Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

ERsim - Legyünk traumatológusok!

2007.12.02. 15:12 Orosz Viktória

Van egy játék, amit én nagyon szeretek. Orvosi szimulációs játék, ahol egy sürgősségi osztályra érkező betegeket kell kezelni.

Ingyenes regisztráció után lehet belépni, s választani az esetek között. Egyelőre 15 eset van, köztük előfordul sok minden szív problémáktól balesetekig. Miután kiválasztottuk az esetet, megnézhetjük kisfilmen azt, hogy mi történt a beteggel, majd lehetőségünk van segítséget igénybe venni, megkaphatjuk egy külön oldalon a teljes kórtörténetet, hogy mit vegyünk figyelembe diagnosztizáláshoz, és mivel kezeljük. Ezután megkapjuk a beteget. Különböző vizsgálatokat végezhetünk rajta( ultrahang, EKG, röntgen, vérvétel...stb) és az eredményeket azonnal "kézhez kapjuk". Ezután lehet választani, hogy hogyan kezeljük(nyakmerevitő, orális gyógyszerek, infúziók, oxigén max...stb.) Ha úgyéreztük, hogy mi már mindent megtettünk ki kell jelentkeztetni és kitölteni egy adatlapot, melyen szerepelnie kell diagnózisunknak, hogy mik a további teendők vele és hogy hova küldjük. Ha ezzel végeztünk pontoznak minket aszerint, hogy menyi helyes és szükségtelen vizsgálatot végeztünk el és hogy jó helyre küldtük-e. Ajánlom mindenkinek, érdekes kis összetett játék. 
Íme néhány kép a játékból kedvcsinálónak:

Szólj hozzá!

Címkék: játék

Őssejtek segítenek infarktus után

2007.12.01. 17:21 Orosz Viktória

A Leiden Egyetem kutatói nemrég felfedezték, hogy infarktus után felnőttből származó őssejtek javítják a szívműködést, valamint vastagítják a kamrák falát is. Szívinfarktus során egy hirtelen akadály képződik valamelyik szívkoszorúérben, és emiatt friss vér és oxigén nélkül maradnak az elzáródás mögötti szövetek. Az oxigénhiány az intenzív fájdalom mellett a sejtek pusztulását is okozza, az elpusztult sejtek helyén azonban hegszövet kialakulását megakadályozni jelenleg nem lehet. Több kutatócsoport is azt vizsgálja, hogy őssejtekből hogyan hozhatók létre működő szívizomsejtek. Dr. Liesbeth Winter munkatársai segítségével sikeresen bizonyította, hogy felnőttből származó (nem magzati) őssejtek hatására kevesebb sejt pusztul el az infarktus során, valamint a helyreállítási folyamatok is jobb pumpafunkciót hoznak létre. A kutatók epicardium eredetű sejteket (EPDC-t) használtak, melyek az embrionális korban fontos szerepet töltenek be a szív fejlődése során: biztosítják egyrészt a szív kötőszövetes vázát, valamint a szívizmot ellátó erek falát képezik. Emellett a megfelelő vastagságú szívizomszövet kialakulásában is fontos szerepet játszanak, mivel nélkülük vékony és gyenge szívizomfal jön létre, mely a magzat halálát okozza. Az emberi eredetű, pitvarból származó sejteket olyan egerek egyik csoportjába ültették át, melyek nem sokkal korábban szívinfarktuson estek át. Azok az egerek, melyek kaptak őssejteket mind rövid távon, mind pedig néhány héttel később jobb eredményt mutattak, mint azok, amelyek nem kaptak. Az őssejtek hatására ugyanis kevesebb szívizomsejt pusztult el, valamint javult a pumpafunkció is.
„Az őssejtek hatására két héttel az infarktus után sokkal több új ér jött létre, a szívizomsejtek DNS javító funkciója felgyorsult, valamint az infarktus területén is vastagabb lett a szívizomszövet. Eredményeink alapján tehát elmondhatjuk, hogy az EPDC-k átültetésük után szinte azonnal kifejtik kedvező hatásukat a környező szívizomszövetre.” – fejtette ki Dr. Winter.
Forrás:Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: szív őssejt

Az inzulin befolyásolja az öregedést?

2007.11.29. 14:35 Orosz Viktória

A Boston Egyetem orvosi karának kutatói újabb meglepő tényt állapítottak meg az öregedés ellen ható génnel, a Klothoval kapcsolatban.
Dr. Carmela Abraham biokémikus professzor munkatársaival azóta vizsgálja a Klotho gént, mióta felfedezték, hogy a génnek kapcsolata lehet a várható élettartammal mind a rágcsálók, mind pedig az emberek között. Felfedezték ugyanis, hogy az öregedés során igen nagy mértékben csökken a gén által kódolt fehérje mennyisége az agyban. Amikor az okokat próbálták meg felkutatni rájöttek, hogy az egyik szabályozó nem más, mint a vércukorszintet csökkentő inzulin.
A Klotho fehérje bizonyos sejtek membránjában, valamint a vérben és a liquorban (az agyat és a gerincvelőt körülvevő folyadékban) is megtalálható, mely alapján a kutatók azt feltételezték, hogy az a sejt termeli a fehérjét, melynek membránján is megtalálható és egy másik fehérje ollóként levágja onnan. Meglepte őket az, hogy azt tapasztalták, az inzulin hatására fokozódik a Klotho szintje. Korábbi vizsgálatok felvetették annak a lehetőségét, hogy a szervezet túl magas inzulinszintje szerepet játszik olyan biokémiai folyamatokban, melyek rövidebb várható életidőt okoznak és fokozzák a sejtekre ható oxidatív stresszt.
Mindezek mellett felvetődik annak a lehetősége is, hogy a Klotho kapcsolatban áll a szénhidrát háztartással valamint felmerül az is, hogy vajon szerepe van-e a Klothonak a késői, kettes típusú cukorbetegség kialakulásában. A kutatók azt feltételezik ugyanis, hogy az inzulin megemeli a Klotho mennyiségét, mely visszahat az inzulinra és gátolja annak sejtekre gyakorolt hatását, ami különösen akkor káros, amikor felesleges mennyiségben van jelen a szervezetben az inzulin.
A kutatók a következő lépésként olyan módszereket keresnek, melyek alkalmasak arra, hogy az idősekben is a fiatalokban mért szintre emeljék a Klotho mennyiségét. „Olyan eljárásokat keresünk, melyek a Klotho mennyiségének növelése révén befolyásolják az öregedést, vagyis az örök ifjúság forrásaként szolgálhatnának.” – vélekedett Dr. Abraham.
Forrás:Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: fehérje inzulin klotho

A hét képe 17. - Az agy

2007.11.28. 16:33 Orosz Viktória


Forrás: Streetanatomy

2 komment

Címkék: agy

Omega-3 zsírsav a Parkinson kór ellen

2007.11.27. 14:02 Orosz Viktória

A Laval Egyetem kutatói legújabb vizsgálatuk során megállapították, hogy az omega-3 zsírsavaknak védő hatásuk lehet a Parkinson kór kialakulásával szemben.


















 

     

         
A Parkinson kór a dopamin ingerületátvivő anyagot termelő idegsejtek fokozatos pusztulásával járó krónikus betegség, mely a kezdeti memóriazavart követő mozgáskoordinációs zavarokon át egészen a halálig súlyosbodik. A betegség tünetei akkor jelentkeznek, amikor az idegsejtek 50-80 százaléka már elpusztult, de sajnos a folyamat megállítására vagy visszafordítására jelenleg még nem vagyunk képesek. Azonban úgy tűnik, hogy van remény a betegség megelőzésére vagy a romlás lassítására.

Dr. Frederic Calon és Dr. Francesca Cicchetti munkatársaival egereken végzett kísérletek során megállapították, hogy az omega-3 zsírsavakban gazdag ételeket(mint például a hal) fogyasztó egyedek mintha védetté válnának az MPTP hatásával szemben, mely a betegség mintegy felgyorsított változataként elpusztítja azokat a dopamint termelő idegsejteket, melyek a Parkinson kór során is elpusztulnak. Ezzel szemben azoknál az egyedeknél, melyek normális ételeket fogyasztottak, az MPTP beadását követően rövid időn belül egyharmadával csökkent a dopamint termelő sejtek száma, valamint a dopamin szintje is a felére esett.

„A beadott omega-3 zsírsavak, különösen a dokozahexaénsav (DHA) az agyban elve megtalálható omega-6 zsírsavak helyére épültek be. Mindez azt bizonyítja, hogy egyrészt fontos a megfelelő étrend az agy zsírsavkészletének rendben tartásához, valamint azt, hogy az agy előnyben részesíti a szervezetbe került omega-3 zsírsavakat a többi zsírsavtól. Mivel azonban a DHA kivételével a többi omega-3 zsírsav szintje lényegében ugyanaz volt a két csoport között, ezért a védő hatás gyakorlatilag a DHA-nak köszönhető.” – fejtette ki Dr. Calon.

Egy másik, eredményekből levonható tanulság pedig az, hogy az agyban található nagy mennyiségű omega-6 zsírsav megfelelő táptalajt jelenthet a Parkinson kór kialakulásának. Azok az ételek, állati eredetű olajok, zsírok, melyek gazdagak ezen zsírsavakban már eddig is gyanúsak voltak a szívproblémák, ízületi gyulladás vagy Alzheimer kór kialakulására hajlamosító hatásuk miatt. A kiegyensúlyozott étrendben az omega-6 és omega-3 zsírsaval arányának 4:1 kellene lennie, azonban a nyugati típusú étkezés során 10-20-szor több omega-6 zsírsavat fogyasztunk, mint omega-3-at.

„Észak-Amerikában az emberek naponta 60-80mg DHA-t fogyasztanak el a táplálékkal, holott ennek legalább 250mg-nak kellene lennie. Eredményeink alapján elmondhatjuk, hogy önmagában a DHA hiánya vagy alacsony mennyisége fokozza a hajlamot a betegség kialakulására.” – hangsúlyozta Dr. Calon.

Forrás: Medipress

Szólj hozzá!

Címkék: neurológia parkinson omega 3

süti beállítások módosítása