Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Cukorbetegség: a mai helyzet

2008.03.09. 11:47 Orosz Viktória



 A diabetes Európában és a világban(International Diabetes Federation szerint):

  • A világon jelenleg 246.000.000 embernek van 1-es vagy 2-es típusú diabetese
  • A 2-es típusú diabetes ennek kb. 85-95%-át teszi ki 
  • A 2-es típusú diabetes hátterében az elhízott emberek számának növekedése és a lakosság megöregedése a 2 fő ok
  • Európában kb. 53.000.000 beteget kezelnek diabetessel
  • Az előrejelzések szerint 2025-re Európában a diabetesek száma 64.000.000 lesz, míg az egész világon 380.000.000 millió ember lesz érintett
  • 20 évvel ezelőtt a diabetesesek száma 20.000.000 volt

Ajánlott linkek:

Elhízás és cukorbetegség
Magyar Diabetes Társaság
Tévhitek és igazságok


Szólj hozzá!

Címkék: statisztika cukorbetegség diabetes

WebBeteg, a legújabb egészségportál

2008.03.07. 12:45 Orosz Viktória


 

Nemrég találtam egy új, nagyszerű honlapot. Nagyon fejlett portál igényes tartalommal és rengeteg érdekességgel. Mikor először jártam az oldalon figyelmemet egyből megragadta a főoldalon található Tünetellenőrző. Hogyan működik? Ki kell választani, melyik testrészünkkel van probléma, ezekután pedig, hogy mik a tünetek. Ha minden tünet egybe van, akkor pedig kidobja a lehetséges okokat, melyekről rövid áttekintést olvashatunk el. Az ingyenes regisztráció pedig további lehetőségekhez juttat hozzá. De nem is fecsérlem a szót, íme a WebBeteg bemutatkozása:

Bemutatkozás

Orvosoktól betegeknek, hitelesen!


A WEBBeteg.hu megadja Önnek mindazt az információt, amire egészségével kapcsolatosan szüksége van. Szakmai oldalról, hitelesen.

Orvos szakértőink rendszeres és naprakész információkkal, tájékoztató anyagokkal szolgálnak az Önt érintő, érdeklő betegségekkel kapcsolatban, amelyeket akár tárolhatja is személyes oldalán, így könnyen soron tudja követni az aktualitásokat, változásokat.

Lehetősége nyílik számos alkalmazás használatára, melyek segítenek Önnek egészségügyi állapota felmérésében. Saját kórlapot vezethet, ahol összegezheti eddigi kórtörténetét, orvosi eredményeit, illetve helyet biztosítunk egészségügyi dokumentációi tárolásához is.

Véleményére, tapasztalatára is kíváncsiak vagyunk, melyeket a fórum oldalain tehet közzé, vagy akár saját internetes naplót (blogot) is indíthat, melyben szubjektív módon boncolgathat bármilyen témát.

Problémájában, betegségében az Orvos válaszol rovattal szeretnénk segítségére lenni, melyben nyíltan felteheti az Önt foglalkoztató kérdéseket szakorvosunknak.

Regisztráljon!

Hamarosan készítek egy interjút a WebBeteg cégvezetőjével, amelyből megtudhatjuk hányan, és meddig készítették el ezt a portált, illetve milyen fejlesztések várhatóak. Addigis jó böngészést kívánok!

Szólj hozzá!

Címkék: ajánló

Drogos sztárok - kettős mérce?

2008.03.06. 22:18 Orosz Viktória

Az ENSZ szerint rossz hatással van a befolyásolható fiatalokra, ha futni hagyják a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket elkövető sztárokat. Az ENSZ kábítószer-ellenőrző szervezete első ízben hívta fel a figyelmet arra, hogy a kábítószerfüggő hírességek – mint például a brit Amy Winehouse, Pete Doherty és Kate Moss – sokat ártanak fiatal rajongóiknak.
Bár a Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Szervezet (INCB) nem említett konkrét neveket, hangsúlyozta, hogy a rendőrség és bíróságok engedékenysége a híres emberek irányában aláássa az igazságszolgáltatás rendszerét. „Nem szabadna különbséget tenni a híres és ismeretlen bűnelkövetők között” – nyilatkozta az INCB egyik tagja, Hamid Ghodse professzor. „Nemcsak a gyakran még igencsak befolyásolható fiatalokra van káros hatással, hanem az egész lakosság cinikussá válhat, ha bizonyos emberek megúszhatják a büntetést drogügyekben.”
Az ENSZ szervezete mielőbbi lépéseket sürget a kormányok felől, hogy ne maradhassanak büntetlenül a hírességek drogos bűncselekményei, mivel a kábítószerrel való visszaélést még véletlenül sem szabadna a fiatal, sztárkultuszban élő rajongók előtt romantikus fényben feltüntetni. A figyelmeztetés időzítése minden bizonnyal nem véletlen, hiszen az utóbbi időben több brit híresség drogos esete is nagy nyilvánosságot kapott. A zenész Pete Doherty már számos alkalommal megúszta a börtönt drogos bűncselekményei ellenére, a zaklatott életű soul énekesnőt, Amy Winehouset, pedig januárban kokainhasználat közben érték tetten. 2005-ben a szupermodell Kate Moss nemcsak megmenekült a vádemeléstől, mikor lefilmezték kokainszívás közben, hanem még a karrierje is fellendült az ügy kapcsán. Új beceneve „kokain-Kate” lett.
Bármelyikőjük megnevezése nélkül Ghodse csak annyit mondott, hogy sokan részesülnek túlzottan engedékeny bánásmódban az Egyesült Királyságban és szerte a világban. Az ENSZ szerint az olaszok és spanyolok mellett a britek fogyasztják a legtöbb kokaint az Európai Unióban. 2005 és 2006 között 2-ről 2,4 százalékra nőtt a kokainélvezők aránya Angliában és Wales-ben a 15-64 éves korosztályban.
Copyright AFP [2008] / Translation Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: drog

Hány fogba kerül a dohányzás?

2008.03.05. 17:14 Orosz Viktória

Az Academy of General Dentistry (AGD) szerint napi egy doboz cigaretta, 2 fog elvesztésébe kerül minden 10. évben. A bostoni Egyetem 30 éven át követte dohányzó nők és férfiak fogazatának állapotát. Az első kutatásban 495 egészséges férfi vett rész. Ezeknek egy része nem dohányzott soha, volt aki már rég dohányzott, és olyan is aki a kutatás elején kezdett dohányozni. A nagydohányosok (1doboz/nap) 10 év alatt kb. 3 fogat veszítettek el, 1,3-at a nem dohányzók, és a friss dohányosok 2,4-et évente. Nem beszélve arról, hogy a megmaradt fogak sárgára színeződnek. Nem elég elrettentő?
Nézzük meg egy dohányos fogsorát:
Ajánlott oldalak:
Fogabc
Dohányzás
Tippek a leszokáshoz

 

27 komment

Címkék: leszokás fogászat

Miért télen támad az influenza?

2008.03.03. 18:02 Orosz Viktória

Az influenza vírusok a hidegebb hónapokban zsíros védőréteggel vonják be magukat, amelyek megóvják őket a különböző külső behatásoktól - ez lehet a magyarázata annak, miért gyakoribbak az influenzás megbetegedések télen. Ez a vajszerű védőréteg az emberi légutakban lebomlik, így a vírus könnyedén meg tudja fertőzni az egészséges sejteket-állítják az Országos Egészségügyi Intézet kutatói.

"Mint egy cukorka a szájban, úgy olvad le a zsíros védőréteg a vírusról - nyilatkozta Joshua Zimmerberg, az Országos Gyermekegészségügyi és Fejlődéstani Intézet (NICHD) munkatársa, a kutatás vezetője - A vírus csak ebben a folyékony formában képes a sejtek megfertőzésére."

Szakértők régóta kutatják az okát, miért gyakoribbak a légúti megbetegedések (elsősorban az influenza) a hidegebb hónapokban. Az eddigi magyarázatok-ilyenkor az emberek többet tartózkodnak bent, ezért a vírusok jobban tudnak terjedni, a napsugarak nyáron elpusztítják a vírusokat-a tudósok szerint nem elég meggyőzőek.

A Nature Chemical Biology című lapban most megjelent tanulmány az influenza elleni küzdelem új távlatait fedheti fel. "Az új tudás birtokában hatékonyabban küzdhetünk az influenza ellen - nyilatkozta Duance Alexander, az NICHD igazgatója - Most, hogy tudjuk, hogyan védekezik a vírus, új és hatásosabb szereket fejleszthetünk ki ellene."

Zimmerberg és kollegái magmágneses rezonancia vizsgálattal gyűjtöttek adatokat a vírust körülvevő védőburokról. A vírusok önmaguktól nem képesek a szaporodásra, ezért egészséges sejteket támadnak meg, és alakítják őket vírusokká. Az influenza membrán-szerű külső burkát használja más sejtek megtámadására. Saját genetikai állományát a sejtbe juttatva valóságos vírus-gyárrá változtatja az egészséges sejteket.

A vírus egész felületén található fehérje a hemagglutinin, amely a vírus belsejében folyékony állapotban található. "Ez a fehérje 4-től egészen 40 fokig szilárd tud maradni" - nyilatkozta Mr. Zimmerberg.

Melegebb napokon a vírusok védőrétege elbomlik, és a vírus, hacsak nem egy élőlény belsejében van éppen, elpusztul. Hidegben a kemény zsírréteg még bizonyos tisztítószereknek is ellenállhat, ezért különösen nehéz a kórokozó elleni védekezés.

Az influenza, és a hozzá hasonló légúti megbetegedések köhögés, tüsszentés és beszéd útján terjednek, de érintés által is el lehet kapni őket.

Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: vírus influenza

süti beállítások módosítása