Van egy játék, amit én nagyon szeretek. Orvosi szimulációs játék, ahol egy sürgősségi osztályra érkező betegeket kell kezelni.
Ingyenes regisztráció után lehet belépni, s választani az esetek között. Egyelőre 15 eset van, köztük előfordul sok minden szív problémáktól balesetekig. Miután kiválasztottuk az esetet, megnézhetjük kisfilmen azt, hogy mi történt a beteggel, majd lehetőségünk van segítséget igénybe venni, megkaphatjuk egy külön oldalon a teljes kórtörténetet, hogy mit vegyünk figyelembe diagnosztizáláshoz, és mivel kezeljük. Ezután megkapjuk a beteget. Különböző vizsgálatokat végezhetünk rajta( ultrahang, EKG, röntgen, vérvétel...stb) és az eredményeket azonnal "kézhez kapjuk". Ezután lehet választani, hogy hogyan kezeljük(nyakmerevitő, orális gyógyszerek, infúziók, oxigén max...stb.) Ha úgyéreztük, hogy mi már mindent megtettünk ki kell jelentkeztetni és kitölteni egy adatlapot, melyen szerepelnie kell diagnózisunknak, hogy mik a további teendők vele és hogy hova küldjük. Ha ezzel végeztünk pontoznak minket aszerint, hogy menyi helyes és szükségtelen vizsgálatot végeztünk el és hogy jó helyre küldtük-e. Ajánlom mindenkinek, érdekes kis összetett játék.
Íme néhány kép a játékból kedvcsinálónak:
ERsim - Legyünk traumatológusok!
2007.12.02. 15:12 Orosz Viktória
Szólj hozzá!
Címkék: játék
Őssejtek segítenek infarktus után
2007.12.01. 17:21 Orosz Viktória
Forrás:Medipress
Szólj hozzá!
Címkék: szív őssejt
Az inzulin befolyásolja az öregedést?
2007.11.29. 14:35 Orosz Viktória
Forrás:Medipress
Szólj hozzá!
Címkék: fehérje inzulin klotho
A hét képe 17. - Az agy
2007.11.28. 16:33 Orosz Viktória
Forrás: Streetanatomy
2 komment
Címkék: agy
Omega-3 zsírsav a Parkinson kór ellen
2007.11.27. 14:02 Orosz Viktória
A Laval Egyetem kutatói legújabb vizsgálatuk során megállapították, hogy az omega-3 zsírsavaknak védő hatásuk lehet a Parkinson kór kialakulásával szemben.
A Parkinson kór a dopamin ingerületátvivő anyagot termelő idegsejtek fokozatos pusztulásával járó krónikus betegség, mely a kezdeti memóriazavart követő mozgáskoordinációs zavarokon át egészen a halálig súlyosbodik. A betegség tünetei akkor jelentkeznek, amikor az idegsejtek 50-80 százaléka már elpusztult, de sajnos a folyamat megállítására vagy visszafordítására jelenleg még nem vagyunk képesek. Azonban úgy tűnik, hogy van remény a betegség megelőzésére vagy a romlás lassítására.
Dr. Frederic Calon és Dr. Francesca Cicchetti munkatársaival egereken végzett kísérletek során megállapították, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket(mint például a hal) fogyasztó egyedek mintha védetté válnának az MPTP hatásával szemben, mely a betegség mintegy felgyorsított változataként elpusztítja azokat a dopamint termelő idegsejteket, melyek a Parkinson kór során is elpusztulnak. Ezzel szemben azoknál az egyedeknél, melyek normális ételeket fogyasztottak, az MPTP beadását követően rövid időn belül egyharmadával csökkent a dopamint termelő sejtek száma, valamint a dopamin szintje is a felére esett.
„A beadott omega-3 zsírsavak, különösen a dokozahexaénsav (DHA) az agyban elve megtalálható omega-6 zsírsavak helyére épültek be. Mindez azt bizonyítja, hogy egyrészt fontos a megfelelő étrend az agy zsírsavkészletének rendben tartásához, valamint azt, hogy az agy előnyben részesíti a szervezetbe került omega-3 zsírsavakat a többi zsírsavtól. Mivel azonban a DHA kivételével a többi omega-3 zsírsav szintje lényegében ugyanaz volt a két csoport között, ezért a védő hatás gyakorlatilag a DHA-nak köszönhető.” – fejtette ki Dr. Calon.
Egy másik, eredményekből levonható tanulság pedig az, hogy az agyban található nagy mennyiségű omega-6 zsírsav megfelelő táptalajt jelenthet a Parkinson kór kialakulásának. Azok az ételek, állati eredetű olajok, zsírok, melyek gazdagak ezen zsírsavakban már eddig is gyanúsak voltak a szívproblémák, ízületi gyulladás vagy Alzheimer kór kialakulására hajlamosító hatásuk miatt. A kiegyensúlyozott étrendben az omega-6 és omega-3 zsírsaval arányának 4:1 kellene lennie, azonban a nyugati típusú étkezés során 10-20-szor több omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint omega-3-at.
„Észak-Amerikában az emberek naponta 60-80mg DHA-t fogyasztanak el a táplálékkal, holott ennek legalább 250mg-nak kellene lennie. Eredményeink alapján elmondhatjuk, hogy önmagában a DHA hiánya vagy alacsony mennyisége fokozza a hajlamot a betegség kialakulására.” – hangsúlyozta Dr. Calon.
Forrás: Medipress
Szólj hozzá!
Címkék: neurológia parkinson omega 3

Kommentek