Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

A hét legjobb orvosi cikkei

2007.12.16. 14:03 Orosz Viktória










 

1. Nem rég írtam cikket a szűrővizsgálatok fontosságáról és bemutattam a SZ.É.P.-et is. Most, hogy lezárult a program, a HVG közöl egy összefoglaló cikket:

Sikeres és hatékony volt a Miniszterelnöki Hivatal és több szakmai- és civilszervezet által szervezett Szűréssel az Életért Program - jelentette be szombaton a SZ.É.P. szombatok hetedik és utolsó állomásán, Székesfehérváron a kormányszóvivő.

2. Az Informed arról számol be, hogy megtalálták a biológia óráért felelős gént:

Amerikai kutatóknak sikerült azonosítaniuk az ember belső óráját szabályzó genetikai mechanizmus kémiai kapcsolóját. Bár a folyamatban bonyolult gének vesznek részt, az egész működést egyetlen aminosav – a fehérje építőköve – szabályozza.
3. Az Egészség[origo] cikke különböző táplálékokat mutat be, melyek képesek lassítani sejtjeink öregedését:
Táplálkozásunknak - a megfelelő életmóddal és rendszeres testmozgással kiegészítve - kiemelkedő szerepe van egészségünk megtartásában, a betegségek megelőzésében. Cikkünkben azokat a mindennapi élelmiszereket mutatjuk be, melyeknek - a bennük található kedvező hatású összetevők révén - jelentős szerepe van sejtjeink öregedési folyamatainak lassításában.
4. A Weborvos  pedig a sírás hasznosságáról ír:
Kevés dolog tesz olyan jót testünknek, mint egy kiadós sírás: ellazítja az izmokat, csökkenti az infarktus veszélyét. Az Ohiói Állami Egyetem kutatócsoportja részletesen górcső alá vette azokat a hangulati reakciókat, amelyek fizikai állapotunkra is hatnak.

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló web

Kezeljük mézzel a gyermekköhögést

2007.12.15. 12:57 Orosz Viktória

Lehet, hogy mégis a nagyinak van igaza? Egy új tanulmány szerint az elalvás előtt elfogyasztott méz köhögéscsillapító hatású

A Penssylvaniai Egyetem 130 gyermeket vizsgált, 2-18 éves korig (az átlagéletkor 5 év volt), akik már legalább négy napja szenvedtek meghűléses köhögéstől. A szülőket kérdezték ki a tünetek súlyossága felől. A kísérletet végző orvos, Ian Paul háromféle terápiát javasolt a pácienseknek: az egyik csoportnak dextromethrophant adott, mely megtalálható számos recept nélkül kapható köhögéscsillapítóban, a másiknak egy adag mézet, a harmadiknak pedig semmit. Elalvás előtt fél órával mindenki megkapta a maga kezelését, majd másnap a szülők ismét osztályozták a köhögés súlyosságát. A méz nyert a dextromethrophan és a placebo előtt, ha nem is túl nagy különbséggel.
A méz kétségtelen előnye, hogy antioxidánst tartalmaz és baktériumölő hatása van, különösen a sötét színű fajtáknak, bár még további kutatásokra van szükség ezzel kapcsolatban.
Néhány gyermeknél mellékhatásként hiperaktivitás, nyugtalanság és álmatlanság lépett fel. A mézzel kezelt betegnél öt, a dextromethrophant szedő csoportból két esetben jelentkeztek a tünetek. A placebo csoportnál nem számoltak be hasonló elváltozásokról.
Egy év alatti csecsemők nem fogyaszthatnak mézet, mert botulizmust okozhat náluk!

Szólj hozzá!

Címkék: gyerek méz köhögés

Daganat az arcon

2007.12.15. 11:38 Orosz Viktória

Jose Mestre-nek mint a képen is látható, hatalmas tumor nőtt az arcán. Évek óta nem kezelteti vallásossága(jehova tanúja) miatt, ezért a tumor már 6kg súlyú. Ma már csak a száját tudja kinyitni illetve megmaradt a látása, bár jelentősen beszűkűlt a látótere. Az orvosok garantálták, hogy 80%-át el tudják tüntetni a daganatát, s a mostani állás szerint Jose belement a műtétben.

Szólj hozzá!

Címkék: érdekesség daganat

Antibiotikum SM kezeléséhez

2007.12.14. 16:06 Orosz Viktória

Egy bevezető tanulmány szerint, ha a sclerosis multiplex kezelésére jelenleg használt gyógyszert, kombinálják egy antibiotikummal, lelassítja a betegség lefolyását. A tanulmány az Archive of Neurology-ban jelent meg. A sclerosis multiplex egy immunrendszeri rendellenesség, mely örökölhető. Egyelőre azonban nem tisztázott, hogy milyen környezeti hatásokra lesz a hajlamból megbetegedés. A betegség gyulladással jár, mely elpusztítja a központi idegrendszer egy részét, így folyamatos leépülést okoz. A leggyakoribb formája a rohamszerűen egymást követő görcsös izomösszehúzódások és elernyedések. Sok beteg, aki interferon gyógyszert szed, mely erősíti az immunrendszert és vírusölő is egyben, a kezelés ellenére tapasztalja az izomgörcsöket.
Alireza Minagar, a Louisiniai Állami Egyetem Egészségtudományi Központ professzora és kollégái 15 (átlag életkoruk 44,5) olyan beteget vizsgált, akiknél jelentkeztek a rohamszerű görcsök, valamint agyfunkciójuk folyamatosan romlott. Hat hónapig kezelték a betegeket interferonnal, mely mellet a tünetek ugyanúgy jelentkeztek, és az agyfunkciók folyamatosan romlottak. Ezután négy hónapon keresztül az interferon mellett napi 100 milligram doxycycline antibiotikumot szedettek velük. A tanulmány ideje alatt havonta MRI vizsgálatot végeztek a betegeken.
Négy hónap után az MRI azt mutatta ki, hogy a betegek 60 %-ának állapota negyed olyan ütemben romlott, mint a kezelés előtt. Csupán egy beteg állapotra fordult rosszabbra, a kedvezőtlen hatások azonban kis mértékűek voltak, és nem a gyógyszerek kombinált alkalmazásából adódtak.
Az antibiotikumok hatásosak lehetnek a sclerosis multiplexben és más gyulladással járó betegségben szenvedőknél, hiszen a gyógyszer meggátolja azoknak az enzimeknek a működését, melyek az idegrendszer sejtjeit pusztítják.
A szerzők szerint egyre nagyobb az érdeklődés a kombinált kezelés iránt, mellyel igyekeznek stabilizálni a betegek állapotát, lelassítani a leépülés folyamatát. A kezelés biztonságosnak és hatásosnak tűnik, de további klinikai vizsgálatokra van még szükség.
Forrás:Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia sclerosis multiplex

Furcsa röntgenképek - Végbélben ragadt tárgyak

2007.12.13. 17:00 Orosz Viktória

A Streetanatomy blogon találtam ezeket az érdekes röntgenfelvételeket:

3 komment · 1 trackback

Címkék: röntgen

Daganatszűrés egyszerű vérvizsgálattal?

2007.12.11. 20:12 Orosz Viktória

A Duke Egyetem Egészségügyi Központjának kutatói egy újabb, kevésbé megterhelő vizsgálati módszert dolgoztak ki a tüdődaganatra gyanús esetek további vizsgálatára.
 
 
A tüdődaganatok felfedezésének egyik leggyakrabban alkalmazott módja, a rendszeres, szűrő jellegű mellkasröntgen vizsgálat, melyet gyanús esetben mellkasi CT vizsgálat is követhet. Ennek ellenére csak az USA-ban évente 175 ezer új daganatos esetet diagnosztizálnak és közel 160 ezer ember hal meg évente tüdőrák miatt. Részben emiatt is javasolja egyre több ajánlás a CT vizsgálat első körben történő alkalmazását.
 
„A mellkasi CT vizsgálat során azonban nagyon sok tévesen pozitív lelet kerül kiadásra, ami pedig további szükségtelen kontroll vizsgálatokat, esetleg agresszívebb vizsgálatokat (például biopsziát) tesz szükségessé, melyeknek önmagukban is nem elhanyagolható egészségügyi kockázatuk van. Munkatársaim segítségével azonban sikerült kidolgozni egy egyszerű, vérmintán alapuló vizsgálatot, mely eldöntheti, van-e szükség további agresszív vizsgálatra a tüdődaganat egyértelmű diagnosztizálása érdekében.” – fejtette ki Dr. Edward Patz, a kutatócsoport vezetője.
 
A kutatók vizsgálatuk során ugyanis felfedeztek négy olyan fehérjét a vérben, melyek magas koncentrációban fordultak elő tüdőrákos betegekből származó mintában, viszont alacsonyak voltak az előző betegekhez korban és nemben hasonló, de nem tüdőrákos betegekből származó mintákban.
 
„Munkánk során a CEA, RBP, SCC és ATT markerek jelenlétét vizsgáltuk, melyek mindegyikéről ismert, hogy hajlamosítanak a tüdőrák kialakulására, azonban eddig egyikről sem igazolódott, hogy csupán önmagában jelentős kockázati tényező lenne. Azonban a négy marker egyidejű vizsgálata segítségével közel 80 százalékos bizonyossággal meg tudtuk mondani, hogy az adott beteg tüdőrákos-e vagy sem.” – magyarázta Dr. Patz.
 
A mellkasi CT vizsgálat tüdőrák szűrésre történő használata nem mindig a legszerencsésebb, hiszen a szűrővizsgálaton részt vett betegek 70 százalékánál kimutatott kórosnak ítélt nyirokcsomókat, azonban csak az esetek 3 százalékánál volt tüdőrák valóban jelen. A kutatók tervei között szerepel egy olyan szűrővizsgálati módszer kidolgozása, mely egy egyszerű vérvétellel kezdődne, és csak azon betegek esnének át további vizsgálaton vagy kapnának kezelést, akik esetében a vérvizsgálat a tüdőrák magas valószínűségét támasztja alá.
 
Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: daganat szűrés tüdő

A koffein karcsúsít!

2007.12.10. 13:51 Orosz Viktória

Brazil kutatók nemrég felfedezték, hogy a koffeinnek az ébrentartáson kívül egyéb kedvező hatásai is vannak.  A Rio de janeiroi Állami Egyetem kutatói Dr. Omar Lupi vezetésével 7 százalékos koffeintartalmú kenőcs fogyasztó hatását vizsgálták 99 önkéntes nő részvételével. Az önkéntesek 30 napon át naponta két alkalommal kenték be csípőjüket, valamint combjukat, majd a kísérlet végén megmérték a változást a comb körfogatában. Meglepő módon jelentős csökkenés következett be a combok körfogatában a nők közel 80 százalékánál, valamint 68 százalékuk esetében a csípő esetében is. Arra azonban, hogy a cellulitist is képes-e a krém eltávolítani, még nincsenek egyértelmű bizonyítékok. A kezelés cellulitisre gyakorolt hatásait a kutatók egy olyan kézi készülékkel próbálták vizsgálni, mely a zsírszövet mikrocirkulációját vizsgálta. A sejtszintű keringés vizsgálata azonban nem mutatott változást még azokon a területeken sem, melyek térfogata a kezelés hatására jelentősen csökkent. A kutatók úgy vélik, hogy a harminc napos kezelés valószínűleg nem volt elég arra, hogy a krém hatása a cellulitis csökkenésében is megnyilvánuljon. „Jelenleg nincs gyógymód a cellulitis ellen, azonban az új krém segíthet a hölgyeknek abban, hogy vékonyabbak legyenek. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a legjobb fogyasztószer még mindig az aktív testmozgás.” – fejtette ki Dr. Lupi. 
Forrás:Medipress

1 komment

Címkék: kávé koffein alakformálás

süti beállítások módosítása