Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Újabb gyógyszer az infarktus megelőzésére?

2011.11.29. 14:28 Orosz Viktória

A rák és epilepszia elleni gyógyszerek egyik összetevője a svéd Göteborgi Egyetem kutatása szerint a szívroham megelőzésében is segíthet. A kutatók arra használták a szert, hogy a szervezet saját immunrendszerét ösztönözzék a vérrögképződés ellen.

A szívrohamot általában a szívet oxigénnel és tápanyagokkal ellátó vérerekben kialakuló vérrög okozza. A vérrög gátolja az oxigénellátást, ami nagyon gyorsan a szív visszafordíthatatlan károsodásához vezethet.
A szervezet saját vérrög elleni védekezőrendszere, a fibrinolitikus rendszer, speciális enzimmel „szórja” meg a vérrögöket, ami lebontja a rögöket, még mielőtt az eret elzárnák. A rendszer működéséhez azonban az enzim elegendő mennyiségének tárolására van szükség az érfalakban. Sajnos ezek a készletek valamilyen örökletes vagy életmóddal összefüggő tényező, például magas vérnyomás, dohányzás vagy túlsúly miatt elégtelenek, ami valószínűleg fokozza a szívroham kockázatát.
A Göteborgi Egyetem kutatói ezt a vérrögoldó rendszert próbálják stimulálni. Eredményeik ígéretesek, és a szívroham megelőzésének új módszerei felé nyithatnak utat. A korábban tesztelt anyagok főként mellékhatásaik miatt nem bizonyultak megfelelőnek. A mostani kísérletben HDAC-gátlókat használtak, hogy megpróbálják serkenteni az enzim termelését. Kiderült, hogy a HDAC-gátlók drámai mértékben megnövelik a vérrögoldó enzim termelését, ráadásul ehhez a vártnál sokkal alacsonyabb koncentráció volt szükséges.

A HDAC-gátlók előnye az, hogy mivel az epilepszia és a daganatok kezelésében már használják, jól ismerik gyógyszertani tulajdonságaikat és mellékhatásaikat. Mivel azonban a kísérletet egyelőre csak az érfalból kitenyésztett sejteken végezték el, nem garantálható, hogy a sejtek a szervezetben is ugyanígy fognak viselkedni. Szilárd következtetések levonásához humán klinikai kísérletekre lesz szükség. 

Szólj hozzá!

Címkék: rák gyógyszer szív daganat epilepszia infarktus szívroham

A bejegyzés trackback címe:

https://cogito.blog.hu/api/trackback/id/tr753422094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása