészségügyi hatóságok nem minden transzplantációról kapnak adatot.

Forrás/Medipress/

Szólj hozzá!

Címkék: máj

süti beállítások módosítása