Cogito

Orosz Viktória vagyok, orvostanhallgató. Blogomon az orvostudomány és egészség friss, érdekes és hasznos híreit, kutatási eredményeit szeretném ismertetni. Célom, hogy a közemberekhez is közelebb kerüljön ez a tudomány. E-mail címem: viki@housemd.hu Add to Netvibes

Kritika a Cogito-ról gblog2011.jpg Az ÉLETMÓD kategóriában a zsűri által legjobb 10 blog közé lett sorolva a Cogito!

Facebook

Kommentek

Keresők

Google

Epilepszia és öngyilkossági hajlam

2007.07.08. 12:04 Orosz Viktória

Az aarhus-i egyetemi kórház kutatói több mint 21 ezer, 1981 és 1997 között történt öngyilkossági esetet áttanulmányozva arra a felismerésre jutottak, hogy az öngyilkosságot elkövetők 2,32%-a epilepsziás volt, miközben az átlagnépességből választott 400 ezer fős mintában a betegség aránya mindössze 0,74% volt. A kutatók még az olyan tényezők, mint a mentális betegségek, munka, jövedelem és családi státusz figyelembe vétele után is kétszer hajlamosabbnak találták az epilepsziásokat az öngyilkosságra. Azoknál, akiknél a kutatást megelőző fél évben diagnosztizáltak epilepsziát, ötször nagyobb volt az öngyilkosság esélye, csakúgy, mint azoknál, akik valamilyen pszichiátriai betegségben is szenvednek: esetükben az arány 14-szer nagyobb, mint az átlag népesség körében. Érdekesség, hogy míg az egészségesek körében a kor előrehaladtával az öngyilkosságra való hajlam nő, az epilepsziások esetében ez fordított: idős korra csökken. Dr. Jakob Christensen, a felmérésben résztvevő egyik kutató szerint a krónikus betegségek, mit pl. az epilepszia, számos olyan tényezővel járnak, melyek az érintettek életminőségét jelentősen rontják, különösen a betegség diagnosztizálását követő időszakban. Az epilepszia az élet fontos területeit érinti: a betegséggel járó rohamok kellemetlen és megbélyegző élményt jelentenek, korlátozzák a munkalehetőségeket, és sokan jogosítványukat is elvesztik. A gyógyszerszedés csökkenti a nemzőképességet, és veleszületett betegségeket okozhat a beteg újszülött gyermekénél. Utóbbi magyarázatot adhat arra is, hogy miért magasabb az öngyilkosságot elkövetők aránya a nők között. Az epilepszia nem ritka betegség, a népesség 1%-át is érintheti, de megfelelő kezeléssel a betegek akár 70%-a is rohammentessé tehető, ami az életminőség javításával végső soron az öngyilkosság esélyét is csökkenti.


















Szólj hozzá!

Címkék: neurológia öngyilkosság epilepszia

Parkinson-kór

2007.07.08. 09:08 Orosz Viktória

1755. április 11-én született James Parkinson angol orvos és természettudós, aki 1817-ben elsőként írta le a kór klinikai tünetegyüttesét. Magyarországon becslések szerint kb. 15-20.000 ember szenved Parkinson-kórban. A Parkinson-kór részletes, animációkkal és magyarázatokkal tarkított bemutatását(angol) itt lehet megtekinteni. A Parkinson-kór jelenleg még gyógyíthatatlan,gyógyszeres kezeléssel a tünetek enyhülését és a betegség progressziójának lelassulását lehet elérni. Számos kutatás folyik jelenleg is a betegség pontos okának felderítése és gyógyítása végett. A Neuron c. újság szerint egy fontos enzim működészavara lehet a Parkinson-kór alapvető oka. Kutatók állatkísérletekben a sejtszintű károsodás visszafordításával sikeresen meggyógyították a beteg agyat. A Parkinson-kór akkor alakul ki, ha a dopamintermelő idegsejtek elpusztulnak. A dopamin ingerületátvivő anyag, amely a test számára lehetővé teszi a finoman koordinált mozgást. Amikor a dopamint termelő idegsejtek 80 százaléka elpusztul, kialakulnak a Parkinson-kór jellegzetes tünetei.

Az Ottawai Egészségügyi Kutatóintézet munkatársai felfedezték, hogy az idegsejtek akkor pusztulnak el, amikor a Prx2 nevű enzim károsodást szenved. Ez az enzim kulcsfontosságú szerepet tölt be a mitokondriumok potenciálisan károsító termékeinek eltávolításában. Az enzim nélkül a végtermékek felhalmozódnak és károsítják a sejtet. A kutatók olyan egereket vizsgáltak, melyeknél mitokondriumot károsító mérgeket alkalmaztak a Parkinson-szerű állapot utánzására. A szakemberek több olyan eseményt is megfigyeltek, melyek során a méreganyag hatására végül "kikapcsol" a Prx2 enzim. Azt is felismerték, hogy az események láncolatát vissza is lehet fordítani a Prx2 működésének helyreállításával, így megelőzhető, ill. gátolható a dopamintermelő idegsejtek további pusztulása. A szakemberek azt is megállapították, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek agyszövetében a normálisnál alacsonyabb a Prx2 aktivitás. Felfedezéseik alapján a kutatók úgy vélik, a Prx2 enzimaktivitás szabályozása járható út lehet a Parkinson-kór gyógyításának irányában.

Ajánlott oldalak:
Magyar Tudományos Parkinson Társaság
(információk a Társaságról és a betegségről)
Nemzetközi Parkinson Alapítvány 
(kifejezetten hasznos és szép oldal rengeteg lehetőséggel és információval)
Schwarz Parma - Parkinson's Disease
(meghallgatható cikkekkel, interaktív bemutatókkal,szójegyzékkel és rengeteg információval)
Információk és linkgyűjtemény a Parkinson kórról
(angol nyelven)
Parkinson lap
(magyar Parkinsonos linkgyűjtemény)

Szólj hozzá!

Címkék: kutatás neurológia parkinson dopamin

Gyermekkori asztmáért felelős gént találtak

2007.07.07. 08:38 Orosz Viktória

Tudósok olyan gént azonosítottak, amely minden korábban vizsgáltnál erősebb kapcsolatban áll az asztma gyermekkori kialakulásával. A gén jelenléte 60-70 százalékkal növeli a betegség kifejlődésének valószínűségét. 

Az asztma számos országban az egyik leggyorsabban terjedő gyermekbetegség. A tudósok többsége úgy véli, hogy kialakulásában az öröklött tényezőknek és a környezeti feltételeknek egyaránt szerepük van. Az asztmás rohamokat leggyakrabban a por és más, a levegőben szálló allergének válták ki. A betegség alapja, hogy az immunrendszer túl hevesen reagál a belélegzett részecskék jelenlétére, összeszűkülnek a légutak, és köhögés, légszomj alakul ki.
A legutóbbi kutatásban - amelynek eredményeit a Nature tudományos magazinban publikálták - több mint 2 ezer gyermek DNS-ét vizsgálták meg, keresve azokat a szakaszokat, amelyek csak az asztmásokra jellemzők. Ennek során találtak rá a 17-es kromoszóma ORMLD3 jelű gén bizonyos mutációjára, amely szoros összefüggést mutatott az asztma gyermekkori kialakulásával. A kutatók abban reménykednek, hogy felfedezésük hatékony terápia kialakításához járulhat hozzá. Miriam Moffat, az
Imperial College tudósa újnak és izgalmasnak minősítette a felfedezést, amely nem magyarázza meg ugyan a betegség kialakulását, de sokat segít a gének és a környezet elemeiből álló összerakós játék elemeinek megfelelő helyre illesztésében.

4 komment

Címkék: kutatás genetika asztma

Bétablokkolók hatásai

2007.07.06. 13:19 Orosz Viktória

A Ohió állambeli Cleveland Klinika munkatársai vizsgálatuk eredménye alapján azt tanácsolják, hogy indokolt a bétablokkoló vérnyomáscsökkentők folyamatos alkalmazása. Már csak azért is, mert e gyógyszerek már nem drágák, de a legtöbb szakvélemény szerint mégsem alkalmazzák őket elég gyakran.Hogy a bétablokkolók azért hatékonyak, mert meggátolják az artériák eltömődését, kissé meglepte a kutatókat, mivel e vérnyomáscsökkentőket nem kifejezetten ebből a célból fejlesztették ki a hatvanas években. A kutatók négy vizsgálat eredményét összegezték, azaz összesen ezerötszáz páciens esetét elemezték. Közülük 1100-an szedtek bétablokkolókat, de ennek hatása eleinte nem jelentkezett. Csak később vált kimutathatóvá, hogy náluk az artériaelzáródás kisebb mértékű, ezzel szemben a többieknél az erek állapotában többnyire nem volt változás. A kutatás eredménye azért is meglepő, mert két évvel ezelőtt a bétablokkolók elégtelen voltát és káros hatását mutatták ki. Brit kutatók ugyanis arról számoltak be, hogy a bétablokkolók csupán feleannyira akadályozzák meg a szélütést, mint korábban gondolták, ráadásul más gyógyszerekkel összehasonlítva számottevően növelik az agyi infarktusok kockázatát. A clevelandi kutatók azért arra a negatívumra felhívták a figyelmet, hogy bár a bétablokkolók szabályozzák a szívritmust, gyakran idéznek elő zavart elmeállapotot és impotenciát.


Szólj hozzá!

Címkék: kutatás szív bétablokkoló

Akarat és fogyás

2007.07.04. 21:41 Orosz Viktória

NCurse blogján egy nagyon érdekes cikket találtam. Nagyon szépen példázza, hogy az ember kellő akarattal szinte bármire képes lehet. Pusztán sportolással sikerült ennek a fiatal embernek ez a bravúr. Bővebben a mediq.blog.hu -n  Íme egy "Ilyen volt - ilyen lett" képösszeállítás:

1 komment

Címkék: fogyás akarat csoda

Pánikbetegség

2007.07.04. 10:15 Orosz Viktória

A világon mindenütt a nôk 5%-a, a férfiak 2%-a pánikbeteg, de a súlyos depressziósok 25%-át szintén érinti ez a betegség. A kórkép lényege a szorongásos roham, amelynek során a beteg nem kap levegôt, mellkasi fájdalmat érez, torkában érzi a szívét, pulzusa felgyorsul, halálfélelemmel küzd, gyakran fél a megôrüléstôl, reszket, remeg, verejtékezik, miközben többnyire szívinfarktustól retteg. Nem minden pánikroham nyomában fejlődik pánikbetegség: sokan egyetlen ilyen rosszulléten esnek át életükben és, szerencsére, soha többet nem találkoznak vele. A hivatalos meghatározás szerint pánikbetegségről akkor beszélünk, ha valaki ismétlődően él át pánikrohamokat, melyek váratlanul törnek ki, és nyilvánvaló okkal nem magyarázhatók, azaz a beteg nincs valódi fenyegetettségben vagy veszélyben.

A betegség tünetei:

- Kognitív tünetek: nyugtalanság, önsors-rontás, halálfélelem, félelem a megőrüléstől, önkontroll vesztéstől, készenléti állapot, dekoncentráltság

- Affektív tünetek, a hangulati-érzelmi élet tünetei: szorongás, idegesség, irritabilitás, másodlagosan kialakuló depresszió

- Szomatikus tünetek: szívritmuszavar, légzészavar, mellkasi fájdalom, végtagfájdalom, gyengeség, izomfeszülés, vizelési inger, szédülés, kábultság, remegés, fejfájás, gyomor- és béltünetek

- Szociális tünetek
: dependencia, izoláció, munkaképtelenség.

Ha idejében diagnosztizálják a pánikbetegséget, és az ember kellő segítséget kap, akkor nagy a gyógyulás esélye, és a szövődmények kialakulása megelőzhető. Vizsgálatok tanúsága szerint a megfelelő terápia (akár gyógyszeres, akár pszichoterápia, akár a kettő kombinációja) a pánikzavarral küszködők 70-90%-ának segít. Egyes nézetek szerint a leghatékonyabb párhuzamosan kezdeni gyógyszeres- és pszichoterápiába, és lassan, fokozatosan elhagyni a gyógyszert, amint a beteg jobban érzi magát. A pánikbetegség gyógyításáról bővebben itt olvashatunk. Kezelés nélkül a pánikbetegség súlyos szövődmények kialakulásának veszélyét hordozza. Az élet egyre korlátozottabbá, beszűkültebbé válik: a betegség a munka rovására mehet (az utazásra, illetve az otthon elhagyására való képtelenség kialakulása miatt), és megsínylik a kapcsolatok is, mivel a pánikrohamoktól való rettegés eluralkodik a szenvedőn és mindazokon, akik közel állnak hozzá. Gyakran alakulnak ki különböző fóbiák, ezek közül is a leggyakoribb az agorafóbia(pánikbetegek 1/3-ánál alakul ki). Olyan helyzetektől való félelmeket értünk alatta, ahonnan az elmenekülés nehéz (vagy problémás), vagy nincs kéznél az azonnali segítség a váratlan vagy az adott szituációban várható pánikroham vagy pánikszerű tünetek esetén. Az agorafóbiás félelmek tipikusan a következő jellegzetes helyzetekben jelentkeznek: egyedül elmenni otthonról, tömegben lenni vagy sorban állni, hídon lenni, busszal, vonattal, autóval utazni.Bővebben az agorafóbiáról itt található információ. A szorongásos betegségeknek, mint például a pánikbetegségnek genetikai vonatkozásairól bővebben itt.

Kapcsolódó oldalak:
Egy pánikbeteg honlapja
Egy pánikbeteg jegyzetei
Pánik lap

Szólj hozzá!

Címkék: pánikbetegség agorafóbia

A szívritmuszavar oka génmutáció is lehet

2007.07.04. 08:32 Orosz Viktória

A tudományos folyóirat szerint a deCODE genetikai kutatóvállalat munkatársai több ezer izlandi, svéd, amerikai és hongkongi kísérleti alany génállományát vizsgálták. Megállapították, hogy jelentősen növelheti a szívritmuszavar kialakulásának kockázatát két mutáció a korai szívfejlődésért felelős génben.

A szívrendellenesség légszomjat, heves szívdobogást és szélütést okozhat, a felfedezés pedig azért fontos, mert "a szívritmuszavarral járó gutaütés gyakran rokkantsággal végződik" - mondta Kari Stefansson vezérigazgató.

Az orvosok akkor beszélnek szívritmuszavarról, amikor a szív felső és alsó kamrái ütem nélkül, össze-vissza lüktetnek. A szív ezért szabálytalanul és gyorsan ver, aminek hatására vérrög keletkezhet, ha pedig a vérrög eltorlaszolja az agyba pumpált vér útját, az agysejtek gyors pusztulásnak indulnak, és a páciens gutaütést kap.

A deCODE tudósai a Nature Genetics című tudományos szaklap vasárnap megjelent számában is publikáltak egy tanulmányt. Az izlandi tudósok felfedeztek a 17-es számú kromoszómán két genetikus faktort, amelyek növelik a prosztatarák kockázatát. A két faktor együttesen a prosztata-daganatok egyharmadáéért felel. Az is kiderült viszont, hogy az egyiknek köszönhetően csökken annak veszélye, hogy kialakul a 2-es típusú diabétesz, a cukorbetegség leggyakoribb fajtája.

"Ez is mutatja, hogy az emberi test milyen kifinomult, érzékeny szerkezet, és mennyire fontos a körültekintő orvosi munka, hogy az egyik betegség megelőzésével ne növeljük egy másik baj kockázatát" - mondta Stefansson.

Szólj hozzá!

Címkék: genetika szív génmutáció

Repülő és mélyvénás trombózis

2007.07.03. 20:27 Orosz Viktória

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint feltétlenül tornáztatni kell lábainkat a hosszú repülőutak alatt és célszerű mellőzni az altatótablettákat is, hogy csökkenjen az akár halált is okozó vérrögök kialakulási esélye.  A WHO képviselői szerint bár a mélyvénás trombózis - amely egy vénában képződő vérrög - kialakulási esélye egyébként csekély, de a veszély megnő, ha sokáig egy helyben, összegörnyedt testhelyzetben maradunk. Vannak, akik különösen veszélyeztetettek, genetikai hátterük vagy életmódjuk miatt. Korábbi tanulmányok alapján az átlagnépesség körében a mélyvénás trombózis kialakulását 1 a 6000-hez teszik bármilyen négy óránál hosszabb utazás esetében. "Egy konkrét, repülővel utazó személy esetében a vérrög kialakulási esélye elenyésző. A probléma az, hogy emberek tömegei utaznak a repülőgépeken, így a rendkívül kicsi kockázati arány a nagyszámú utazóközönségre alkalmazva mindjárt akkora lesz, hogy a betegség a közegészségügy szintjén valódi problémát jelentsen" - mondta Patrick Kesteven, a kutatásokban közreműködő angol orvos. A genfi székhelyű Nemzetközi Légi Közlekedési Társaság szóvivője, Anthony Council elmondása szerint számos légi társaság tájékoztatja utasait a kockázatról. "Azoknak, akik a veszélyeztetett csoportok valamelyikébe tartoznak, azt tanácsoljuk, konzultáljanak orvosukkal, mielőtt repülőre szállnak" - mondta a szóvivő.

Szólj hozzá!

Címkék: repülés trombózis

Új típusu őssejt

2007.07.02. 14:00 Orosz Viktória

A Nature című folyóirat arról számolt be, hogy a rágcsálók embrionikus őssejtjeinek egy új típusát fedezték fel, ami jobban hasonlít az emberi őssejtekre, mint az egerekére.

Roger Pedersen, a Cambridge-i kutatócsoport vezetője szerint az új felfedezés hasznos lehet az emberi őssejtek működésének megértéséhez, hiszen betöltheti a "hiányzó láncszem" szerepét az egerek és az emberek embrionikus őssejtjei között. "A felfedezés igazi előnye abban rejlik, hogy így már van egy másik modell, ami alapján részletesen vizsgálni tudjuk az őssejtek alapműködését" - mondta Paul Sanberg, idegsebész professzor, a Dél-Floridai Egyetem időskorral és az agyműködés helyreállításával foglalkozó központjának igazgatója. Az embrionikus sejtek pluripotensek, vagyis képesek arra, hogy a szervezetben megtalálható bármely sejttípussá alakuljanak át. A szakemberek abban bíznak, hogy egy nap ezek a sejtek olyan betegségek kezelését és gyógyítását teszik lehetővé, mint a cukorbetegség, a májelégtelenség, gerincsérülések, a stroke (gutaütés), az Alzheimer-kór és a szívbetegségek.Azonban az őssejtek tenyésztése azzal is jár, hogy életképes emberi embriók pusztulnak el, ezért sokan erkölcsi okokból tiltakozik ez ellen. Az Egyesült Államokban 2001 augusztusa óta korlátozott az embrionikus őssejtkutatás, mióta George Bush amerikai elnök jelentősen csökkentette az e célra szánt állami támogatást. Így most csak olyan embriókból származó őssejteket lehet felhasználni a vizsgálatokban, melyek a 2001-es korlátozás előtt semmisültek meg.

2 komment

Címkék: kutatás őssejt

süti beállítások módosítása